Caldas bílé portské

390 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: bílé portské
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 19,5 %

 

  • Odrůdy: Malvasia Fina, Viosinho, Gouveio a další
  • Aroma: karamel, javorový sirup, meruňky, pomerančová kůra, med

 

  • Zbytkový cukr: 93 g/l
  • Obsah kyselin: 3,9 g/l
  • Objem lahve: 500 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Hrozny pro výrobu tohoto bílého portského vína se sbírají na více než 50 let starém vinohradu. Díky vysokému stáří vinohradu jsou sklizené hrozny hodně koncentrované. Sklizeň probíhá ručně. Postup výroby tohoto vína je stejný jako u výroby portských vín typu Tawny. Vylisovaný mošt totiž fermentuje se slupkami, přibližně 3 až 4 dny, a díky tomu víno získává široké spektrum chutí, plný a tělnatý charakter. U suchých bílých portských se 77% vinný destilát přidává v závěru kvašení. U tohoto portského vína se přidává přibližně v polovině kvašení, stejně jako je tomu u Ruby. Ve víně tak zůstane přírodní sladkost. Výsledné víno je tak sladší a jemnější. Následně zraje 6 let v betonových nádržích. Tradičně zraje bílé portské v dubových sudech, V tomto případě však chtěl Tiago co nejvíc uchovat ve víně ovocné tóny. Oxidativního zrání dosáhne tím, že nádrže nejsou zcela naplněné. Díky tomu se k vínu dostane vzduch a probíhá tak tradiční proces řízené oxidace vína. 

Víno má sytou jantarovou barvu se zlatavými odlesky. Vůně vína je velmi komplexní. Narazíte na tóny pomerančové kůry, karamelu, javorového sirupu a meruněk.  Výrazné jsou i medové tóny. Přesto si však tohle portské víno zachovalo velmi příjemnou svěžest. V chuti je jemné s širokou škálou chuťových vjemů od ovocných tónů po tóny medu a karamelu. Podle vinaře Tiaga je to naprosto odlišné pojetí bílého portského vína, než na jaké byli všichni doposud zvyklí. A podle mě má pravdu. Málokdo čeká takhle komplexní vyzrálé bílé portské. 

Servírování a skladování

Servírujte vychlazené na 10°C. Podávejte ve skleničkách tulipánového tvaru. Skladujte v chladu a temnu. Po otevření je ideální do jednoho měsíce spotřebovat. Jedině tak si užijete víno v ideální kondici. Po otevření skladujte v ledničce. Prodloužíte tím životnost vína.

Doporučujeme podávat k sýrům s modrou plísní jako jsou například Roquefort nebo Stilton, ovocným dezertům, meruňkovým a jablečným koláčům.

Ocenění

  • zlatá medaile - Mundus VINI
  • zlatá medaile - Berliner Wine Trophy
  • 5 hvězd (nejvyšší možný počet) - od Decanter.com  

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: Bílé
Region: Douro
Odrůdy: Malvasia Fina, Viosinho, Gouveio
Aroma: karamel, javorový sirup, meruňky, pomerančová kůra, med

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa