Crasto Finest Reserve portské

Tip od Viléma
350 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: portské víno
  • Region: Douro 
  • Obsah alkoholu: 20 %

 

  • Odrůdy: větší množství odrůd (tradiční styl)
  • Aroma: červené ovoce, balsamico

 

  • Zbytkový cukr: 118 g/l
  • Obsah kyselin: 4,13 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Portské víno Finest reserve se vyrábí v regionu Cima Corgo. V této oblasti má vinařství Crasto svoje nejstarší vinice. Jejich stáří je přes 60 let. Keře jsou vysázeny na terasách a hrozny se sklízí ručně. Žádná mechanizace se totiž na terasy nedostane. Sklízí se po 20 kg přepravkách, které musí sběrači snést na cesty, odkud už je traktor může přemístit do vinařství. Půda je tu převážně břidlicová. Celkově v regionu panuje sucho, a proto je výnos z révy nižší než třeba v regionu Baixo Corgo, které leží blíž k Portu. Za to jsou díky nižšímu výnosu zdejší vína víc koncentrovaná. 

Sklizené hrozny se po přemístění do vinařství odstopkují a putují do tzv. lagares. To jsou kamenné nádrže, ve kterých se hrozny následně šlapou. V tomto vinařství nebyla nahrazena lidská pracovní síla mechanizací. Díky tomu všechny hrozny na portská vína šlapou v kamenných nádržích lidé. Po šlapání se ve vhodný moment přidá do kvasícího moštu 77% vinný destilát neboli brandy. Tím dojde k zastavení kvašení. Ve víně tak zůstane vysoký obsah zbytkového cukr a vysoký alkohol. Výsledné víno zraje v průměru 3 roky ve velkokapacitních nádržích s co nejmenším přístupem kyslíku. 

Víno má sytou rubínovou barvu. Vůně je velmi komplexní. Patrné jsou tóny červeného ovoce a jemný nádech balsamica. V chuti je příjemně ovocné. Má hodně jemnou tříslovinu. Jedná se o velmi dobře pitelné portské víno. Je vyvážené a komplexní. 

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem  14°C. 

Doporučujeme podávat k čokoládovému brownies s malinami, sušeným švestkám, hořké čokoládě nebo jako digestiv. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: Ruby, Reserva
Region: Douro
Odrůdy: různé druhy
Aroma: červené ovoce, balsamico

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto