Crasto 20 Years Old Tawny portské v tubusu

1 350 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: 20leté portské tawny
  • Region: Douro 
  • Obsah alkoholu: 20 %

 

  • Odrůdy: větší množství odrůd (tradiční styl)
  • Aroma: pomerančové slupky, med, ořechy, koření

 

  • Zbytkový cukr: 115 g/l
  • Obsah kyselin: 4,1 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Hrozny na výrobu portských vín sklízí ve vinařství Quinta do Crasto na vinohradech, které jsou přes 60 let staré. V tomto případě na vinohradu najdete směs různých odrůd, samozřejmě schválených na výrobu portských vín,. Výsledné cuvée tak vzniká dá se říct rovnou na vinici. Je to hodně tradiční a starý způsob výroby vín v Portugalsku. Dřív se na vinohradech nepěstovaly odrůdy zvlášť, ale byly vysazeny všechny dohromady na jedné vinici. Tenhle tradiční způsoby výroby si v Crastu zachovali u výroby portských vín a u některých prémiových suchých vín. Například u vína Vinhas Velhas reserva

Sklizené hrozny se po přemístění do vinařství odstopkují a putují do tzv. lagares. To jsou kamenné nádrže, ve kterých se hrozny následně šlapou. V Crastu nebyla nahrazena lidská pracovní síla mechanizací. Díky tomu všechny hrozny na portská vína šlapou v kamenných nádržích lidé. V průběhu kvašení se ve vhodný moment přidá do kvasícího moštu 77% vinný destilát neboli brandy. Tím dojde k zastavení kvašení. Ve víně tak zůstane vysoký obsah zbytkového cukr a vysoký alkohol. Výsledné víno je směsí různě starých vín. Všechna vína zrají ve velkých portugalských dubových sudech o objemu 9000l. Starší vína přidaná do směsi dávají vínu komplexnost naopak mladší vína dávají vínu svěží ovocnou chuť a živou kyselinu. Stáří použitých vín dává v průměru 20 let. 

Víno má jantarovou barvu. Vůně je velmi komplexní. Patrné jsou tóny pomerančových slupek, medu, oříšků a koření. V porovnání s 10letým portským má 20leté víc oříškových a medových tónů. Je ještě komplexnější a elegantnější v chuti i ve vůni. 20leté portské má už také míň ovocných tónů. A je u něho zajímavé zamyslet se i nad tím, že na výrobě 20letého portského se často podílí dvě generace vinařů. Tak mě to také vysvětloval Tiago Sousa, že proto pro něho má 20leté portské takovou hodnotu. 

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem 17°C. Tím, že víno zrálo procesem řízené oxidace v dubových sudech, tak mu po otevření nevadí tolik přístup vzduchu jako portskému typu ruby. Ale jelikož se jedná o prémiové portské byla by škoda ho nechávat třeba půl roku otevřené, protože pak by mohlo postupně ztrácet svojí charakteristickou vůni a chuť. 

Doporučujeme podávat k pudinkovým dezertům, jablečnému štrůdlu, portugalskému dezertu Pastel de Nata a nebo třeba k mandlím nebo sušenému ovoci. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: Ruby, 20leté
Region: Douro
Odrůdy: různé druhy
Aroma: pomerančové slupky, med, ořechy, koření

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto