Caldas Ruby Special Reserve portské
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Hrozny pro toto portské víno se sbírají na terasovitém vinohradu Quinta das Caldas na břehu řeky Douro. Z vinohradu je úžasný výhled na meandry řeky Douro. Caldas Ruby Special Reserve je vyšší řada portského vína typu ruby. Způsob výroby je stejný jako u základního portského ruby. Do kvasícího moštu se po 3-4 dnech přidá 77% vinný destilát. Tím dojde k zastavení kvašení a vínu zůstane vyšší obsah zbytkového cukru a vyšší obsah alkoholu (19,5%). Rozdíl už je ale ve způsobu zrání. Základní portské víno ruby zraje 2-3 roky před nalahvováním. Ruby reserva zraje bez přístupu kyslíku 5 let předtím než se nalahvuje.
Má temnou rubínovou barvu. Pro vůni je charakteristické aroma vyzrálých švestek a fíků, které příjemně doplňuje široká škála koření. V chuti je víno velmi jemné a vyvážené. Při srovnání se stejným typem vína od firmy Quinta do Infantado (Reserva Especial) je toto víno sladší a ovocnější. Víno má dlouhý harmonický závěr.
Servírování a skladování
Podávejte při teplotě 15°C. Servírujte v menší skleničce tulipánového tvaru. Ideálně rozlévejte množství odpovídající 85 ml. Před otevřením uchovávejte v chladu a temnu v ležaté poloze. Po otevření ideálně spotřebujte do jednoho měsíce od otevření. Skladujte v chladničce. Prodloužíte tím životnost vína.
Doporučujeme podávat k čokoládovým dezertům jako je brownies, fondant s omáčkou z lesního ovoce, hořké čokoládě, játrové paštice s portským vínem.
Příběh vinařství
V roce 1987 se začal psát příběh vinařství Alves de Sousa, tak jak ho známe dnes. Majitel vinařství Domingos Alves de Sousa pocházel z vinařské rodiny. V roce 1987 opustil své zaměstnání stavebního inženýra a rozhodl se věnovat rodinné firmě. V té době obhospodařovalo vinařství Alves de Sousa 5 vinic ("quintas"). Už když opuštěl zaměstnání věděl, že nechce jít cestou prodávání hroznů velkým firmám pro výrobu portských vín. Své hrozny prodávali věhlasným výrobcům portských vín jako jsou Borges a Ferreira. Domingos se rozhodl vyrábět své vlastní řady vín včetně portských vín. Stal se průkopníkem suchých vín v údolí Doura.
V roce 2003 získal inženýrský titul na zemědělské univerzitě Trás-os-Montes e Alto Douro jeho syn Tiago. Získal titul "nejlepšího studenta v ročníku" a speciální vyznamenání od portugalské vlády. Poté se zapojil do chodu rodinné firmy. Dnes je ve vinařství hlavním vinařem. Pod jeho dohledem se vyrábí veškerá vína ve vinařství Sousa.
Ocenění
- Titul "Portugalský vinař roku" v letech 1999 a 2006
Doplňkové parametry
Kategorie: | Portská vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Dezertní |
Typ vína: | Portské víno |
Typ portského: | Ruby, Reserva |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Tinta Francisca, Touriga Franca, Tinto Cao a Sousao |
Aroma: | vyzrálé švestky a fíky, koření |
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.