Blog

Aroma ve víně: Co je dobře? A co špatně?

fotky na blog úprava

V tomto článku se zaměříme na vůně, které můžeme najít ve vínech. Naučíme se je rozpoznávat a podíváme se na to, jaké aroma je typické pro populární portugalské odrůdy: Touriga Nacional a Alvarinho.

Co Portugalci jedí k pivu? Přece tremoco!

tremoco upr

Tato luštěnina je v Portugalsku obrovsky populární. Často se jí říká mořské plody chudých (marisco  de pobres) nebo populární mořské plody (marisco poplular). A o co se vlastně jedná? To se dozvíte v tomto článku. 

Sao Miguel, zelený klenot uprostřed Atlantiku

uvod 1

Ostrovu Sao Miguel se po právu přezdívá “zelený ostrov”. Neskutečná příroda, jezera, čajové plantáže, pěstování ananasů, rozpálené sopečné jámy zvané caldeiras a pozorování velryb. To všechno můžete najít na jednom ostrově, stačí doletět na Sao Miguel. 

Faial, sopečně nejaktivnější ostrov

upr1

Faial je ostrov vzdálený od Pica pouhé tři kilometry a z Madaleny trvá cesta pouhých 30 minut. My jsme si na tenhle ostrov vyčlenili jeden den. V plánu jsme měli půjčit si scooter a projet se po ostrově. Jenže nám počasí změnilo plány…

Timeout Market v Praze?

upr1

Víte, jaká je nejvíc navštěvovaná atrakce v Lisabonu? Ne, není to žádný kostel, památka nebo muzeum. Je to Timeout Market na Cais do Sodre. A podobné místo by mělo vzniknout brzy i v Praze.

Pico, ostrov s dvoutisícovkou uprostřed

pico uvod

Pico je ostrov, který nás ohromil svojí bujnou vegetací, unikátními vinicemi a samozřejmě dvoutisícovkou uprostřed. Hodně turistů ho navštěvuje právě kvůli výstupu na Pico. Zdolají vrchol a vrací se zpět na některý z okolních ostrovů. Já doporučuji se zdržet déle. Proč? To se dozvíte v tomto článku.

Máme vedle Avokádo!

uvod 1

A ne jedno. Máme tu celý Gang. Jsou to naši noví sousedi. Po měsících pečlivých příprav otevřeli první avokádovou restauraci v Praze a opravdu to stojí za to. 

Jak naplánovat Azory

uvod

Azorské ostrovy stále nepatří k destinacím hojně navštěvovaným turisty. I když každoročně počet návštěvníků stoupá, tak tu pořád není masivní turistický ruch, na který jsme zvyklý v Evropě. Díky tomu se ale také před cestou hůř hledají informace. Proto jsem tu pro vás sepsala pár tipů na cestu.

Nejběžnější odrůdy používané na výrobu portských vín

upr-crasto

Už v předchozích článcích jsme zmiňovali fakt, že portská vína se nemohou vyrábět nikde jinde než v údolí řeky Douro v Portugalsku. Je to jediná certifikovaná oblast na výrobu portských vín. Zároveň je daný soupis odrůd, které lze na výrobu portského vína použít. A na ty nejběžnější červené odrůdy se teď společně podíváme.

Proč je Lisabon rájem pro foodies?

upr-pasteis-cover

Lisabon se v posledních letech stal velmi vyhledávanou destinací. Není to jen kvůli památkám, ale hlavně kvůli zdejší atmosféře a gastronomii. A proto jsem si řekla, že by nebylo od věci sepsat pár tipů na to, co byste tu měli určitě ochutnat. Tak jdeme na to. 

Španělská Cava versus Portugalská Bairrada

uvodni-foto_preview

Portugalci a Španělé jsou, zdá se, odvěcí rivalové. Tak jsme si řekli, proč nesrovnat právě jejich dvě nejpopulárnější šumivá vína. Španělskou Cavu bude reprezentovat vinařství AT ROCA a jeho Brut reserva 2015. Portugalsko bude zastoupené vinařem Luísem Pato a jeho šumivým vínem z odrůdy Baga a názvem Informal. Společně se mrkneme na to, jaké jsou rozdíly v regionech a použitých odrůdách, ve výrobě, zrání a tak dále a tak dále. Tak pojďme na to. 

Den Portugalska - hvězdou byl OMIRI

upr.2

Vždy 10. června slaví všichni Portugalci po celém světě tzv. Dia de Portugal neboli Den Portugalska. Tento národní svátek je spojený se smrtí jejich nejznámějšího básníka Luíse de Camõese. Zemřel 10. června 1580. Jeho nejznámějším literárním dílem jsou Lusovci. V básních popisuje hlavně éru zámořských objevů. Toto období je považováno za zlatou éru Portugalska. 

Luís Pato - rebel mezi vinaři

uvod

Bairrada je region umístěný v centrální části Portugalska a má velmi specifické podmínky pro pěstování vinné révy. Je blízko Atlantiku a zdejší písčité podloží má hodně společného s francouzským Bordeaux. Na vinohradu je i kamenitá půda, která má zase blízko k regionu Burgundsko. Vinohrady obklopují nejčastěji borovicové háje a eukalypty. Díky tomu mají sklizené hrozny velmi zajímavou chuť.

Stránka 1 z 4 - 49 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.