3 Rios DOC 2022 suché Vinho Verde

235 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: DOC suché Vinho Verde
  • Region: Vinho Verde
  • Obsah alkoholu: 12 %

 

  • Odrůdy: Alvarinho, Loureiro, Avesso
  • Aroma: tropické ovoce, broskve, pomeranč, květiny

 

  • Zbytkový cukr: 1,5 g/l
  • Obsah kyselin: 5,5 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Název vína 3 Rios znamená v překladu 3 řeky. Víno získalo tento název díky umístění vinohradů, ze kterých se sklízí hrozny na výrobu tohoto vína. Odrůda Alvarinho se sklízí v blízkosti řeky Minho v subregionu Monção a Melgaco na úplném severu Portugalska. Je to úplně nejlepší region na pěstování této odrůdy. Díky odrůdě Alvarinho je víno perfektně minerální, chuťově bohaté s aroma broskví a citrusů. Výslednému cuvée dává taky potenciál pro další zrání v lahvi.

Druhá použitá odrůda je Loureiro. Ta dosahuje nejlepších výsledků v regionu Lima, kudy protéká stejnojmenná řeka. Loureiro dává vínu úžasné aroma, v němž převládají tóny květin a citrusů.

Poslední odrůdou je Avesso. Vyniká hlavně svojí svěžestí a mineralitou. Vinohrad s touto révou se nachází v blízkosti řeky Douro, kde se potkává kontinentální klima typické pro údolí Doura s klimatem přímořským. I tento vinohrad se nachází stále v regionu Vinho Verde a to v subregionu Baião, který je považovaný za nejlepší právě pro odrůdu Avesso. Díky odrůdě Avesso najdete ve víně tóny pomerančů a broskví

Celkově je víno úžasně komplexní, svěží, minerální a chuťově bohaté. Pro mě je toto víno perfektní ukázkou toho, jak Anselmo Mendes umí na plno využít potenciál regionu Vinho Verde. Sklidí hrozny ve třech různých subregionech, protože tam jsou pro ně nejlepší podmínky. 

Hrozny se sklízí ručně. Co nejrychleji se přenesou do vinařství, kde se odstopkují a následně se jemně lisují. Klarifikace neboli odkalení moštu probíhá při extrémně nízké teplotě. Fermentace probíhá dlouho při nižší teplotě 14-16°C. Výsledné víno pak zrálo minimálně 4 měsíce na jemných kalech. Tomuto procesu zrání se říká batonáž. Do vína se díky tomu uvolní víc aromatických látek a je lépe chráněné před oxidací. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazení na teplotu 8-10 °C.

Doporučujeme podávat k letním salátům, mořským plodům, ústřicím, sushi, jemným sýrům nebo k tacos. Doporučujeme také víno zabalit třeba na piknik. 

Příběh vína a vinaře

Vína Vinho Verde se v minulosti vyráběla se zbytkovým CO2. Díky tomu byla mírně perlivá a často měla nížší obsah alkoholu (kolem 9%). Anselmo částečně změnil trend těchto vín. Viděl potenciál místních hroznů a zdejšího regionu pro výrobu velmi kvalitních bílých vín. Jeho vína nejsou perlivá a mají obsah alkoholu kolem 12%. Jsou to vína svěží a minerální. Využil tak naplno potenciálu regionu na severu Portugalska. Dnes se Anselmo Mendes právem řadí mezi nejvýznamnější portugalské vinaře. Přezdívá se mu také mistr odrůdy Alvarinho. V současnosti je podle Anselma velký zájem o vinice v regionu Vinho Verde a jejich cena díky tomu hodně stoupá. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Vinho Verde
Odrůdy: Alvarinho, Loureiro, Avesso
Aroma: Tropické ovoce, broskve, pomeranč, květiny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Vinař Anselmo Mendes je považovaný za jednoho z nejlepších portugalských vinařů vůbec. Anselmo se narodil na severu Portugalska v regionu Vinho Verde. Tento region v minulosti proslavila tzv. zelená vína ("Vinho Verde"). Produkují se tu převážně lehká mírně perlivá vína s obsahem alkoholu kolem 9%. Tato vína jsou příjemně osvěžující, dá se říct, že jsou to taková letní vína. Anselmo však svojí produkcí vín částečně změnil trend výroby vína v regionu. Více se zaměřil na lepší dozrávání hroznů tím, že začal navádět vinnou révu na podpěry. Tím dosáhl lepšího dozrávání a mohl tak z místních odrůd vyrobit plná a přesto svěží bílá vína s vyšším obsahem alkoholu kolem 12%. V Portugalsku se Anselmo také přezdívá "Mistr odrůdy Alvarinho". Tato odrůda ho vždy fascinovala a i díky tomu z ní vyrábí jedny z nejepších vín. V jeho nabídce nalezneme i dvě červená vína z typické odrůdy Vinhao. Červená vína z regionu Vinho Verde se téměř neexportují. Vývoz těchto vín je téměř rarita. Většina se jich totiž prodá na domácím trhu.

Anselmo získal ocenění "Portugalský vinař roku 1998". Podle Roberta Parkera je to jeden z nejlepších portugalských vinařů. My jeho nabídku bílých vín na jaře 2016 rozšíříme o dvě červená vína Vinho Verde.

Foto©Hugo_Pinheiro02