Adega Mae Viosinho 2020 suché bílé

Novinka
Značka: Adega Mãe
260 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: suché bílé víno
  • Region: IG Lisabon
  • Obsah alkoholu: 12,5 %

 

  • Odrůdy: 100% Viosinho
  • Aroma: květinové - jasmín, bílé broskve, liči, zeleninové tóny

 

  • Zbytkový cukr: 2,1 g/l
  • Obsah kyselin: 6,2 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Vinařství Adega Mae se nachází u města Torres Vedras asi 40 kilometrů nad Lisabonem. Jejich vinice jsou pod výrazným vlivem Atlantiku, jelikož se od něj nachází jen pár kilometrů. Zajímavostí tohoto vinařství je jejich široká nabídka jednoodrůdových vín. Jak už totiž asi většina z vás ví, tak Portugalci jsou mistři na výrobu cuvée a odrůdovými víny se nikdy tolik nezabývali. Nabídka vinařství Adega Mae je však v oblasti jednoodrůdových vín velmi pestrá. V tomto případě bych vám ráda představila odrůdu Viosinho. 

V minulosti byla tato odrůda nepopulární díky nízkým výnosům. Je také velmi citlivá na plíseň nebo na kořenové choroby. Ideální klimatické podmínky jsou pro Viosinho tam, kde je hodně slunce a hodně teplo. To vinice Adega Mae splňují, a tak se tam Viosinhu velmi daří. Dokonce ho ve vinařství označují jako Grand Cru vinařství Adega Mae. Odrůdě se také často přezdívá "portugalský Sauvignon Blanc". Výhodou Viosinha je to, že to není odrůda, která by trpěla na oxidaci, a proto má velmi dobrý potenciál pro další zrání v lahvi. každopádně na odrůdu narazíte většinou spíš v kombinaci s dalšími odrůdami. V Douru se nejčastěji mísí s odrůdami Rabigato a Gouveio. Na jednoodrůdové Viosinho narazíte málo kde. Tak neváhejte a vyzkoušejte ho právě z vinařství Adega Mae. 

Hrozny na výrobu tohoto vína se po příjezdu do vinařství jemně podrtí. Fermentace probíhá v nerezových nádržích a trvá 15 dnů. Poté výsledné víno zraje ještě 4 měsíce na jemných kalech. Této technice se říká "batonáž". Víno, které zraje na kalech má výraznější aroma a také je lépe chráněné bez nutnosti použití velkého množství siřičitanů. Ty se tak použijí jen ve velmi malé míře těsně před nalahvováním. 

Víno světlou citrusovou barvu. Ve vůni najdete tóny květin, převažují květy jasmínu. Z ovocných tónů narazíte na bílé broskve a liči. Velmi zajímavé jsou i zeleninové tóny. Ty jsou nejtypičtější pro odrůdu Sauvignon Blanc. Viosinho má se Sauvignonem společné právě tyto zeleninové tóny. V chuti je víno příjemně svěží a minerální. Patrná je i mírná slanost typická pro vína z vinic, které se nachází v blízkosti Atlantiku. V těle není nijak plné ale je perfektně vyvážené. Má hodně živý a intenzivní závěr. 

Servírování a skladování

Skladujte v chladu, temnu a v ležaté poloze. Servírujte vychlazené na 10°C. Ideálně víno otevřete 30 minut před podáváním a na tuto dobu opět uzavřete korkem a dejte ještě chladit. I malé množství kyslíku víno úžasně rozvoní.

Doporučujeme podávat k sushi, grilovaným rybám, lehkým salátům, sýrům typu brie, mořským plodům. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Lisabon
Odrůdy: Viosinho
Aroma: květinové, broskve, liči, zelenina

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Adega Mae je velmi moderní vinařství, jehož první sklizeň hroznů proběhla v roce 2010. My jsme toto vinařství do naší nabídky zařadili na jaře 2016. Zaujala nás předvším základní řada vín s velmi dobrým poměrem ceny a kvality a také velmi široká nabídka jednoodrůdových vín, která nejsou pro Portugalsko tolik typická. Na vinařství Adega Mae byste narazili po necelé hodině jízdy autem z Lisabonu směrem na sever, poblíž města Torres Verdas. Zdejší vinice jsou pod výrazným vlivem Atlantského oceánu. Mísí se tu vliv Atlantiku, kontinentálního a středomořského klimatu. Specifické podmínky dávají prostor pro vznik velmi zajímavých vín. Na produkci ve vinařství dohlíží známý vinař Anselmo Mendes. Spolu s Anselmem tvoří tým mladý nadějný vinař Diogo Lopes.

Pokud vás vinařství zaujalo, můžete se o něm dozvědět víc v článku na našem blogu.

adega-mae