Muros Avesso DOC 2021 suché Vinho Verde

250 Kč
Skladem (2 ks)
  • Typ: suché Vinho Verde
  • Region: Vinho Verde
  • Obsah alkoholu: 13 %

 

  • Odrůdy: 100% Avesso
  • Aroma: citrusy, peckoviny, zeleninové tóny 

 

  • Zbytkový cukr: 1,5 g/l
  • Obsah kyselin: 6,8 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Odrůda Avesso v Portugalsku patří mezi vzácné odrůdy. Její pěstování není jednoduché a výnosy nejsou vysoké. Původ odrůdy je v regionu Vinho Verde, kde se i dnes výhradně pěstuje. Vína z této odrůdy mají často vyšší obsah alkoholu a velmi dobrý potenciál pro další zrání. Což potvrzuje i vinař Anselmo Mendes, který stojí za produkcí tohoto vína. On udává potenciál zrání 7 let. 

Sklizeň hroznů probíhá v regionu Baiao ručně. Tento region se nachází na hranici, kde se střetává kontinentální klima s pobřežním. Co se týká půdy, tak ta je tu hodně suchá a chudá. Z podloží převažuje žula a hlinito-písčitá půda. A právě díky tomuto podloží tu vznikají vína s výraznou mineralitou a kyselinou. Při výrobě vína použil vinař metodu zvanou batonáž. To znamená, že víno zraje minimálně čtyři měsíce na jemných kalech, a je tak aromatičtější a lépe chráněné. Díky této metodě zrání se do vína může přidat jenom minimum siřičitanů těsně před lahvováním. 

Víno má světlou citrusovou barvu. Ve vůni najdete tóny citrusů a zeleniny zaobalené do ocelového aroma, které typické pro módní suchá vína. V chuti je velmi dobře strukturované s ostrou kyselinou. Postupně se zráním kyselina ještě zjemní. Překvapí vás výrazná chuť citronu, sušeného ovoce a zelených jablek. Víno má výraznou mineralitu a dlouhou dochuť. Doporučujeme víno dobře uskladnit a dopřát mu ještě trochu času. Ale samozřejmě, i pokud si ho otevřete teď (březen 2021), tak si ho určitě užijete jako mladé živé a šťavnaté víno. 

 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazení na teplotu 8 °C. Při správném uskladnění uvádí vinař potenciál zrání až 7 let.

Doporučujeme podávat k mořským plodům, rybám, mušlím, tučnějším pokrmům, které zpříjemní ostřejší kyselinu. 

Úspěchy vinaře Anselma Mendese

  • v roce 1997 byl oceněný titulem "Portugalský vinař roku"
  • časopis Wine Enthusiast zařadil Anselma do výběru 6 nejvýznamnějších osobností portugalského vinařství
  • v Portugalsku je často přezdívaný "Master of Alvarinho"
  • 90 bodů od Roberta Parkera - Loureiro 2018 

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Vinho Verde
Odrůdy: 100% Avesso
Aroma: citrusy, zeleninové tóny, peckoviny

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Vinař Anselmo Mendes je považovaný za jednoho z nejlepších portugalských vinařů vůbec. Anselmo se narodil na severu Portugalska v regionu Vinho Verde. Tento region v minulosti proslavila tzv. zelená vína ("Vinho Verde"). Produkují se tu převážně lehká mírně perlivá vína s obsahem alkoholu kolem 9%. Tato vína jsou příjemně osvěžující, dá se říct, že jsou to taková letní vína. Anselmo však svojí produkcí vín částečně změnil trend výroby vína v regionu. Více se zaměřil na lepší dozrávání hroznů tím, že začal navádět vinnou révu na podpěry. Tím dosáhl lepšího dozrávání a mohl tak z místních odrůd vyrobit plná a přesto svěží bílá vína s vyšším obsahem alkoholu kolem 12%. V Portugalsku se Anselmo také přezdívá "Mistr odrůdy Alvarinho". Tato odrůda ho vždy fascinovala a i díky tomu z ní vyrábí jedny z nejepších vín. V jeho nabídce nalezneme i dvě červená vína z typické odrůdy Vinhao. Červená vína z regionu Vinho Verde se téměř neexportují. Vývoz těchto vín je téměř rarita. Většina se jich totiž prodá na domácím trhu.

Anselmo získal ocenění "Portugalský vinař roku 1998". Podle Roberta Parkera je to jeden z nejlepších portugalských vinařů. My jeho nabídku bílých vín na jaře 2016 rozšíříme o dvě červená vína Vinho Verde.

mendes