Magma Verdelho 2021 suché bílé
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Celý projekt vznikl v roce 2009, kdy vinař Diogo Lopes letěl navštívit svého kamaráda na ostrov Terceira, aby si prohlédl zdejší unikátní vinohrady. Během své návštěvy Diogo zjistil, že odrůda Verdelho tu má nesmírný potenciál, který nebyl doposud využitý. Do nového projektu přizval i Anselma Mendese, věhlasného vinaře, který jde do všech projektů s nesmírným zapálením. Společně tak začali na Terceiře obnovovat zdejší vinohrady a vyrábět speciální víno Magma.
Zpočátku ale čelili problémům s financováním projektu. Společně se jim ale podařilo dohodnout se s místními pěstiteli na cenách výkupu hroznů a zároveň se jim podařilo obnovit část vlastních vinohradů. Anselmo nám prozradil, že nejmenší pěstitel jim dodá 10 kg hroznů a ten největší 500 kg hroznů. Obě čísla jsou opravdu nízká. Je prý velmi náročné pěstitele zkoordinovat. Jednou ročně tak mají všichni dohromady meeting, kde si řeknou co a jak. Sklizeň je hotová prý za jeden víkend. Anselmo přiletí na Azory v pátek a v neděli mají hotovo :-). Výsledné víno má obrovský úspěch, a díky tomu mají možnost dál pokračovat v projektu a produkci vína Magma.
Pěstování vinné révy na Azorských ostrovech je ve všech ohledech unikátní. Zdejší vinice chrání zídky postavené z lávových kamenů. Jsou tak chráněné před větrem proudícím od Atlantiku a slanou vodou, která se od oceánu dostává až na vinohrady. Hrozny na výrobu vína Magma se sklízí na severu ostrova Terceira poblíž městečka Biscoitos. Hroznů je jak už jsem psala hrozně málo. A to ještě v některých letech poškodí během roku vinohrady hurikán.
Malinkým políčkům s vinnou révou obehnaným lávovými kameny se tu říká Curraletas. V současnosti jen na ostrově přibližně 20 hektarů vinic certifikovaných jako DOC (Denominacao Origin Controlada = certifikovaný původ hroznů) z toho pouze 4 hektary pro využívány pro produkci zdejších vín. Díky tomu Azory ukrývají ještě hodně velký potenciál pro produkci vysoce kvalitních vín. Za mě jsou Azory a jejich vinice nejzajímavějším místem, které jsem zatím navštívila. Je naprosto neuvěřitelné v čem je schopná vinná réva nejen přežít, ale také produkovat hrozny na výrobu skvělých vín.
Sklizeň probíhá ručně, jinak to na Azorech vlastně ani není možné. Hrozny se odstopkují a putují do lisu. Kdo z vás je zvyklý na Anselmova vína toho jistě nepřekvapí, že i při výrobě vína Magma používá metodu zvanou batonáž. Výsledné víno zraje na kalech po dobu pěti měsíců, díky tomu se zvýrazní aromatika vína a odrůdový charakter. Stejnou metodu používá i u svých vín Vinho Verde (Passáros, Muros Antigos). Lávové podloží zajišťuje výslednému vínu výraznou mineralitu a Atlantik zase mírnou slanost a kyselinu. Ve víně najdete tóny citrusů a jemný nádech květin. Víno vyniká svojí výraznou mineralitou, šťavnatostí a typickou mírnou slaností. Zároveň má i velmi dlouhý závěr.
Servírování a skladování
Skladujte v chladu, temnu a v ležaté poloze. Víno podávejte vychlazené na teplotu 9 °C. Při dobrém uskladnění uvádí vinař potenciál zrání 7 let.
Doporučujeme podávat k mořským plodům, rybám, zeleninovým salátů a nebo k čerstvým sýrům.
Ocenění
- 17,5 bodů - od Vinhos Grandes Escolha (17,5/20)
- 17 bodů - od Revista de Vinhos (17/20)
Doplňkové parametry
Kategorie: | Bílá vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Bílé víno |
Region: | Azorské ostrovy |
Odrůdy: | 100% Verdelho |
Aroma: | citrusy, květinové tóny |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Vinař Anselmo Mendes je považovaný za jednoho z nejlepších portugalských vinařů vůbec. Anselmo se narodil na severu Portugalska v regionu Vinho Verde. Tento region v minulosti proslavila tzv. zelená vína ("Vinho Verde"). Produkují se tu převážně lehká mírně perlivá vína s obsahem alkoholu kolem 9%. Tato vína jsou příjemně osvěžující, dá se říct, že jsou to taková letní vína. Anselmo však svojí produkcí vín částečně změnil trend výroby vína v regionu. Více se zaměřil na lepší dozrávání hroznů tím, že začal navádět vinnou révu na podpěry. Tím dosáhl lepšího dozrávání a mohl tak z místních odrůd vyrobit plná a přesto svěží bílá vína s vyšším obsahem alkoholu kolem 12%. V Portugalsku se Anselmo také přezdívá "Mistr odrůdy Alvarinho". Tato odrůda ho vždy fascinovala a i díky tomu z ní vyrábí jedny z nejepších vín. V jeho nabídce nalezneme i dvě červená vína z typické odrůdy Vinhao. Červená vína z regionu Vinho Verde se téměř neexportují. Vývoz těchto vín je téměř rarita. Většina se jich totiž prodá na domácím trhu.
Anselmo získal ocenění "Portugalský vinař roku 1998". Podle Roberta Parkera je to jeden z nejlepších portugalských vinařů. My jeho nabídku bílých vín na jaře 2016 rozšíříme o dvě červená vína Vinho Verde.