Adega Mae Sauvignon Blanc 2020 suché bílé

270 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: suché bílé víno
  • Region: IG Lisabon
  • Obsah alkoholu: 13,5 %

 

  • Odrůdy: 100% Sauvignon Blanc
  • Aroma: chřest, passion fruit, zeleninový lusk

 

  • Zbytkový cukr: < 1g/l
  • Obsah kyselin: 6,2 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Vinařství se nachází 40 km od Lisabonu u městečka Torres Vedras. Zdejší vinice ovlivňuje ze západu Atlantský oceán, z východu působí na vinice kontinentální klima a z jihu se lehce projevuje blízkost Středozemního moře. Nejsilnější vliv má však Atlantský oceán. Díky tomu se tu úspěšně pěstují hrozny pro výrobu svěžích, lehce minerálních bílých vín. Převažuje tu vápencová půda. Hrozny jsou po sběru ihned odstopkovány a lisovány. Macerují se slupkami po dobu šesti hodin. Následná fermentace probíhá v nerezových nádržích při teplotě kolem 15-16°C po dobu 15 dnů. Víno dále  zraje 6 měsíců na kalech. Během této doby se několikrát promíchává. Tomuto procesu školení vína se říká batonáž (z franc. bâtonnage). 

Víno má světlou citrusovou barvu. Zráním na kalech se zvýrazní aromatické tóny. Ve vůni jsou patrné tóny tropického ovoce jako je třeba passion fruit. Patrná je také vůně citrusů a jemný nádech rozkrojeného zeleného lusku. V chuti je víno velmi svěží s příjemnou kyselinkou, kterou perfektně vyvažuje ovocná chuť. Víno je díky zrání na kalech výrazně aromatické a tělnaté. Má příjemnou mineralitu a dlouhý velmi aromatický závěr. 

Servírování a skladování

Skladujte v chladu, temnu a v ležaté poloze. Servírujte vychlazené na 10°C. Ideálně víno otevřete 30 minut před podáváním a na tuto dobu opět uzavřete korkem a dejte ještě chladit. I malé množství kyslíku víno úžasně rozvoní.

Doporučujeme podávat k sushi, grilovaným rybám, lehkým salátům, sýrům typu brie, ricotta, mascarpone, mozzarella.

Odrůda Sauvignon Blanc

Odrůda Sauvignon Blanc je nejpopulárnější v oblasti Bordeauxv údolí Loiry. Jedná se o nejrozšířenější bílou odrůdu na světě. Nejvíce je zastoupená ve Francii, na Novém Zélandu a v Chile. Primárně se z této odrůdy vyrábějí suchá vína. V teplých regionech je ve vínech patrné aroma broskví a žlutého melounu. V chladnějších oblastech pak angrešt a limetky. Pro tuto odrůdu je také často typické aroma trávy nebo kopru.

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Lisabon
Odrůdy: Sauvignon Blanc
Aroma: chřest, passion fruit, rozkrojený zeleninový lusk

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Adega Mae je velmi moderní vinařství, jehož první sklizeň hroznů proběhla v roce 2010. My jsme toto vinařství do naší nabídky zařadili na jaře 2016. Zaujala nás předvším základní řada vín s velmi dobrým poměrem ceny a kvality a také velmi široká nabídka jednoodrůdových vín, která nejsou pro Portugalsko tolik typická. Na vinařství Adega Mae byste narazili po necelé hodině jízdy autem z Lisabonu směrem na sever, poblíž města Torres Verdas. Zdejší vinice jsou pod výrazným vlivem Atlantského oceánu. Mísí se tu vliv Atlantiku, kontinentálního a středomořského klimatu. Specifické podmínky dávají prostor pro vznik velmi zajímavých vín. Na produkci ve vinařství dohlíží známý vinař Anselmo Mendes. Spolu s Anselmem tvoří tým mladý nadějný vinař Diogo Lopes.

Pokud vás vinařství zaujalo, můžete se o něm dozvědět víc v článku na našem blogu.

adega-mae