Viosinho 2018 suché bílé
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Odrůdu Viosinho už můžete znát například z našeho bílého vína Kasta, kromě ní je v tomto cuvée ale i Rabigato a Gouveio. Díky svým vlastnostem je oblíbenou součástí cuvée. Výslednému cuvée dává tato odrůda potřebnou kyselinu, tělo a velmi zajímavou chuť. Jako jednoodrůdové víno je to však rarita. V Portugalsku se často tato odrůda nazývá "Portugalský Sauvignon Blanc", hlavně díky svému výraznému aroma. V současnosti se v Portugalsku Viosinho pěstuje pouze na 100 hektarech. Což není mnoho, ale jeho popularita stále víc roste. Má totiž skvělé vlastnosti pro výrobu plnějších aromatických vín s dlouhým potenciálem pro zrání.
Na vinici ve vinařství Adega Mae převažuje vápenec. Sběr probíhá ručně. Po příjezdu do vinařství se hrozny odstopkují a jemně lisují. Fermentace probíhá po dobu patnácti dnů při teplotě 15-16°C. Jak už je zvykem u vín, na jejichž produkci dohlíží Anselmo Mendes, zraje i toho víno 4 měsíce na kalech. Tomuto procesu školení vína se říká batonáž. Výsledkem je plnější víno s větším potenciálem pro další zrání.
Víno má citrusově žlutou barvu. Ve vůni najdete tóny broskví, meruněk a mirabelek. Vinař popisuje toto víno jako "Gran Cru" jejich vinařství. Hrozny se sbírají na vinici, která obsahuje nejvíc vápence ze všech jejich vinic. Výsledné víno je neuvěřitelně minerální. I v chuti snadno rozpoznáte peckovité ovoce. Má krásnou svěží kyselinu a příjemně slanou dochuť. Tu víno získává díky blízkosti Atlantského oceánu. Typický pro toto víno je i dlouhý závěr.
Servírování a skladování
Skladujte v chladu, temnu a v ležaté poloze. Servírujte vychlazené na 10°C.
Doporučujeme podávat k sushi, grilovaným rybám, mušlím a rybám pečeným troubě. Fajn je i kombinace s rajčatovým rizotem, uzenou zeleninou nebo španělskou paellou.
Odrůda Viosinho
V minulosti bylo Viosinho nepopulární odrůdou kvůli svým nízkým výnosům. Dnes ale vinaři objevili kvality Viosinha a práci s touto odrůdou mnozí z nich považují za výzvu. Kromě toho, že dává příjemně plná, tělnatá vína, je taky velmi odolná vůči různým nemocem. Svůj původ má v údolí Doura a v regionu Trás-os-Montes. Vysázená je většinou na menších plochách a zachovala se také na vinohradech, kde se pěstují různé odrůdy společně.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Adega Mae je velmi moderní vinařství, jehož první sklizeň hroznů proběhla v roce 2010. My jsme toto vinařství do naší nabídky zařadili na jaře 2016. Zaujala nás předvším základní řada vín s velmi dobrým poměrem ceny a kvality a také velmi široká nabídka jednoodrůdových vín, která nejsou pro Portugalsko tolik typická. Na vinařství Adega Mae byste narazili po necelé hodině jízdy autem z Lisabonu směrem na sever, poblíž města Torres Verdas. Zdejší vinice jsou pod výrazným vlivem Atlantského oceánu. Mísí se tu vliv Atlantiku, kontinentálního a středomořského klimatu. Specifické podmínky dávají prostor pro vznik velmi zajímavých vín. Na produkci ve vinařství dohlíží známý vinař Anselmo Mendes. Spolu s Anselmem tvoří tým mladý nadějný vinař Diogo Lopes.
Pokud vás vinařství zaujalo, můžete se o něm dozvědět víc v článku na našem blogu.