Dárková sada Coopers edition Colheita 2006 portská vína
Detailní popis produktu
Obsah dárkové sady
- Colheita 2006 zrající v malých dubových sudech - portské víno
- Colheita 2006 zrající ve velkých dubových sudech - portské víno
- dřevěný dárkový box
Charakteristika vín
Tato dvě portská vína vzdávají hold bednářskému řemeslu v Portugalsku. Tím nás také tahle sada zaujala. Můžete v ní ochutnat dvě prémiová ročníková portská vína s rozdílným způsobem zrání. Zatímco jedno víno zrálo v malých dubových sudech zvaných Barricas o objemu 550l, tak druhé portské zrálo naopak v obrovských sudech nazývaných v Portugalsku Balseiros. Tyhle obří sudy mají objem kolo 15 000 litrů. Výsledkem jsou dvě naprosto rozdílná vína. Tady se ukazuje, že sudy ve kterých portská vína zrají, nejsou jen obalem a kontejnerem pro víno, ale mají zásadní vliv na jeho výslednou chuť. Díky nespornému talentu bednářů víno dýchá a zraje ve velmi dobře zpracovaných dubových sudech. V nich vína zrála od roku 2006.
Hrozny se ručně sklízí na vinicích ve středním a horním Douru jejichž stáří se pohybuje mezi 40-60 lety. V podloží na vinicích je dominantní břidlice. Pokud by vás zajímal zbytkový cukr, tak u vína z malého dubového sudu je to 139 g/l a u vína z velkého dubového sudu je to 128 g/l. Výslednou chuť a vůni vína ovlivní způsob zrání.
"Barrica" je v portugalštině název malého dubového sudu o objemu 550 litrů. Vína umístěná do těchto sudů jsou mnohem víc kontaktu s dubovým dřevem a probíhá tam intenzivnější proces řízené oxidace. Díky tomu víno získává jantarové odstíny a tóny dubového sudu a vanilky. V chuti je víno elegantní s tóny kakaa a koření.
Druhý typ vína zraje ve velkokapacitních sudech zvaných Balseiros o objemu 15450 litrů. V těchto sudech je víno v minimálním kontaktu s dubovým dřevem. Díky tomu zůstává víno víc koncentrované a intenzivní. Oxidace vlivem velkokapacitního sudu probíhá mnohem pomaleji, a proto má víno spíš kaštanovou barvu. Ve vůni najdete aroma tabákových listů, karamelu a exotického dřeva. Je perfektně vyvážené. V chuti působí suše a elegantně.
Servírování a skladování
Vína skladujte v chladu a temnu. Obě vína jsou po nalahvování v ideální kondici pro konzumaci.
Doporučujeme podávat k: Colheitu z malých dubových sudů podávejte s crème brûlée nebo s cheesecakem se slaným karamelem. Colheitu z velkých dubových sudů zase dobře napáruje se sušenými fíky nebo s vlašskými ořechy.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Typ: | portská vína Colheita |
Region: | Douro |
Počet lahví: | 2 |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Rodinné vinařství Pocas bylo založeno v roce 1918. Původně vyráběli vinnou pálenku pro velké firmy produkující portská vína. V průběhu let se ale rozhodli vyrábět svoje vlastní portská vína. Od roku 1975 stojí v čele firmy již třetí rodinná generace. V tuto chvíli vlastní firma Pocas 100 hektarů vinic v certifikované oblasti Douro. Vyrábí nejen portská vína ale i kvalitní klasická červená a bílá vína. Své sklepy mají stále umístěné i v Portu. Z tohoto města se dřívě muselo do světa expotovat veškeré portské víno. Bylo to dané zákonem. Dnes již tento zákon neplatí, ale firma Pocas stále umísťuje část sudů s portskými víny do svých sklepů v Portu. Velkou část vín skladují i ve svých prostorách přímo v údolí Doura. V roce 1999 získala firma významné ocenění od časopisu Revista do Vinhos - "Producent roku v kategorii portských vín". Velké úspěchy sbírají hlavně portská vína. Doteď získali za svá portská vína 30 zlatých, 67 stříbrných a 31 bronzových medailí. Firma disponuje i zásobami velmi starých portských včetně ročníkových vín. Na objednávku jsme tak schopni sehnat i určitý ročník portského vína. Pokud se v daném roce takové portské ve firmě Pocas vyrobilo.