Magma Verdelho 2019 suché bílé

585 Kč
Skladem
  • Typ: suché bílé
  • Region: Azorské ostrovy
  • Obsah alkoholu: 12 %

 

  • Odrůdy: 100% Verdelho
  • Aroma: citrusy, květinové tóny

 

  • Zbytkový cukr: pod 1,5 g/l
  • Obsah kyselin: 6,5 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Pěstování vinné révy na Azorských ostrovech je ve všech ohledech unikátní. Zdejší vinice chrání zídky postavené z lávových kamenů. Jsou tak chráněné před větrem proudícím od Atlantiku a slanou vodou, která se od oceánu dostává až na vinohrady. Hrozny na výrobu vína Magma se sklízí na severu ostrova Terceira poblíž městečka Biscoitos. Celý projekt vznikl v roce 2009, kdy vinař Diogo Lopes letěl navštívit svého kamaráda na ostrov Terceira, aby si prohlédl zdejší unikátní vinohrady. Během své návštěvy Diogo zjistil, že odrůda Verdelho tu má nesmírný potenciál, který nebyl doposud využitý. Do nového projektu přizval i Anselma Mendese, věhlasného vinaře, který jde do všech projektů s nesmírným zapálením. Společně tak začali na Terceiře obnovovat zdejší vinohrady a vyrábět speciální víno Magma. Zpočátku ale čelili problémům s financováním projektu. Společně se jim ale podařilo dohodnout se s místními pěstiteli na cenách výkupu hroznů a zároveň se jim podařilo obnovit část vlastních vinohradů. Výsledné víno mělo obrovský úspěch, a díky tomu mají možnost dál pokračovat v projektu a produkci vína Magma. 

Malinkým políčkům s vinnou révou obehnaným lávovými kameny se tu říká Curraletas. V současnosti jen na ostrově přibližně 20 hektarů vinic certifikovaných jako DOC (Denominacao Origin Controlada = certifikovaný původ hroznů) z toho pouze 4 hektary pro využívány pro produkci zdejších vín. Díky tomu Azory ukrývají ještě hodně velký potenciál pro produkci vysoce kvalitních vín. Za mě jsou Azory a jejich vinice nejzajímavějším místem, které jsem zatím navštívila. Je naprosto neuvěřitelné v čem je schopná vinná réva nejen přežít, ale také produkovat hrozny na výrobu skvělých vín.

Sklizeň probíhá ručně, jinak to na Azorech vlastně ani není možné. Hrozny se odstopkují a putují do lisu. Kdo z vás je zvyklý na Anselmova vína toho jistě nepřekvapí, že i při výrobě vína Magma používá metodu zvanou batonáž. Výsledné víno zraje na kalech po dobu pěti měsíců, díky tomu se zvýrazní aromatika vína a odrůdový charakter. Stejnou metodu používá i u svých vín Vinho Verde (Passáros, Muros Antigos). Lávové podloží zajišťuje výslednému vínu výraznou mineralitu a Atlantik zase mírnou slanost a kyselinu. Ve víně najdete tóny citrusů a jemný nádech květin. Víno vyniká svojí výraznou mineralitou, šťavnatostí a typickou mírnou slaností. Zároveň má i velmi dlouhý závěr.

Servírování a skladování

Skladujte v chladu, temnu a v ležaté poloze. Víno podávejte vychlazené na teplotu 9 °C. Při dobrém uskladnění uvádí vinař potenciál zrání 7 let.

Doporučujeme podávat k mořským plodům, rybám, zeleninovým salátů a nebo k čerstvým sýrům. 

Ocenění

  • 17,5 bodů - od Vinhos Grandes Escolha (17,5/20)
  • 17 bodů - od Revista de Vinhos (17/20) 

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Azorské ostrovy
Odrůdy: 100% Verdelho
Aroma: citrusy, květinové tóny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Vinař Anselmo Mendes je považovaný za jednoho z nejlepších portugalských vinařů vůbec. Anselmo se narodil na severu Portugalska v regionu Vinho Verde. Tento region v minulosti proslavila tzv. zelená vína ("Vinho Verde"). Produkují se tu převážně lehká mírně perlivá vína s obsahem alkoholu kolem 9%. Tato vína jsou příjemně osvěžující, dá se říct, že jsou to taková letní vína. Anselmo však svojí produkcí vín částečně změnil trend výroby vína v regionu. Více se zaměřil na lepší dozrávání hroznů tím, že začal navádět vinnou révu na podpěry. Tím dosáhl lepšího dozrávání a mohl tak z místních odrůd vyrobit plná a přesto svěží bílá vína s vyšším obsahem alkoholu kolem 12%. V Portugalsku se Anselmo také přezdívá "Mistr odrůdy Alvarinho". Tato odrůda ho vždy fascinovala a i díky tomu z ní vyrábí jedny z nejepších vín. V jeho nabídce nalezneme i dvě červená vína z typické odrůdy Vinhao. Červená vína z regionu Vinho Verde se téměř neexportují. Vývoz těchto vín je téměř rarita. Většina se jich totiž prodá na domácím trhu.

Anselmo získal ocenění "Portugalský vinař roku 1998". Podle Roberta Parkera je to jeden z nejlepších portugalských vinařů. My jeho nabídku bílých vín na jaře 2016 rozšíříme o dvě červená vína Vinho Verde.

mendes