Crasto Colheita 2001 single harvest portské

 
Novinka Efekt lupa
  • 1 z 4
 
Typ: portské víno
Region: Douro 
Obsah alkoholu:  20%

Odrůdy: stará vinice, větší množství odrůd
Aroma: pomerančové slupky, med, ořechy

Zbytkový cukr:  113 g/l
Obsah kyselin:  5,44 g/l
Objem lahve: 750 ml
Dostupnost Skladem
1 560 Kč    
Kód produktu CW1220
Značka Quinta do Crasto
Kategorie Portská vína
 

Charakteristika vína

Colheita je speciální typ portského vína, který se vyrábí pouze z hroznů z jednoho ročníku. Proto je na lahvi vždy uveden rok sklizně. Víno zraje minimálně 7 let v dubových sudech a teprve poté se nalahvuje. Celkový podíl vína Colheita na trhu s portskými víny je pouhé 1%. Colheita z vinařství Quinta do Crasto je zajímavá svojí délkou zrání. Víno se totiž lahvovalo až po neuvěřitelných 17-ti letech zrání, tedy v roce 2018. Hrozny sbírají na vinohradu, který je 60 let starý a pěstuje se na něm široká škála místních odrůd. Vinice se nachází v nadmořské výšce od 120 m.n.m. do 450 m.n.m. a je orientovaná jihovýchodně. Na vinice převažuje břidlicové podloží. 

Veškeré hrozny se sbírají ručně. V plastových přepravkách se přenáší do vinařství, kde se hrozny pečlivě třídí na vibračních stolech. Vybrané hrozny se neodstopkovávají jenom se jemně podrtí a poté se přemístí do kamenný nádrží, kterým se tu říká "lagares".  V těchto nádržích skupina pracovníků hrozny šlape nohama. Vinařství Quinta do Crasto je vyhlášené tím, že veškeré hrozny na portská vína zpracovává tímto způsobem. Jejich portská vína jsou jsou díky tomu hodně elegantní. V určitý moment se pak do kvasícího moštu přidá 77% vinný destilát, kterým se zastaví kvašení. Výsledné víno potom zraje v použitých dubových sudech o objemu 550l. V tomto případě v sudech víno zrálo 17 let. 

Víno má světlejší jantarovou barvu. Tu získává dlouhým zráním v dubovém sudu. Přes póry sudu totiž probíhá proces řízené mikrooxidace. Působením kyslíku se vínu mění barva. Zráním v dubovém sudu víno také získává zajímavou vůni. Narazíte na jemné medové tóny dále na svěží nádech pomerančových slupek a samém závěru na tóny ořechů. Víno má velmi dobrou strukturu a bohatou chuť. Má příjemně zakulacenou tříslovinu. Je to vyvážené, komplexní víno s velmi dlouhým a harmonickým závěrem.  

Servírování a skladování 

Skladujte v ležaté poloze, v chladu a temnu. Víno doporučujeme servírovat mírně vychlazené. Ideálně na teplotu kolem  14-16°C. Víno zrálo v dubovém sudu a v lahvi už se tím pádem nebude nijak výrazně zlepšovat. Ideálně už toho víno dlouho neskladujte a vychutnejte si ho, co nejdříve.

Doporučujeme podávat k  dezertům typu creme brulée, jablečnému závinu, praženým mandlím, skvělá je i kombinace se sušeným ovocem. Osvědčený recept na creme brulée najdete na mém oblíbeném Pěkně vypečeném foodblogu

Jaký byl rok 2001?

Rok 2001 byl velmi vyváženým rokem. Deštivá zima zajistila dostatek vláhy pro růstové období. V průběhu dozrávání hroznů se střídaly horké dny a chladné noci. Což je velmi typický jev pro údolí Doura. Ve dne teploty stoupají ke 40°C a v noci teplota výrazně klesá. Vinné révě tyto podmínky nad míru vyhovují. I proto jsou vína z tohoto ročníku příjemně vyvážená a měly velmi dobrý potenciál pro další zrání. 

Typ portské víno
Druh Colheita
Region Douro
Odrůdy různé
Aroma medové tóny, ořechy, pomerančové slupky

Přestože je vinařství Quinta do Crasto nováčkem v naší nabídce, tak jeho kořeny sahají až do 17. století. V roce 1910 koupil vinařství Constantino de Almeida (spolumajitel Port house of Constantino). V roce 1980 převzala vinařství Constantinova vnučka Leonor se svým manželem - Jorge Roquette. Celé vinařství opravili a vytvořili z něho úspěšný rodinný podnik. V roce 1994 se změnila právní úprava v Portugalsku. Do té doby mohli vyvážet portská vína mimo Portugalsko pouze velké vinařské domy. Nový zákon umožnil vývoz i samostatným menším vinařům. Díky tomu od roku 1994 vyváží Quinta do Crasto svá portská i klasická suchá vína do celého světa. Od té doby patří Quinta do Crasto mezi nejlépe fungující rodinné podniky v údolí Doura. 

Vinařství se nachází v samém srdci regionu Douro (subregion Cima Corgo) mezi městy Peso da Régua  a Pinhao. Jejich vinice jsou vysázeny přímo na břehu a stoupají až do nadmořské výšky 600m.n.m.. Nejčastější jsou terasovité vinice, jako podloží převažuje břidlice. 

Pár stručných faktů o vinařství

  • Region: Douro
  • Rok založení: 1615
  • Majitelé: Jorge a Leonor Roquette
  • Hlavní vinaři: Dominic Morris, Manuel Lobo, Tomás Roquette
  • Velikost vinařství: 150 ha 
  • Velikost vinic: 70 ha
  • Roční produkce lahví: 816 000

crasto

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.