Crasto LBV 2015 portské

460 Kč
Skladem
  • Typ: portské víno
  • Region: Douro 
  • Obsah alkoholu: 20 %

 

  • Odrůdy: větší množství odrůd z 60 let staré vinice
  • Aroma: ostružiny, lesní ovoce, jemný nádech kakaa

 

  • Zbytkový cukr: 95 g/l
  • Obsah kyselin: 3,4 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

 

  • stažený soubor

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Hrozny pro portské víno LBV se sbírají v oblasti středního Doura na 60 let staré vinici. Starší vinice mají sice nižší výnosy, ale hrozny jsou na nich o to víc koncentrované. Veškerá sklizeň probíhá ručně. Na takto strmých vinicích ani není jiný způsob sklizně možný. Sklizené hrozny se ve vinařství nejprve třídí na vibračních stolech, poté se jemné podrtí a přemístí se do kamenných nádržích zvaných "lagares". Ve vinařství Quinta do Crasto všechny hrozny na portská vína šlapou právě v těchto nádržích. Díky tomu vyrábí úžasně jemná portská vína. Po šlapání hroznů následuje přidání vinného destilátu (77% alkoholu), který zastaví kvašení. Ve víně tak zůstane vysoký zbytkový cukr a obsah alkoholu vzroste na 20%. Výsledné víno zrálo po dobu 4 let ve velkokapacitních dubových sudech o objemu 9000 litrů.

Víno má sytě fialovou barvu. Ve vůni je úžasně ovocné. Patrné jsou tóny ostružin, lesního ovoce, koření a kakaa. Chuť je hodně koncentrovaná a příjemně ovocná. Tříslovina je, oproti jiným portským vínům, která dovážíme, velmi jemná. Je to tím, že se hrozny šlapou. Je to stále nejšetrnější způsob zpracování. Víno nebylo před lahvováním filtrováno a tím pádem nedošlo k narušení potenciálu vína pro další zrání v lahvi. 

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem  14-16°C. Po otevření doporučujeme v co nejkratší době konzumovat. Víno zrálo bez přístupu kyslíku, a tudíž mu kyslík po otevření vadí mnohem víc než portskému typu Tawny. Před lahvování se íno nefiltruje, a proto může obsahovat přirozený sediment. 

Doporučujeme podávat k  čokoládovému brownies, hořké čokoládě, čokoládovému pudinku. A pokud byste měli možnost toto víno párovat s produktem z Portugalska, pak není lepší možnost než s vínem servírovat nejznámější portugalský sýr Queijo da Serra

A jaký byl ročník 2015?

Rok 2015 byl sušší ale jinak hodně vyvážený. Dešťové srážky přišly v ten správný moment. V červenci a v srpnu panovaly celkem příjemné teploty. Dny byly horké a v noci naopak teplota výrazně klesala, to mělo pozitivní vliv na pozvolné dozrávání hroznů. Počasí během sklizně bylo hodně příznivé. Déšť 15. a 16. září pomohl lepšímu dozrávání některých odrůd, těžila z toho například tradiční odrůda Touriga Nacional. Vína z tohoto ročníku se vyznačují výraznou aromatikou, dobrou strukturou a příjemně zakulacenou tříslovinou. Vína jsou úžasně ovocná s přirozenou svěžestí a jsou také velmi elegantní.  

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: LBV
Region: Douro
Odrůdy: větší množství odrůd z 60 let staré vinice
Aroma: ostružiny, lesní ovoce, jemný nádech kakaa

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto