Maritávora Vintage 2007 portské, poškozená etiketa
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Vinařství Maritávora obhospodařuje 15 hektarů vinic v regionu Douro Superior. Nachází se v samém srdci národního parku v nadmořské výšce okolo 500 m.n.m.. Tradice tohoto vinařství sahá do roku 1870. V současnosti se o vinařství stará Manuel Gomes Mota.
Ročníkové portské víno Vintage je považováno za vlajkovou loď portských vín. Lahvuje pouze ve výjimečných letech. Vyrobené víno se musí dát ke schválení deklarační komisi. Ta zhodnotí, zda má víno odpovídající charakter pro nalahvování s etiketou Vintage. Je to často složité rozhodování zda vyrobit Vintage či nikoliv. Kvalita hroznů a jejich zpracování musí být naprosto perfektní. Pokud se rozhodne pro výrobu vín Vintage většina vinařů, tak se tento rok považuje za mimořádně úspěšný. V posledních letech to byly ročníky 2011, 2007 a 2003. V těchto letech deklarovali Vintage vína všechny velké značky portského vína.
Vinařství Maritávora zpracovává hrozny na toto speciální víno v kamenných nádržích zvaných "lagares". Jedná se o nejtradičnější způsob výroby vína v Portugalsku. Při šlapání hraje typická portugalská hudba. Víno se lahvuje mezi druhým a třetím rokem po sklizni. Vyrábí se vždy pouze malá série vína. Hrozny na výrobu Vintage vína musí být perfektně vyzrálé a hodně koncentrované. Ve vůni převládá aroma čerstvého ovoce a koření. I po letech zrání je víno stále příjemně ovocné a mohutné. V chuti je velmi dobře strukturované a komplexní. Má velmi dlouhou dochuť.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 18°C v menší skleničce tulipánového tvaru. Víno nebylo před lahvováním filtrováno ani stabilizováno. Může tedy obsahovat přirozený sediment. Doporučujeme před podáváním dekantovat a nechat alespoň jednu hodinu nadechnout. Uchovávejte v chladu a temnu v ležaté poloze. Víno se může při správném uskladnění ještě dále zlepšovat v lahvi. Po otevření spotřebujte do tří dnů, abyste si vychutnali víno v té nejlepší kondici.
Doporučujeme podávat k vyzrálým sýrům s modrou plísní (Gorgonzola, Stilton) nebo k mírně pikantním sýrům, lze kombinovat s velmi kvalitní čokoládou.
Ročník 2007
Únor byl velmi deštivý. Taktéž květen a červen byly v oblasti Douro nadprůměrně deštivé měsíce. Od května do srpna se teploty pohybovaly pod průměrem. Díky těmto netypickým podmínkám vznikla vína excelentní kvality. Jsou velmi elegantní, velmi dobře strukturovaná s příjemnou tříslovinou. Hrozny dozrávaly v chladnějších podmínkách ale za slunečného počasí. Díky tomu byla sklizeň roku 2007 velmi úspěšná. I proto se většina výrobců portských vín rozhodla přihlásit svá vína k deklarační komisi pro získání označení Vintage.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Vintage |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinto Cao |
Aroma: | plné ovocné tóny |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Vinařství Maritávora bylo založeno v roce 1870. Zakladetelem byl José Junqueiro Júnior. Maritávora se nachází v přírodním parku horní Douro. Zdejší oblast má podle odborníků ještě stále velký nevyužitý potenciál pro výrobu vín. Současným majitelem vinařství je Manuel Gomes de Mota. Výroba klasických vín probíhá v malé budově vinařství hned pod vinicemi. Na kopci nad vinařství se rozprostírá vinohrad, který je přes 100 let starý. A je po právu chloubou vinařství. Celé vinařství postupně přechází do režimu BIO produkce. Co se týká produkce portských vín, tak na té spolupracují s větším vinařstvím Barrao de Vilar. V současní době v naší nabídce naleznete z Maritávory vyšší řady právě portských vín. Pouze z tohoto vinařství nabízíme 20-leté portské víno. Za vyzkoušení rozhodně stojí i portské LBV z roku 2005.