Typy portských vín

Douro

Portská vína proslavila v minulosti portugalské vinařství. My se společně podíváme v tomto článku, jaké vlastně existují typy portských. 

Co dělá z portského světový unikát?

Hlavní příčinou jsou místní odrůdy, ze kterých se portská vína vyrábí. Mezi tyto odrůdy patří hlavně Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca a Tinto Cao a dalších přibližně 52 dalších lokálních odrůd. Každá odrůda dává portskému vínu specifické vlastnosti. Například přítomnost odrůdy Touriga Nacional poznáte díky vůni borůvek a vanilky. Touriga Franca dává vínu nádech malin a skořice.

Zapamatujte si: Portská vína se vždy vyrábí z více odrůd. Nikdy nejsou vyráběná jako jednoodrůdová, vždy se jedná o cuvée. A nezapomeňte z předchozího článku o portských vínech, že musí vždy pocházet z Portugalska z údolí Doura. 

Zrání portských vín

Zrání portských vín je důležitým faktorem. Podle zrání se rozlišují dva typy základních červených portských vínRuby a Tawny. Portské víno typu Ruby zraje, buď v nerezových nádržích, anebo ve velkokapacitních dřevěných sudech zvaných „Balseiros“. Naopak Tawny zraje v menších dubových sudech zvaných „Pipas“. Tyto sudy se v minulosti používali i pro transport portských vín po řece Douro. Jejich nejběžnější velikost je 550l. Přes póry malého dubového sudu se k vínu dostává kyslík a  probíhá zde proces řízené oxidace. Díky tomu ve víně snadno rozpoznáte tóny sušeného ovoce, oříšků a dubového sudu. Vlivem oxidace se vínu mění barva v jantarovou a okrovou. Naopak u vína Ruby se ve velkokapacitních nádržích zamezuje přístupu kyslíku, aby si víno zachovalo sytou rubínovou barvu a ovocný charakter. Níže na obrázku je vidět rozdíl v barvě portských vín (zleva ruby, tawny a bílé).

Je dáno zákonem, že portská vína musí před uvedením na trh zrát minimálně 2 roky. A v daném roce nesmí výrobce prodat více než 30% ze své produkce. Výrobci jsou tak nuceni, nechat svá portská vína více zrát.

barvy-portských

Nejčastější typy portských vín

Bílé portské

Bílá portská vína se vyrábí ze směsi odrůd z různých ročníků. Nejčastěji zrají v rozmezí 3 – 10 let před uvedením na trh. Častěji se setkáte s mladšími bílými portskými.  Bílé portské zraje stejně jako Tawny v menších dubových sudech. Vlivem kyslíku se mu mění barva a s přibývajícím věkem je čím dál tím tmavší. Velmi staré bílé portské a velmi staré tawny se v barvě velmi podobají. Těžko se rozpoznává, o který typ portského vína se jedná. Bílé portské se vyrábí velmi často jako suché se zbytkovým cukrem kolem 30g/l. Narazit můžete i na variantu polosuchou a sladkou (tzv. lágrima). Po nalahvování je ideálně připravené ke konzumaci. V lahvi už se výrazně nezlepšuje. Podávejte vychlazené na 6-10°C.

Růžové portské

Produkce růžových portských vín není příliš rozšířená. U růžového je macerace se slupkami kratší. Vůně bývá často velmi příjemná s tóny malin, jahod a lesního ovoce

Cerfis tip: Doporučujeme ho podávat dobře vychlazené s lístkem máty a plátkem pomeranče.

Portské ruby

Tento typ portského vína zraje ve velkokapacitních nádržích buď nerezových nebo dřevěných po dobu dvou až tří let před nalahvováním. Má výraznou rubínovou barvu a ovocnou chuť. Na lahvi se neuvádí ročník, protože víno pochází z různých ročníků.

Portské ruby reserve

Ani u tohoto typu portského vína nehledejte na lahvi uvedený ročník. V chuti je komplexnější a má výraznější charakter oproti základnímu ruby. Před nalahvováním zraje přibližně 4-5 let.

Portské Crusted

Je vyrobeno z vysoce kvalitních vín ze dvou nebo i více ročníků. Před nalahvováním zraje více než 4 roky. Ideálně se nechává víno po lahvování zrát ještě alespoň tři roky v lahvi. V lahvi se díky tomu formuje depozit (Crust). Proto je dobré tento typ portského vína před podáváním dekantovat.

Portské Vintage

Vlajkovou lodí mezi portskými víny je ročníkové portské (Vintage). Lahvování tohoto typu vína schvaluje Institut portských vín (IVDP). Víno zraje v sudech a lahvovat se může od 30.července ve třetím roce po sklizni. Víno se při správném uskladnění zlepšuje dále v lahvi. Může v ní zrát 10-15 let. Některé ročníky zrají i 40 a více let. Vinařství na výrobu tohoto typu vína vybírají hrozny z těch nejlepších vinic. Toto víno se nevyrábí každý rok, pouze ve vynikajících letech. Vyrábí se z mohutných vín s výraznou tříslovinou. Ročníková portská představují pouhá 1-3% z celkové produkce.

Za všeobecně dobré ročníky (deklarované) se u portského typu Vintage považují:

1970, 1975, 1977,1980, 1982, 1983, 1985, 1991, 1992, 1994, 1997, 2000, 2003, 2004, 2007.

Portské LBV (Late Bottled vintage)

Typem vína se velmi blíží ročníkovému portskému. Rozdíl je v délce zrání v sudech. LBV zraje v sudech delší dobu. Lahvuje se mezi čtvrtým až šestým rokem po sklizni. Na lahvi je vždy uvedený ročník. Zde je dobré sledovat, zda dané víno bylo nebo nebylo před lahvováním filtrováno. Vína, která prošla procesem filtrování, mají výrazně snížený potenciál pro další zrání. Nefiltrovaná LBV jsou předurčena k podobné délce zrání v lahvi jako portská Vintage. Svého vrcholu dosahují dříve než Vintage.

Portské Garrafeira

Garrafeira je speciální typ portského vína. Je vyrobeno pouze z jednoho ročníku vín. Zraje nejprve krátkou dobu ve dřevěných sudech a poté se přemístí do skleněných demižonů o objemu od 7l do 11l. Po 20,30 nebo 40 letech zrání se víno dekantuje a lahvuje. Toto víno je specialitou vyhlášeného vinařského domu Niepoort & Ferreira.

Portské tawny

Portské tawny zraje v menších dubových sudech po dobu přibližně 3-4 let. Díky zrání v dubových sudech získává nádech koření, oříšků a sušeného ovoce. Podle délky zrání se mění barva. Při delším zrání má víno hnědé odlesky. Víno se už v lahvi výrazně nezlepšuje.

Portské Tawny reserve

Oproti základnímu typu portského vína zraje delší dobu v dubových sudech. Před nalahvováním zraje minimálně 6 let. Má výraznější tóny oříšků a sušeného ovoce. V barvě jsou patrné jantarové a hnědé odlesky. Stejně jako základní tawny se reserve v lahvi nezlepšuje.

Portské Colheita

Colheita je portské víno typu tawny s uvedeným ročníkem sklizně na lahvi. Musí zrát minimálně 7 let v dubových sudech. Často se Colheita nechává zrát v sudech, dokud nepřijde objednávka. Na lahvi se pak uvádí ročník sklizně i rok nalahvování.

Portská datovaná tawny

Na lahvi naleznete 10,20,30 i 40 let (years old). Vína použitá na datované tawny zrají v průměru počet let uvedených na lahvi. Vinař ohodnotí stupeň vyzrálosti daného vína a podle toho určí jeho stáří uváděné na lahvi. Sudy se staršími portskými víny jsou každoročně doplňovány novými víny. Jelikož během zrání dochází k vypařování. U těchto vín depozit zůstává v sudech a není tedy potřeba je dekantovat. Pozvolna se zráním vínům mění barva. Odborníci na portská vína uvádějí, že 20-ti leté portské má stále ještě výrazné ovocné tóny a vyváženou přítomnost dřeva ve víně. 30-ti a víceletá portská vína často spíš připomínají likér. Vína se po nalahvování již výrazně nezlepšují.   

portské-víno---schéma