Alves de Sousa Vintage 2020 portské

1 620 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: prémiové portské víno Vintage
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 20 %

 

  • Odrůdy: Touriga Franca, Touriga Nacional, Sousão
  • Aroma: eukalyptus, rebarbora, kyselé višně, tmavá čokoláda, lékořice

 

  • Zbytkový cukr: 105 g/l
  • Obsah kyselin: 5,7 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Hrozny na výrobu Vintage Alves de Sousa pochází ze dvou nejlepších rodinných vinohradů. Díky tomu se ve víně kombinuje bohatá chuť a koncentrace z vinice Quinta da Oliveirinha v oblasti středního Douro s elegancí získanou z vinice Quinta da Gaivosa. Výsledné víno má zajímavý charakter, skvělou strukturu a obrovský potenciál pro následné zrání v lahvi. Nesmíme zapomenout ani na neskutečnou vyváženost výsledného vína. 

U ročníkových portských vín je vždycky zajímavé si zjistit, jaké konkrétně daný ročník byl. Tak se na to pojďme společně podívat. Podle vinaře Tiaga Sousy to byl rok největších výzev, který jeho generace mohla vůbec zažít. Všeobecně se jednalo o velmi teplý rok. O tom svědčilo i poměrně rychlé vyrašení pupenů. Jaro bylo deštivější, a to větší bylo riziko plísní. Deštivé počasí ovlivnilo fázi květu. A už tehdy bylo jasné, že úroda nebude v roce 2020 nijak štědrá. Ale vypracované předpovědi pro sklizeň nijak nevybočovaly z průměru. Až do vlny veder, která přišla 22. a 24. června. Naštěstí se v půdě naakumulovala voda z deštivého jara, která umožnila hroznům pozvolné dozrávání. Zlom přišel opět až v srpnu. 20.srpna přišel po vlnách vedra zase očekávaný déšť, který pomohl dozrávání. Náhle ale začala z ničeho nic vinné révě docházet voda a byla tak hodně dehydratovaná. Což se okamžitě projevilo na hroznech. Výsledkem byl dramatický úbytek produkce, na většině vinohradů spadla produkce až o 50%. Příroda ale jednou rukou vzala a druhou rukou dala zpátky, protože kvalita sklizně byla neskutečná. Koncentrace sklizených hroznů byla obrovská. Vše bylo ale navíc v rovnováze - cukr, vůně, kyselina... Všechno perfektně vyvážené, což garantovalo vynikající intenzitu ale také perfektní vyváženost. Ročníkové portské se tak utvořilo rovnou na vinohradu. Takové podmínky byly podle vinaře Tiaga naposledy přesně před 200 lety a to v roce 1820. Kdy byla tak jedinečná sklizeň, která změnila navždy svět portských vín. 

Stáří keřů vinné révy se na obou vinicích pohybuje od 25 let do 80 let. Po sklizni následovala pozvolná fermentace za pomoci přírodních kvasinek. Probíhala při teplotě 17°C. Poté byla fermentace přerušená přidáním destilátu. Ten je neutrální, aby neovlivnil chuť výsledného vína a má obsah alkoholu 77%. Víno poté zrálo 2 roky částečně v nerezových nádržích a ve starých dubových sudech. 

Víno má temnou rubínovou barvu. V intenzivní vůni převažují tóny eukalyptu, rebarbory, kyselých višní, hořké čokolády a lékořice. V chuti je bohaté s perfektní strukturou a je neskutečně vybalancované. Je kořeněné s velmi dlouho dochutí. V porovnání tří Vintage portských vín z vinařství Alves de Sousa je toto víno o trochu sladší, není tolik ovocné jako třeba Vintage Gaivosa. Za to je kořeněnější. Každé z těchto Vintage portských vín je jiné ale všechny jsou skvělé. Už jako mladá vína jsou opravdovým zážitkem. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 15°C. Víno nebylo filtrováno ani stabilizováno. Může tak obsahovat přirozený sediment. Víno je náchylné na dlouhodobý kontakt s kyslíkem. Uskladněte v chladu a temnu v ležaté poloze. Víno může při dobrém uskladnění podle vinaře zrát v lahvi i přes 50 let. 

Doporučujeme podávat k čokoládovým dezertům, kvalitní hořké čokoládě, sýrům jako je gorgonzola a stilton. Perfektní je i kombinace s různými dezerty s lesním ovocem. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: Vintage
Region: Douro
Odrůdy: Touriga Franca, Touriga Nacional, Sousão
Aroma: eukalyptus, rebarbora, kyselé višně, tmavá čokoláda, lékořice

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa