Filipe Palhoca Chardonnay 2020 suché bílé

245 Kč
Skladem
  • Typ: suché bílé víno
  • Region: Setúbal
  • Obsah alkoholu: 13 %

 

  • Odrůda: 100% Chardonnay
  • Aroma: tropické ovoce

 

  • Zbytkový cukr: 0,7 g/l
  • Obsah kyselin: 4,27 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Rodinné vinařství Filipe Palhoca vyrábí svoje vína od roku 1950 na poloostrově Setúbal. V posledních letech prošlo vinařství modernizací. Původně prodávali vína ze dvora. Když jsme tam přijeli vzali nás do výroby a vína měli naskládané na paletách. Dnes už ve vinařství najdete moderní obchůdek, kde si pohodlně vyberete vína a zároveň vás v rámci prohlídky provedou po vinařství.

Jejich poslední novinkou je jednoodrůdové víno Chardonnay, které vám nyní představím. Sklizeň hroznů proběhla ke konci srpna. Po sběru následovala fermentace při teplotě od 14°C do 18°C. Víno má světlou citrusovou barvu. Přiznám se, nejsem zrovna velký fanoušek odrůdy Chardonnay, ale v tomto případě mě velmi příjemně překvapila. Po otevření vás zaujme výrazná vůně převážně tropického ovoce. Už podle vůně tipujete, že víno bude šťavnaté a příjemně svěží. A i v chuti vás velmi mile překvapí. Má bohatou ovocnou chuť. Zbytkový cukr je hodně nízký, přesto víno z počátku působí mírně nasládlým dojmem. Víno má delší dochuť. Nejedná se sice o typickou portugalskou odrůdu, ale stojí za to vyzkoušet jak tato mezinárodní odrůda vede právě v Portugalsku. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte vychlazené na teplotu 10-12°C. Vinař udává potenciál zrání u tohoto vína 4 roky od nalahvování. Je tedy ideální si víno vychutnat jako mladé. 

Doporučujeme podávat k drůbežímu masu, rybám a mořským plodům. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Setúbal
Odrůdy: 100% Chardonnay
Aroma: tropické ovoce

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Filipe Palhoca je menší rodinná firma, kterou jsem objevila celkem náhodou při sestavování poznávací cesty po Portugalsku pro skupinku moravských vinařů. Nakonec jsme vinařství v roce 2017 navštívili v rámci této cesty. Zaujala mě příjemná rodinná atmosféra a skvělá vína, proto jsme se rozhodli vína zařadit do naší nabídky. A teď něco málo z historie. Vinařství založil v roce 1950 Filipe Jorge Palhoca. Vinařské kořeny této rodinné firmy ale sahají ještě dál a to k jeho otci, který měl malé vinařství. Vinařství postupem času rozšiřovalo své vinice, ale vína do nedávná prodávali takříkajíc ze dvora. Svojí kvalitou si jejich vína získala věrné zákazníky a Filipe Jorge se stal velmi uznávaným vinařem na Setúbalu. V roce 1984 se rozhodli vybudovat nové vinařství na vinici Quinta da Invejosa. Teprve od roku 2016 sdílí své nadšení s návštěvníky v rámci komentovaných prohlídek a ochutnávek ve vinařství.

vina%C5%99stv%C3%AD%20Filipe%20Palhoca