Burmester 10 Years Old Tawny portské v tubusu

865 Kč
Skladem (2 ks)
  • Typ: portské Tawny
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 20 %

 

  • Odrůdy: tradiční Dourské červené odrůdy
  • Aroma: sušené ovoce, mandle, lískové ořechy, med, vanilka 

 

  • Zbytkový cukr: 113 g/l
  • Obsah kyselin: 4,53 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

 

  • Decanter_Gold-Award_by-Buro upr

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Firma Burmester má velmi dlouhou historii sahající do roku 1750. V tomto roce firmu založili Henry Burmester a John Nash v Londýně. V současnosti patří mezi velké uznávané výrobce portských vín. Vinnou révu pěstují na tradičních terasovitých vinicích v Douru. Veškerá sklizeň probíhá ručně v optimálním stádiu zralosti. Poté co se hrozny přemístí do vinařství následuje odstopkování, jemné podrcení a proces macerace. Při ní se do vína uvolní barva z hroznů, vůně a třísloviny. Následuje fermentace v nerezových tancích při teplotě okolo 28-30°C. V momentě, kdy víno dosáhne na požadovaný stupeň sladkosti (měrná jednotka baumé),  přijde na řadu dolihování 77% vinným destilátem. Tím dojde k zastavení kvašení a ve víně zůstane požadovaný zbytkový cukr a obsah alkoholu 20%. 

Výsledné desetileté portské víno se následně míchá z různě vyzrálých vín tak, aby průměrné staří bylo 10 let, a aby mělo požadované charakteristiky pro desetileté portské. Všechna použitá vína zrála v dubových sudech různě dlouhou dobu. Výsledkem je víno s intenzivní zlatavou barvu s jantarovými odlesky. Ve vůni najdete tóny koření, dřeva a vanilky. Dále jsou pro víno typické tóny sušeného ovoce, mandlí, lískových ořechů a medu. V chuti je víno jemné, elegantní a velmi intenzivní. Je zakulacené, plné a má velmi dlouhý svěží závěr. 

Servírování a skladování

Servírujte mírně vychlazené (14-16°C). Podávejte ve skleničkách tulipánového tvaru. Skladujte v chladu a temnu, pokud možno při stálé teplotě. Po otevření je ideální víno spotřebovat v rozmezí dvou až pěti měsíců. Jedině tak si užijete víno v ideální kondici. Po otevření skladujte v chladu. Prodloužíte tím životnost vína.

Doporučujeme podávat k pokrmům, které obsahují sušené ovoce, k předkrmu jako je třeba foie gras s lilkem a vlašskými ořechy, perfektně se hodí i k dezertům. Například ke karamelovému brownies, čokoládovým a pistáciovým dezertům.. Fajn je i kombinace crostini se sýrem a vlašskými ořechy. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Portská vína
Zbytkový cukr: Dezertní
Typ vína: Portské víno
Typ portského: 10leté Tawny
Region: Douro
Odrůdy: tradiční odrůdy z Doura
Aroma: sušené ovoce, mandle, lískové ořechy, vanilka, med

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

V roce 1730 založili v Londýně Henry Burmester a John Nash firmu Burmester & Nash. V té době se ale věnovali obchodu s obilovinami. Teprve o dvacet let později v roce 1750 se přemístili do Portugalska, konkrétně do Vila Nova de Gaia, kde se začali věnovat obchodu s portskými víny. Portská vína vyváželi hlavně do Británie, ale pozadu nezůstal ani vývoz do zbytku Evropy. Rodinné jméno Burmester pochází z německého slova "Burgmeester", což v překladu znamená starosta. Původní firma byla v 18.století zrušená. Syn zakladatele Henry Burmester Junior se svými dvěma syny založil novou společnost, specializující se pouze na obchod s vínem - H.Burmester & Sons. V současnosti celá firmy spadá do skupiny Sogevinius. 

Firma Burmester obhospodařuje vinici Quinta do Arnozelo v oblasti Douro Superior. Ta je považována za jednu z nejsušších částí Doura vůbec. Je tu minimum dešťových srážek, a co ose týká půdy, tak tu převažuje břidlice a žula. Zdejší nehostinné podmínky však vinné révě opravdu svědčí. Celková rozloha vinic Quinta do Arnozelo je okolo 100 hektarů a nachází se v nadmořské výšce okolo 300 m.n.m.. Z odrůd tu dominuje tradiční Touriga Nacional (cca 50%), dále pak Touriga Franca, Tinta Roriz a Tinto Cao. V malé míře tu pěstují také odrůdy Tinta Amarela a Tinta Barroca. 

Ve Vila Nova de Gaia si můžete jejich sklepy prohlédnout hned vedle mostu Ponte de Luís. Seznámí vás v rámci komentované prohlídky s historií firmy a na konci ochutnáte i jejich portská vína. Základní komentovaná prohlídka vás vyjde na 12 euro. Pokud byste měli zájem o párování portských vín s čokoládou, pak si vyčleňte na prohlídku 16 euro. 

Burmester