Douro

54 položek celkem
Crasto LBV portské
Novinka
460 Kč
CW1252
pocas tawny 20 web CW1250
bílé portské víno Burmester
370 Kč
CW287
Sequeira Reserva DOC 2016 červené víno CW1227
Sequeira DOC 2017 Douro červené víno
330 Kč
CW1226
bílé víno Infiel 2018 Douro
220 Kč
CW283
červené víno Crasto DOC 2017 Douro
245 Kč
CW1221
Nahoru
Další produkty

Údolí Doura je podle mě nejkrásnější vinařský region v Portugalsku a na přední příčky se řadí určitě i v mezinárodně. Krásné terasovité vinice ve strmých kopcích jsou od roku 2001 na seznamu UNESCO. Což samo o sobě svědčí o unikátnosti tohoto regionu. V roce 1756 markýz De Pombal nechal region vymezit žulovými kameny a Douro se tak stalo prvním demarkovaným (vyznačeným) vinařským regionem na světě. V minulosti se tu pěstovaly hlavně hrozny na slavná portská vína.

Dnes se místní vinaři velmi úspěšně pustili do produkce kvalitních suchých červených i bílých vín. Obhospodařování vinné révy tu je však stále extrémně náročně. Veškerá sklizeň díky strmým kopcům musí probíhat ručně. Vinaři se tu potýkají s extrémním horkem v létě, v zimě naopak s mrazem. Velká teplotní výkyvy jsou i mezi dnem a nocí. Paradoxně vinné révě tyto podmínky perfektně vyhovují. Z podloží tu převažuje břidlice. Některé keře vinné révy jsou zakořeněné i více než 8 metrů pod zemí. Díky nedostatku vody je vinná réva ve stresu a hledá hluboko vodu hodně hluboko v podloží. Terén je hodně členitý, a proto ani sousední vinaři nevyrobí stejná vína,  v tom spočívá obrovská rozmanitost zdejších vín. 

I v Douru ale narazíte na velké rozdíly v kvalitě vín. Region se totiž dělí na tři subregiony: Baixo Corgo (dolní Douro), Cima Corgo (střední Douro) a Douro Superior. Převážná část vinici na výrobu kvalitních portských vín je umístěna poblíž města Pinhao v subregionu střední Douro. Velký potenciál do budoucna má podle odborníků extrémně suchý subregion Douro Superior. Minimum srážek a extrémní horko jsou ideální pro výrobu fantastických červených vín. Naopak bílé odrůdy bývají vysázeny ve vyšších nadmořských výškách kvůli zachování svěžesti a kyseliny. Třetí subregion - dolní Douro, je mnohem bohatší na dešťové srážky a není tak ideální na produkci kvalitních suchých vín. Nejčastěji tam narazíte na levnější stolní vína nebo na levnější produkci portských vín.