Vína z Azorských ostrovů

_uvodni-foto

Pokud jste už četli mé předchozí články věnované Azorským ostrovům, tak už víte, že já z nich byla naprosto unešená. Co ale stojí určitě za samostatný článek, to jsou zdejší vinice. Jsou totiž naprosto unikátní. Doteď nechápu, jak je možné, že vinná réva dokáže růst v takových podmínkách. Vinná réva tu vyrůstá ze skály. Tyhle speciální vinice najdete hlavně v okolí města Madalena na ostrově Pico. Nachází se tu produktivní vinohrady. Část z nich vlastní firma Azores Wine Company. Jinak na vinnou révu na Picu narazíte, dá se říct, v každém příkopu u silnice. Divoce tu roste na mnoha místech. Málokdy se z ní však vyrábí víno. A pokud tomu tak je, tak je to spíš pro vlastní konzumaci. Na obhospodařovaných vinohradech tu vyrábí unikátní vína, která stojí rozhodně za vyzkoušení. 

Azorske-ostrovy-Pico-vinice

A jak se vlastně na ostrovy vinná réva dostala?

Bylo to při kolonizaci v 15. století. Jak už to tak bývá, tak je výsadba vinic spjatá s náboženstvím. Výsadbu prvních vinic na ostrovech připisují Františkánským mnichům. Za zlatou éru odrůdy Verdelho se považuje 17. a 18. století. V té době byla vína vyvážená hlavně do severní Evropy a do Ruska. Tehdy se produkce vína pohybovala okolo 30 000 sudů pipas o objemu 225l. V roce 1917 se objevila láhev vína Verdelho do Pico v carských vinných sklepích. Podle vinaře Antónia Macanity, který tu vyrábí vína pod značkou Azores Wine Company, byly vinice v minulosti na všech Azorských ostrovech. Po dvou pohromách - Padlí (1854) a Mšička Révokaz (1857) se zachovaly vinice jen na ostrovech Pico, Terceira a Graciosa

azorske-ostrovy-vinice-(2)

Klima

Podnebí na Azorech je mírné. Průměrné roční teploty se tu pohybují okolo 16-17°C. O Azorech i o Madeiře se říká, že můžete zažít všechna roční období v jeden den. U Madeiry tohle tvrzení můžu potvrdit. Na Azorech jsem to nezažila. I tak ale na ostrovech většinou neprší víc než pár dní za sebou. V zimním období je často nepříjemný vítr. Výrazná je tady také vlhkost, díky té tu ale většina rostlin neskutečně roste. Příkladem jsou třeba hortenzie, které lemují místní silnice. Téměř každý kámen tu obroste časem mechem. 

azory-vinice-pico

Vinohrady

Azory leží přibližně 1600 km na západ od kontinentálního Portugalska. Rozprostírají se na průsečíku Africké, Americké a Evropské tektonické desky a jsou to relativně mladé ostrovy sopečného původu. S výjimkou ostrova Pico mají celkem hlubokou půdu složenou z čedičových hornin a jílovitých útvarů. Co se týká ostrova Pica, lze jen stěží říct, že má vůbec nějakou půdu. Ostrovu dominuje sopka Pico, která je zároveň nejvyšší horou Portugalska. Povrch ostrova tvoří lávové kameny, které místy vypadají jako spálený toast. Zdejší podloží je důvodem, proč je nejvíc vinné révy právě na Picu. Ostatním ostrovům totiž dominují pastviny, na kterých se pasou krávy a vyrábí se tam fantastické sýry a máslo. Na Picu přežije jen vinná réva. Praskliny v čedičové hornině se vyplňovaly půdou dováženou z protějšího ostrova Faial. I tak mají keře vinné révy na Picu velmi nízké výnosy. 

ostrov-Pico-vinice

Nedostatek půdy však není jedinou výzvou na Picu. Další komplikací je výrazný vliv Atlantiku. Vinná réva se vysazovala v blízkosti Atlantiku zřejmě kvůli lepšímu dozrávání hroznů a kvůli víc pórovité lávové hornině. Bylo nutné vinice nějak chránit a tak místní lidé vystavěli kolem jednotlivých políček kamenné zdi. Nejčastěji narazíte na políčka o rozměru 6m x 12m. Na takovém políčku se nachází 6-12 nízko vysazených rozlehlých keřů vinné révy. Políčkům se říká Currais. Vyšší zdi nazývané Jarros pak definují hranice mezi jednotlivými vlastníky. Čedičové zídky uchovávají teplo pro chladnější noci. Některé vinice jsou i 70 let staré. Svědčí tak o velkém lidském úsilí a odhodlání. Pokud byste zdejší zídky demontovali a umístili všechny kameny jeden vedle druhého, tak byste mohli obkroužit zeměkouli hned dvakrát. Při pohledu z letadla vinice vypadají spíš jako ruiny starověké civilizace. Od roku 2004 jsou unikátní vinice na ostrově Pico zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO (cca 980 hektarů vinic).

Azorske-ostrovy-Pico

Dalším hodně zajímavým místem pro pěstování vinné révy je Biscoitos na ostrově Terceira. Vinná réva tu byla vysázena v průběhu 16. a 17. století. Zdejší typická čedičová hornina vznikla ochlazováním magmatu. Ta námořníkům připomínala sušenky, kterými zaháněli hlad na moři. A tak vznikl název Biscoitos. Zdejší nehostinná půda se nehodila pro zemědělství, a tak našla využití jen pro pěstování vinné révy. Pěstování vinné révy je tu téměř hrdinský čin. Réva potřebuje neustálé zásahy. Někdy je třeba ji chránit před bouřemi a silným větrem od Atlantiku. Keře se musí, co nejvíc snížit a skrýt za zídky. Naopak v horkých měsících se musí vinná réva podpírat, aby hrozny nespálily horké kameny kolem políček. Tyhle překážky a nízká produktivita vinic vedly k tomu, že lidé postupně vinice v okolí Biscoitos opouštěli. Staletou tradici výroby vína tu postupně nahrazovaly prázdninové domy. Hrozilo, že tohle fantastické kulturní dědictví vymizí. To se naštěstí nestalo.

Anselmo-Mendes-Biscoitos

Dnes oblast Biscoitos zahrnuje asi 20 hektarů a z toho jen 9 hektarů se využívá na produkci vín. Z těch devíti hektarů jsou jen 4 hektary osázené tradiční odrůdou Verdelho, která podle vinaře Dioga Lopese nejlépe vystihuje zdejší terroir. Nejlépe podle něho vystihuje Atlantik a nejlépe pohlcuje slanost. Spolu s vinařem Anselmo Mendesem se tak Diogo pustil do projektu v regionu Biscoitos. Na začátku je trápil nedostatek financí a vypadalo to, že zdejší projekt spěje do ponurého finále. Vše se ale v dobré obrátilo, sehnali finance a podařilo se obnovit část vinohradů. Cílem celého projektu je vrátit zdejší vinice do obhospodařování místním lidem, kteří mají beze sporu největší zkušenosti s pěstováním vinné révy na Azorech. V současnosti tu vyrábí z odrůdy Verdelho víno Magma a Muros de Magma. Část hroznů nakupují od místních pěstitelů a postupně se snaží obnovovat další vinohrady. Spolupracují s místní Cooperativou a skvěle se jim to daří. Vína z “vulkanického ráje”, jak jim vinaři přezdívají, vynikají svojí mineralitou, slaností, zajímavou vůní a širokou paletou chuťových vjemů. Jako první přivezli vinaři na pevninu ročník 2015. Představili ho tisku a veřejnosti. Byli příjemně překvapeni úspěchem, jaký jejich vína sklidila. Nákupem vín Magma svým způsobem pomáháte zachovat unikátní vinice na Terceiře. 

diogo-lopes-a-anselmo-mendes

Certifikované oblasti pro výrobu vín

V současnosti na ostrovech najdete tři certifikované oblasti pro výrobu vín. Těmi jsou  DOC Pico, DOC Biscoitos a DOC Graciosa. Na ostrově Pico a na Terceiře jsou vinohrady DOC certifikované na výrobu likérových vín. DOC Graciosa má vinice certifikované na výrobu suchých vín. Na všech třech ostrovech najdete vinnou révu na malých políčkách, kterým se říká Curraletas.

Od roku 2004 se všechna suchá červená i bílá vína z ostrovů lahvují jako regionální. Na lahvích tak najdete označení VR nebo nápis Vinho Regional. Pro získání tohoto označení musí vína splňovat určité předpisy. Tyto předpisy umožňují na ostrovech vyrábět i vína z mezinárodních odrůd jako jsou Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir a Chardonnay. Možná právě tyto předpisy přiměly spoustu výrobců na ostrově Pico vyzkoušet si produkci suchých vín. 

vinice-Pico-Madalena

Filipe Rocha, ředitel zdejší školy turismu, má za to, že dřív tu vinaři vyráběli vína spíš jen proto, že se to tak vždycky dělalo. Změna přišla okolo roku 2009, kdy se začal klást velký důraz na kvalitu vín. Jednotliví vinaři se začali orientovat na produkci vysoce kvalitních, svěžích, aromatických a neokoukaných vín. Předpisy navíc uložily povinnost všechny regionální vína z Azorů lahvovat do štíhlých lahví typu flétna. Podle Filipa je to dobrý tah, který udává jednotnější styl. 

V roce 2014 se na Azorech vyprodukovalo asi milion litrů vína. Současná produkce díky obnově vinohradů bude už pravděpodobně vyšší. 1/5 v roce  2014 tvořila vína s označením DOC a z toho bylo jen 10% dezertních vín. Převážná část vín se vypila přímo na ostrovech. I dnes je export vín z ostrovů relativně malý. Podle předpokladů je možné na ostrově Pico zdvojnásobit produkci, protože je stále velká spousta vinohradů opuštěných. Zvýšit by se pak mohl i export vín mimo Azory. 

azorske-ostrovy-vinice

Odrůdy 

S ostrovem Pico je historicky spjatá produkce dezertních vín - Vinho Licoroso z odrůdy Verdelho. V současnosti se ale tahle odrůda na ostrově vyskytuje minimálně. Přibližně 95% vinohradů je osázeno odolnou odrůdou Arinto dos Azores. Zbytek pak tvoří právě Verdelho. V malém měřítku se tu vyskytuje také velmi unikátní stará odrůda Terrantez do Pico. Vinohrady s touto odrůdou tvoří asi 1%. Podle vinaře Antonia Macanity je to pouhých 89 keřů. Naopak na ostrovech Graciosa a Terceira převažuje odrůda Verdelho (cca 80%). 

Zajímavostí je vysázení odrůdy Terrantez dos Azores na ostrově Sao Miguel. Za tímto experimentem stojí enoložka Susana Mestre. Momentálně byla tato odrůda vysazena na ploše 1,5 hektaru. Podle enoložky má ale problémy s produktivitou i dozráváním. V chuti je prý odrůda nejslanější ze všech. 

Biscoitos-Anselmo-Mendes

Další dva projekty týkající se zdejších odrůd koordinuje známý portugalský vinař António Macanita. Zabývá se azorskými odrůdami z pohledu historie a genetiky. První výsledky ukazují, že Verdelho je pravděpodobně mateřskou odrůdou Arinta dos Acores, ale i odrůdy Terrantez do Pico. Další věc, která se dlouho tvrdila, bylo to, že Verdelho z Azor je geneticky stejné jako Verdelho (Gouveio) pěstované na pevnině v Portugalsku. To se ale podařilo vyvrátit. Jedná se o dvě různé odrůdy. Naopak velkou genetickou podobnost zjistil Macanita s odrůdou Alvarinho. Podle něj mají s největší pravděpodobností “stejného otce”. 

Na Azorech je momentálně schváleno pro výrobu vín 15 červených a 18 bílých odrůd. 

červené odrůdy bílé odrůdy
Agronómica Arinto dos Açores (Pedernã, Terrantez da Terceira)
Aragonez (Tempranillo) Bical 
Cabernet Franc Chardonnay
Cabernet Sauvignon Galego Dourado
Vinhao Generoso
Touriga Nacional Gouveio
Touriga Franca Maria Gomes (Fernão Pires)
Tinta Barroca Malvasia (Malvasia di Lipari)
Saborinho (Negra Moll) Malvasia Fina (Boal)
Rufete Moscatel Graúdo (Muscat of Alexandria)
Pinot Noir Riesling
Merlot Rio Grande
Castelão (Periquita) Seara Nova
Gewürztraminer Sercial (Esgana Cão)
Complexa Tália
Terrantez do Pico
Verdelho 
Viosinho

A jaká tedy jsou suchá vína z Azorských ostrovů?

Typická je pro ně slanost a mineralita. Slanost je typický znak azorských vín, podle kterého byste na slepo určitě víno identifikovali. Některé keře vinné révy rostou sotva pár metrů od Atlantiku. Perfektně se hodí k místním rybám a taky ke speciálním mořským plodům Barnacles. Vyšší obsah alkoholu je typickým znakem vín z ostrova Pico. Z toho plyne také tradice sladších vín s označením “licoroso”. Sladkost ale vyvažuje přirozená kyselina.

Vína mají velmi dobrou strukturu, jsou jemná a zároveň hodně minerální. Podle mnohých odborníků jsou tato vína předzvěstí nové éry výroby vín na Azorech. Tak se nechme překvapit. V naší nabídce najdete občas pokud bude dostupné víno Magma od Anselma Mendese nebo Oceanico Arinto dos Acores z vinařství Herdade do Rocim.