Olivové oleje

8 položek celkem

Portugalské olivové oleje nás svou jemností, bohatou aromatikou a chutí nadchly stejně jako portugalská vína. Aby olivový olej mohl nést označení extra panenský, musí pocházet pouze z prvního lisování, musí být lisovaný za studena a jeho acidita neboli kyselost nesmí přesáhnout hodnotu 0,8%. A právě acidita je jedním z vodítek při zjišťování kvality olivového oleje. Čím nižší je její hodnota, tím vyšší je kvalita oleje. Je to však pouze analytický údaj, takže hodnotu acidity v chuti nepoznáte. 

Převážná část olivovníků se pěstuje v regionu Alentejo. Rozsáhlé olivové háje tu má i firma De Prado, která je naším hlavním dodavatelem olivových olejů. Své olivovníky mají v okolí města Beja. Většinu z nich obhospodařují v BIO režimu, a část pak v režimu integrované produkce. Kromě olejů De Prado u nás můžete nakoupit také oleje, které v malém množství vyrábí vinaři. V Alenteju vyrábí jeden prémiový olivový olej vinařství Herdade do Rocim. Nově pak také nabízíme olivové oleje od vinařů z údolí Doura. Tam se výrobou olivového oleje teprve nedávno začal zabývat vyhlášený vinař Alves de Sousa. Jako druhý olej z Doura pak máme v nabídce olej z hodně tradičního vinařství Quinta do Crasto