Crasto DOC 2019 suché bílé

Novinka Tip
245 Kč
Skladem
  • Typ: suché bílé víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 13 %

 

  • Odrůdy: 40 % Viosinho, 30 % Gouveio, 30 % Rabigato
  • Aroma: citrusy, pomerančový květ

 

  • Zbytkový cukr: 3,5 g/l
  • Obsah kyselin: 6,34 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Po ročnících 2017 a 2018, kdy bylo množství sklizených hroznů podprůměrné, tak rok 2019 byl o hodně štědřejší. I tak to byl ale rok velmi proměnlivý. Zima byla hodně suchá, vinná réva musela čerpat vodu velmi hluboko. V červnu, červenci a v srpnu ale nevykazovala nedostatek vody. Od května byly teploty v průměru o 5°C nižší než v jiných letech, a tak docházelo k velmi pozvolnému dozrávání. Což vyústilo ve sklizeň perfektně vyvážených hroznů. Během sklizně teploty v noci výrazně klesaly a během dne panovalo teplé počasí bez deště. 

Bílé hrozny se sklízí ručně na vinici v nadmořské výšce okolo 600 m.n.m.. na vinohradu převažuje břidlice. Díky ní jsou bílá vína z Crasta velmi minerální. Stáří vinohradu se pohybuje okolo 20 let. Po příjezdu do vinařství se kvalita hroznů kontroluje na vibračních stolech. Vylisovaný mošt putuje do nerezových nádrží, kde zůstává 48 hodin při teplotě okolo 8°C. Následuje alkoholové kvašení, které probíhá v nádržích s kontrolovanou teplotou po dobu 30 dnů. Teplota se při kvašení udržuje na 14°C. Výsledné víno zraje z 85% v nerezových nádržích a z 15% v použitých francouzských dubových sudech. Celý proces zrání trvá minimálně 3 měsíce. 

Víno má světlou citrusovou barvu s jemnými zlatými odlesky. Už ve vůni rozpoznáte svěžest vína. Do nosu vás udeří svěží vůně citrusů v kombinaci s vůní pomerančového květu. V chuti je velmi elegantní a výrazné. Díky břidlicovému podloží má úžasnou mineralitu. I v samém závěru je víno velmi svěží s dlouhým závěrem. Mezi bílými víny se jednoznačně jedná o mého favorita. Tento ročník vyniká výraznou svěžestí, vyvážeností a naprosto perfektní mineralitou. 

Servírování a skladování

Víno skladujte v chladu a temnu. Ideálně v ležaté poloze, aby nedocházelo k vysoušení korku. Podávejte vychlazené na teplotu okolo 8°C. 

Doporučujeme podávat k mořským plodům, lehkým letním salátům, krůtímu a kuřecímu masu. Vyzkoušet můžete i kombinaci se špenátovým koláčem. Inspiraci, jak takový koláč upéct, najde na blogu Kitchenstory.cz

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Douro
Odrůdy: Viosinho, Rabigato, Gouveio
Aroma: citrusy, pomerančový květ

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto