Blog o víně a Portugalsku, Strana 2

Jak jsou na tom Portugalci s michelinskými hvězdami?

V posledních týdnech jsou velkým tématem v gastronomii michelinské hvězdy. V Praze jednu hvězdu obhájily dvě restaurace. Avšak kdo by tipoval, že Portugalci jsou na tom hůř, ten by se šeredně mýlil....

Aroma ve víně: Co je dobře? A co špatně?

V tomto článku se zaměříme na vůně, které můžeme najít ve vínech. Naučíme se je rozpoznávat a podíváme se na to, jaké aroma je typické pro populární portugalské odrůdy: Touriga Nacional a Alvarinho....

Co Portugalci jedí k pivu? Přece tremoco!

Tato luštěnina je v Portugalsku obrovsky populární. Často se jí říká mořské plody chudých (marisco  de pobres) nebo populární mořské plody (marisco poplular). A o co se vlastně jedná? To se doz...

Sao Miguel, zelený klenot uprostřed Atlantiku

Ostrovu Sao Miguel se po právu přezdívá “zelený ostrov”. Neskutečná příroda, jezera, čajové plantáže, pěstování ananasů, rozpálené sopečné jámy zvané caldeiras a pozorování velryb. To všechno můžete...

Faial, sopečně nejaktivnější ostrov

Faial je ostrov vzdálený od Pica pouhé tři kilometry a z Madaleny trvá cesta pouhých 30 minut. My jsme si na tenhle ostrov vyčlenili jeden den. V plánu jsme měli půjčit si scooter a projet se po ost...

Timeout Market v Praze?

Víte, jaká je nejvíc navštěvovaná atrakce v Lisabonu? Ne, není to žádný kostel, památka nebo muzeum. Je to Timeout Market na Cais do Sodre. A podobné místo by mělo vzniknout brzy i v Praze. V Lisab...

Pico, ostrov s dvoutisícovkou uprostřed

Pico je ostrov, který nás ohromil svojí bujnou vegetací, unikátními vinicemi a samozřejmě dvoutisícovkou uprostřed. Hodně turistů ho navštěvuje právě kvůli výstupu na Pico. Zdolají vrchol a vrací se...

Máme vedle Avokádo!

A ne jedno. Máme tu celý Gang. Jsou to naši noví sousedi. Po měsících pečlivých příprav otevřeli první avokádovou restauraci v Praze a opravdu to stojí za to. Za konceptem Avokádového gangu stojí K...

Jak naplánovat Azory

Azorské ostrovy stále nepatří k destinacím hojně navštěvovaným turisty. I když každoročně počet návštěvníků stoupá, tak tu pořád není masivní turistický ruch, na který jsme zvyklý v Evropě. Díky tom...

Nejběžnější odrůdy používané na výrobu portských vín

Už v předchozích článcích jsme zmiňovali fakt, že portská vína se nemohou vyrábět nikde jinde než v údolí řeky Douro v Portugalsku. Je to jediná certifikovaná oblast na výrobu portských vín. Zároveň...

Proč je Lisabon rájem pro foodies?

Lisabon se v posledních letech stal velmi vyhledávanou destinací. Není to jen kvůli památkám, ale hlavně kvůli zdejší atmosféře a gastronomii. A proto jsem si řekla, že by nebylo od věci sepsat pár ...

Španělská Cava versus Portugalská Bairrada

Portugalci a Španělé jsou, zdá se, odvěcí rivalové. Tak jsme si řekli, proč nesrovnat právě jejich dvě nejpopulárnější šumivá vína. Španělskou Cavu bude reprezentovat vinařství AT ROCA a jeho Brut r...