Crasto LBV 2017 portské

490 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: portské víno
  • Region: Douro 
  • Obsah alkoholu: 20 %

 

  • Odrůdy: větší množství odrůd z 60 let staré vinice
  • Aroma: ostružiny, lesní ovoce, jemný nádech kakaa

 

  • Zbytkový cukr: 95 g/l
  • Obsah kyselin: 3,4 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

 

  • stažený soubor

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Hrozny pro portské víno LBV se sbírají v oblasti středního Doura na 60 let staré vinici. Starší vinice mají sice nižší výnosy, ale hrozny jsou na nich o to víc koncentrované. Veškerá sklizeň probíhá ručně. Na takto strmých vinicích ani není jiný způsob sklizně možný. Sklizené hrozny se ve vinařství nejprve třídí na vibračních stolech, poté se jemné podrtí a přemístí se do kamenných nádržích zvaných "lagares". Ve vinařství Quinta do Crasto všechny hrozny na portská vína šlapou právě v těchto nádržích. Díky tomu vyrábí úžasně jemná portská vína. Po šlapání hroznů následuje přidání vinného destilátu (77% alkoholu), který zastaví kvašení. Ve víně tak zůstane vysoký zbytkový cukr a obsah alkoholu vzroste na 20%. Výsledné víno zrálo po dobu 4 let ve velkokapacitních dubových sudech o objemu 9000 litrů.

Víno má sytě fialovou barvu. Ve vůni je úžasně ovocné. Patrné jsou tóny ostružin, lesního ovoce, koření a kakaa. Chuť je hodně koncentrovaná a příjemně ovocná. Tříslovina je, oproti jiným portským vínům, která dovážíme, velmi jemná. Je to tím, že se hrozny šlapou. Je to stále nejšetrnější způsob zpracování. Víno nebylo před lahvováním filtrováno a tím pádem nedošlo k narušení potenciálu vína pro další zrání v lahvi. 

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem  14-16°C. Po otevření doporučujeme v co nejkratší době konzumovat. Víno zrálo bez přístupu kyslíku, a tudíž mu kyslík po otevření vadí mnohem víc než portskému typu Tawny. Před lahvování se íno nefiltruje, a proto může obsahovat přirozený sediment. 

Doporučujeme podávat k  čokoládovému brownies, hořké čokoládě, čokoládovému pudinku. A pokud byste měli možnost toto víno párovat s produktem z Portugalska, pak není lepší možnost než s vínem servírovat nejznámější portugalský sýr Queijo da Serra

A jaký byl ročník 2017?

Sklizeň ve vinařství Quinta do Crasto proběhla extrémně brzy. Nikdy předtím se tak brzy se sklizní nezačalo. Zima byla nadprůměrně teplá a suchá, díky tomu vinná réva začala kvést mnohem dřív. Nízké množství srážek bylo i během jara a vinná réva se tak dostala do mírného stresu z nedostatku vody. Vinná réva se velmi dobře adaptovala na tuhle situaci. Sklizeň začala ve vinařství už 8. srpna. Což bylo velmi důležité rozhodnutí, protože díky tomu si bílé hrozny zachovaly svěžest a velmi dobrou kyselinu. Na vinici Quinta da Cabreira se začalo sklízet 18. srpna. Na této vinici je možnost zavlažování. Právě díky zavlažování zde hrozny dosáhly perfektní zralosti. Na konci srpna noční teploty výrazněji klesly, což opět pomohlo pozvolnému dozrávání. Kombinace horkých dnů a chladnějších nocí je perfektní pro dozrávání hroznů. Mírné teploty na začátku srpna zpříjemnily pracovníkům ve vinařství sklizeň. Červené hrozny se začaly sklízet 19. září. Celkově byl rok 2017 rokem nižších výnosů. Hrozny byly menší o to víc ale byly koncentrované s optimální tloušťkou slupek. Byl to zajímavý rok plný výzev. Podařilo se stanovit optimální datum sklizně a díky tomu hrozny získaly maximální potenciál pro výrobu skvělých vín. Rok 2017 určitě vejde do historie jako rok excelentních vín.  

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
EAN: 5604123004829
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: LBV
Region: Douro
Odrůdy: větší množství odrůd z 60 let staré vinice
Aroma: ostružiny, lesní ovoce, jemný nádech kakaa

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto