Crasto 20 Years Old Tawny portské v tubusu
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Hrozny na výrobu portských vín sklízí ve vinařství Quinta do Crasto na vinohradech, které jsou přes 60 let staré. V tomto případě na vinohradu najdete směs různých odrůd, samozřejmě schválených na výrobu portských vín,. Výsledné cuvée tak vzniká dá se říct rovnou na vinici. Je to hodně tradiční a starý způsob výroby vín v Portugalsku. Dřív se na vinohradech nepěstovaly odrůdy zvlášť, ale byly vysazeny všechny dohromady na jedné vinici. Tenhle tradiční způsoby výroby si v Crastu zachovali u výroby portských vín a u některých prémiových suchých vín. Například u vína Vinhas Velhas reserva.
Sklizené hrozny se po přemístění do vinařství odstopkují a putují do tzv. lagares. To jsou kamenné nádrže, ve kterých se hrozny následně šlapou. V Crastu nebyla nahrazena lidská pracovní síla mechanizací. Díky tomu všechny hrozny na portská vína šlapou v kamenných nádržích lidé. V průběhu kvašení se ve vhodný moment přidá do kvasícího moštu 77% vinný destilát neboli brandy. Tím dojde k zastavení kvašení. Ve víně tak zůstane vysoký obsah zbytkového cukr a vysoký alkohol. Výsledné víno je směsí různě starých vín. Všechna vína zrají ve velkých portugalských dubových sudech o objemu 9000l. Starší vína přidaná do směsi dávají vínu komplexnost naopak mladší vína dávají vínu svěží ovocnou chuť a živou kyselinu. Stáří použitých vín dává v průměru 20 let.
Víno má jantarovou barvu. Vůně je velmi komplexní. Patrné jsou tóny pomerančových slupek, medu, oříšků a koření. V porovnání s 10letým portským má 20leté víc oříškových a medových tónů. Je ještě komplexnější a elegantnější v chuti i ve vůni. 20leté portské má už také míň ovocných tónů. A je u něho zajímavé zamyslet se i nad tím, že na výrobě 20letého portského se často podílí dvě generace vinařů. Tak mě to také vysvětloval Tiago Sousa, že proto pro něho má 20leté portské takovou hodnotu.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem 17°C. Tím, že víno zrálo procesem řízené oxidace v dubových sudech, tak mu po otevření nevadí tolik přístup vzduchu jako portskému typu ruby. Ale jelikož se jedná o prémiové portské byla by škoda ho nechávat třeba půl roku otevřené, protože pak by mohlo postupně ztrácet svojí charakteristickou vůni a chuť.
Doporučujeme podávat k pudinkovým dezertům, jablečnému štrůdlu, portugalskému dezertu Pastel de Nata a nebo třeba k mandlím nebo sušenému ovoci.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Ruby, 20leté |
Region: | Douro |
Odrůdy: | různé druhy |
Aroma: | pomerančové slupky, med, ořechy, koření |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura.
Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice.
Pár stručných faktů o vinařství
- Region: Douro
- Rok založení: 1615
- Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
- Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
- Velikost vinařství: 150 ha
- Velikost vinic: 70 ha
- Roční produkce lahví: 816 000