Amphiteatrum Vintage 2020 portské

4 350 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: prémiové portské víno Vintage
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 19,5 %

 

  • Odrůdy: Touriga Nacional, Malvasia Preta, Tinta Amarela a 30 dalších lokálních odrůd
  • Aroma: lesní ovoce, bylinky, sušené švestky, lékořice, eukalyptus, grafit 

 

  • Zbytkový cukr: 110 g/l
  • Obsah kyselin: 6 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Portské víno Amphitheatrum představuje vstup rodiny Alves de Sousa do velmi malé exkluzivní skupiny ročníkových portských vín z jedné vinice tzv. Single Vineyard Vintage Port. Přírodní amfiteátr, 120 let staré keře vinné révy a naprosto unikátní podmínky roku 2020 umožnily vznik tohoto fantastického ročníkového portského vína. Díky tomuto vínu pochopíte, proč jsou portská vína takovým unikátem a ve své podstatě uměleckým dílem. 

V přírodním amfiteátru najdete odrůdy Touriga Nacional, Malvasia Preta, Tinta Amarela a 30 dalších lokálních odrůd. Podmínky roku 2020 byly tak unikátní, že vlastně naprosto čisté ročníkové portské vzniklo už přímo na vinici. Hrozny ze 120 let starých keřů se sklízí najednou, neoddělují se jednotlivé odrůdy. Jedná se tak o velmi starý způsob výroby vín v Douru, kdy výsledné cuvée vzniká rovnou na vinici. Následná fermentace probíhala velmi pomalu za přítomnosti pouze přírodních kvasinek. Teplota se udržovala na 17°C, aby se perfektně zachovaly delikátních chutě a vůně jednotlivých odrůd. Fermentace se zastavila přibližně v polovině přidáním neutrální vinné pálenky o obsahu alkoholu 77%. Vinař se vždy snaží dosáhnout co největší rovnováhy mezi přírodní sladkostí, obsahem alkoholu, strukturou a všemi ostatními elementy. Ze všeho nejdůležitější je ale zachovat čistou chuť hroznů. Poté víno zrálo 2 roky v nádržích s minimálním přístupem kyslíku. 

Víno temnou neprostupnou rubínovou barvu. Ve vůni najdete tóny lesního ovoce, bylinek, sušených švestek, lékořice, listů eukalyptu a grafitu. Je extrémně komplexní. Koncentrace je naprosto neskutečná. Pokud mohu doporučit vyzkoušejte víno i jako mladé. Sice může zrát podle vinaře přes 100 let, ale ochutnat takhle koncentrované víno jako mladé je neskutečný zážitek. Zasáhne každý váš chuťový pohárek ale zároveň je i velmi jemné. A navíc co si budeme povídat, za 100 let ho nikdo z nás už bohužel neochutná :-). Za sebe mohu říct, že lepší portské jsem zatím nikdy nepila. Měla jsem možnost vyzkoušet i 100 let staré Tawny přímo ze sudu, a takový zážitek jako ochutnání vína Aphitheatrum to nebyl. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 14°C. Otevřete hodinu dopředu. Víno nebylo filtrováno ani stabilizováno. Může tak obsahovat přirozený sediment. Víno je náchylné na dlouhodobý kontakt s kyslíkem. Uskladněte v chladu a temnu v ležaté poloze. Víno může při dobrém uskladnění podle vinaře zrát v lahvi více než 100 let. 

Doporučujeme podávat k sýrům, hořké čokoládě, čokoládovým dezertům nebo k dezertům s červeným ovocem. 

Jaký proč byl rok 2020 tak unikátní?

Podle vinaře Tiaga Sousy to byl rok největších výzev, který jeho generace mohla vůbec zažít. Všeobecně se jednalo o velmi teplý rok. O tom svědčilo i poměrně rychlé vyrašení pupenů. Jaro bylo deštivější, a to větší bylo riziko plísní. Deštivé počasí ovlivnilo fázi květu. A už tehdy bylo jasné, že úroda nebude v roce 2020 nijak štědrá. Ale vypracované předpovědi pro sklizeň nijak nevybočovaly z průměru. Až do vlny veder, která přišla 22. a 24. června. Naštěstí se v půdě naakumulovala voda z deštivého jara, která umožnila hroznům pozvolné dozrávání. Zlom přišel opět až v srpnu. 20.srpna přišel po vlnách vedra zase očekávaný déšť, který pomohl dozrávání. Náhle ale začala z ničeho nic vinné révě docházet voda a byla tak hodně dehydratovaná. Což se okamžitě projevilo na hroznech. Výsledkem byl dramatický úbytek produkce, na většině vinohradů spadla produkce až o 50%. Příroda ale jednou rukou vzala a druhou rukou dala zpátky, protože kvalita sklizně byla neskutečná. Koncentrace sklizených hroznů byla obrovská. Vše bylo ale navíc v rovnováze - cukr, vůně, kyselina... Všechno perfektně vyvážené, což garantovalo vynikající intenzitu ale také perfektní vyváženost. Ročníkové portské se tak utvořilo rovnou na vinohradu. Takové podmínky byly podle vinaře Tiaga naposledy přesně před 200 lety a to v roce 1820. Kdy byla tak jedinečná sklizeň, která změnila navždy svět portských vín.  

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: Vintage
Region: Douro
Odrůdy: Touriga Nacional, Malvasia Preta, Tinta Amarela a 30 dalších lokálních odrůd
Aroma: lesní ovoce, bylinky, sušené švestky, lékořice, eukalyptus, grafit

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa