Costa Vicentina, portugalské divoké pobřeží

_uvodni-fotka

Při naší druhé společné cestě do Portugalska jsem Petra v roce 2015 vzala z Lisabonu na Algarve podél pobřeží Atlantiku. Naší první zastávkou na nocování bylo malebné městečko Odeceixe. Tady totiž začíná vyhlášená turistická trasa Rota Costa Vicentina. Takže pokud jste milovníci pěší chůze, Odeceixe je skvělým výchozím bodem, jak objevit tenhle nádherný trail. Po značených cestách dojdete až do města Vila do Bispo. 

Pár informací pro pěší 

Rota Costa Vicentina má dva značené traily - Historical route a Fisherman´s route. Součástí je i několik menších okružních tras. Celkem tu najdete asi 400 km značených stezek. Podle prestižního cestovatelského magazínu Condé Nast Traveler magazine patří Fisherman´s trail mezi 6 nejkrásnějších pobřežních trailů na světě. Máte rádi výzvy a pěší chůzi k tomu? Pak neváhejte a vyrazte právě sem. Fisherman´s trail měří 226,5 km. Ideální je rozdělit si celkovou trasu na 13 dní. To pak vychází v průměru 22,5 km na den. Na trase najdete hodně možností, kde se dá ubytovat. Kempování ve volné přírodě je tady zakázané. Společnost vám po celou dobu budou dělat dva pruhy - zelený a modrý, těmi je totiž trail označený. Začátek trasy je ve městě Porto Covo a podél pobřeží se dostanete až do města Sagres na úplném jihu Portugalska.

rota-costa-vicentina-mapa

Druhou možností je vydat se na jih po Historical route a objevovat po cestě malebné vesnice, korkové duby, olivové háje, překrásná údolí, řeky, místní kulturu a zdejší nádhernou přírodu. Celková délka této trasy je 263 km. Opět i tady doporučují místní rozdělit trasu na 13 dní s maximální délkou 25 km za den. Trasa byla certifikovaná jako “Leading Quality Trails – Best of Europe” a je na seznamu nejlepších míst pro pěší turistiku v Evropě. Začíná v Santiágo do Cacém a končí ve městě Sagres na jihu. Je označená červeným a bílým pruhem. Veškeré informace pro pěší najdete přehledně na webu Rota Vicentina

Ať se rozhodnete pro pěší chůzi nebo pro auto, což jsme udělali my, tak se vám určitě bude hodit pár tipů na místa, kde se zastavit. Pojďme na to.  

znaceni-rota-vicentina

Cestou na Costa da Vicentina 

My jsme si půjčili auto u společnosti Interrent a vyrazili přes most Vasco de Gama na jih. Most je placený jen ve směru do Lisabonu. Petr ale na mostě začal panikařit, že si v půjčovně zapomněl peněženku, takže to vypadalo, že mýtné brány nazpátek vyzkoušíme hned po začátku naší cesty. Nakonec jsme ji na benzínce za mostem našli a pokračovali dál na jih. Cestou jsme se zastavili ve městě Sines. Je tu menší písečná pláž Vasco de Gama a přístav. Projít si můžete malebné bílé uličky. A zajděte se podívat také na hradby zdejšího hradu. Pochází z 15. století a je odsud pěkný výhled právě na zmíněnou pláž a přístav. Do roku 1970 byl Sines rybářským městečkem. Poté se tu ale postavil větší průmyslový přístav a město se stalo významnou součástí portugalské ekonomiky. 

sines

Asi 10 km směrem na jih od města Sines najdete malebné rybářské městečko Porto Covo. Doporučuji jet po silnici podél pobřeží, už tady najdete spoustu krásných pláží, na kterých se můžete zastavit a vykoupat se. Musíte se ale nejdřív prokousat industriální částí města Sines. Poté, co objedete přístaviště, už vás čekají jen nádherné pláže, a to až na samý jih. Ale zpět k Porto Covo. Je to taková víkendová destinace obyvatel Lisabonu během letních měsíců. Počet lidí ve městě se až zdesetinásobí oproti normálu. Přesto se krátká zastávka určitě vyplatí. Mrkněte se do malého přístavu a ochutnejte místní speciality třeba v restauraci Lamelas, která se specializuje na místní kuchyni. Té kraluje výborná šéfkuchařka Ana Moura. Ve vinném lístku najdete i vína od Anselma Mendese ze severu Portugalska, nebo vyzkoušejte lokální vína z Alenteja z vinařství Adega Mayor

Porto-covo-square

Costa da Vicentina 

Pojďme už ale po značkách a mrkněme se společně na zajímavá místa, která najdete na Costa Vicentina. Třeba vás některá místa zaujmou stejně jako nás.   

Vila Nova de Milfontes

Další typickou portugalskou dovolenkovou destinací je město Vila Nova de Milfontes. Městu se také přezdívá “princezna Alenteja”. Do oceánu se tu vlévá řeka Mira a v těsné blízkosti města najdete krásné pláže - praia Farol a na protějším břehu pak praia das Furnas. Občerstvit se s krásným výhledem můžete v restauraci A Choupana. Jejich terasa nabízí krásný výhled na divoký oceán a také na ikonický západ slunce. Za zmínku určitě stojí i restaurace Tasca do Celso nebo O Dunas Mil, kde nabízí tradiční portugalskou kuchyni.  Posnídat můžete v 18 e Piques

Víte, že stejně jako mají Španělé Tapas, tak Portugalci mají Petiscos? Ve Vila Nova de Milfontes na ně zajděte třeba do Restaurante a Mercearia nebo do baru Picatapa

Pokud byste se zdrželi déle, tak si můžete půjčit kajak nebo paddleboard a vyrazit po řece Mira. Cena je okolo 15 euro na hodinu. 

vila-nova-de-milfontes

milfontes

Odeceixe

Jak už jsem zmínila na začátku, my jsme měli zamluvené první ubytování ve vesnici Odeceixe. Je to krásná vesnička, které dominuje modrobílý větrný mlýn. Jeden večer jsme si sem vzali víno a kochali jsme se výhledem na příjemně osvětlené domy pod námi. V létě je větrný mlýn otevřený pro veřejnost (úterý - sobota, 10-16:30). Uvnitř si prohlédnete vybavení potřebné pro mletí obilí. 

vetrny-mlyn-odeciexe

odeceixe

Pěšky se z vesnice dostanete i na pláž, ale je to trochu dál. Nicméně jednou jsme se na pláž takhle vypravili a bylo to fajn. Šli jsme cestou podél pole. Potkali jsme krávy a procházkou jsme se dostali za necelou hodinku až k oceánu. Musím říct, že zdejší pláž je fantastická. Vlévá se tu do oceánu řeka Ribeira de Seixe. Při odlivu jde v pohodě přejít, naopak při přílivu můžete mít problém :-). Na praia de Odeceixe najdete i pár příjemných barů. Je tu klidná atmosféra, ale pozor, při přílivu zmizí víc než polovina pláže. 

Praia-de-Odeceixe

odeceixe-cesta-na-plaz

V Odeceixe se určitě zastavte v místní pekárně. Najdete ji v horní části vesnice a jmenuje se Café Padaria Malhadais. A pokud budete hledat fajn občerstvení, zajděte do Assodor Altinho na vyhlášené portugalské tapas neboli petiscos.

My jsme si z Odeceixe udělali ještě výlet do lázeňského městečka Monchique v horách. Co mě tady zaujalo, byla místní pálenka z ovoce zvaného medronho. Je tu spousta lokálních výrobců této pálenky a prodávají ji v obchodě na náměstí. Některé pálenky můžete v obchodě i ochutnat. Nicméně si myslím, že toho jinak ve městě moc k vidění není. Ale na festivalu SISAB v Lisabonu jsem u stolu seděla s výrobci zdejší vody a musím říct, že je hodně překvapilo, že jsem Monchique znala a navíc i navštívila :-). Abych ale městu nekřivdila, kolem se nachází několik trailů, které nabízí krásné výhledy do hor a okolní čisté přírody. A najdete tu také pětihvězdičkový lázeňský komplex, takže pokud hledáte klidné místo na relaxaci, tak vás tohle zapadlé městečko určitě může nadchnout. Cestou do Monchique si dávejte pozor na zkratky. My jednou takovou jeli a museli jsme couvat hodně dlouho, abychom se vyhnuli stádu krav v čele s naštvaným býkem :-). 

cesta-do-monchique

monchique

Z Odeceixe na mys Sao Vincente

My ale pokračovali směrem na jih, kde byl naším cílem nejzápadnější cíp Algarve, tedy mys Cabo de Sao Vincente. Cestou se můžete zastavit ve městě Aljezur a vystoupat na místní zříceninu hradu. Je odsud pěkný výhled do okolní krajiny. Hrad postavili v 10. století Arabové. Měl dvě obranné věže, jednu kruhovou a jednu čtvercovou. Pokud vás po výstupu přepadne hlad, tak vyzkoušejte místní specialitu Papas Mouras  (tzv. Maurská kaše). Je na Algarve tradiční, dělá se z kukuřičné mouky a je ochucená kmínem. Pokud byste měli čas, naplánujte si pěší výlet z města Aljezur na pláž praia da Amoreira podél řeky. Cestou potkáte pole s batáty, buráky, či opravený mlýn Arregata.

Aljezur

aljezur-castelo

Další místem, na kterém se cestou určitě zastavte, je praia Bordeira. Je schovaná za písečnou dunou a můžete odsud pokračovat po prašné cestě směrem na jih podél strmých útesů. Jsou odsud nádherné výhledy. Za zmínku stojí i další krásné pláže lemující cestu na jih, například praia da Barriga, praia Murração, praia do Castelejo nebo praia do Telheiro. 

praia-barriga

Costa-Vicentina-plaze

Předtím, než dojedete na úplný jih, narazíte ještě na městečko Vila do Bispo. V místním kostele vás určitě zaujmou tradiční portugalské kachličky Azulejos pocházející z 18. století. Ve zdejším kulturním centru jsou také často různé výstavy. Kromě toho je ale město Vila do Bispo považováno za chlebník Algarve, což demonstruje spousta větrných mlýnů. 

Zdejší zajímavostí je také speciální typ mořských plodů nazývaný goose barnacles nebo portugalsky percebes. Tyhle plody moře sklízí speciálně vycvičení rybáři. Musí se potopit pod hladinu u skal, což je vzhledem k síle oceánu velmi riskantní práce. Je to styl života, a možná spíš než práce je to adrenalinový sport. Každý rok získá licenci na lov percebes jen 80 rybářů. Denní výlov je omezený na 20 kg na jednoho rybáře. Za kilo percebes získají na trhu v Sagres od 20 do 120 euro v závislosti na jejich velikosti. Asociace pro kontrolu výlovu percebes sídlí právě ve městě Vila do Bispo. A jak se percebes připravují? Vaří se velmi krátce v osolené vodě. Ne déle než jednu minutu. Na Algarve nezmiňujte britskou kuchařskou celebritu Gordona Ramseye, protože zveřejnil recept na barnacles v krémové omáčce. Tahle zmínka může portugalské kuchaře pěkně rozčílit :-). Rozhodí často rukama a rozčileně konstatují, že je to idiot. A jak se barnacles jí? Nejde to jinak než holýma rukama. Pevně chyťte pařát a vytrhněte masitou část z gumového krku. Na to, že je právě sezóna percebes, vás upozorní cedule místních restaurací :-). 

percebes

Cabo de Sao Vincente a Sagres 

Na mysu Sao Vincente vás na parkovišti pravděpodobně přivítají stánky s německými klobáskami a s nápisy Letzte Bratwurst vor Amerika :-). Samotný maják byl už od 15. století důležitým orientačním bodem pro všechny lodě. Dlouho se také říkalo, že se jedná o nejzápadnější cíp Evropy, než se přišlo na to, že jím je mys Cabo da Roca nad Lisabonem. Ve 14. století si také lidé mysleli, že se jedná o konec světa. I dnes, když sem přijedete za ošklivého počasí, můžete nabýt stejného dojmu. :-) Současný maják má dosah až 95 km a je jedním z nejvýkonnějších v Evropě. Dnes tu najdete malé muzeum a obchod se suvenýry. V okolí mysu se každoročně koná také festival pozorování ptactva a přírodních aktivit. Spousta lidí sem také jezdí na krásný západ slunce. Přijeďte ale o něco dřív, abyste měli kde zaparkovat. Když vyjdete z areálu majáku, můžete se ještě pokochat krásnými skalními útvary - Pedras das Gaivotas (v překladu to znamená kameny racků). Jsou to nádherné strmé skály, které bičuje divoký oceán. 

Algarve_Portugal_Cabo_de_Sao_Vicente_Letzte_Bratwurst_vor_Amerika

cabo-de-sao-vicente

cabo-vicente

Fortaleza de Sagres

Když popojedete o kus dál, narazíte na pevnost Fortaleza de Sagres. Ta byla postavena na příkaz Jindřicha Mořeplavce. Strávil tu během svého života spoustu času před tím, než vyplul na moře a objevil Azory a velkou část Afrického pobřeží. V roce 1460 tu také zemřel. V roce 1587 přepadl pevnost anglický mořeplavec a dobrodruh Francis Drake. Ničivé bylo ale pro pevnost až zemětřesení a následné tsunami v roce 1755. Z původní budovy dnes zbyly jenom zdi a působivý neoklasicistní vstupní oblouk. Samotná pevnost se dočkala obnovy ve 20. století a dnes je oblíbeným cílem turistů. Velkou atrakcí jsou bezpochyby sluneční hodiny Rosa dos Ventos, jejich vznik se datuje do doby Jindřicha Mořeplavce. Najdete tu také malou kapli A Nossa Senhora da Graça. Podél obvodových stěn jsou rozmístěná děla a je odsud krásný výhled na pláž praia da Mareta. Co mě zaujalo, byli zdejší rybáři. Když se projdete po okraji pevnosti, narazíte na nespočet rybářů, kteří mají nahozené svoje pruty z vysokých strmých útesů. 

fortaleza-de-sagres-1

slunecni-hodiny-sagres

rybari-na-sagres

fortaleza-de-sagres

Ve Vila do Bispo a v Sagres končí značené trasy Costa Vicentina, a proto tu také svůj článek zakončím. V dalším příspěvku se zaměřím na pobřeží Algarve. Mrkneme společně na nejkrásnější pláže, do malebných měst a na nádhernou divokou přírodu v regionu Ria Formosa.