Objevte s námi ospalý region Alentejo

_uvod-alentejo

Ospalý region, kde život plyne tak nějak pomaleji než ve zbytku Portugalska, to je Alentejo. Rozhodně ale stojí za návštěvu. Nekonečné vinice, olivovníky, korkové duby, tradiční architektura, malebné vesničky, překrásné středověké hrady a v neposlední řadě rozlehlé pláže. Alentejo má opravdu co nabídnout.  

Portugalci často vtipkují na účet Alenteja. Podle mnohých tam mají tři rychlosti a to jsou pomalu, ještě pomaleji a stop. Objektivně se ale není čemu divit, protože v létě tu teploty šplhají přes 40°C. Na jaře je krajina ještě krásně zelená, ale během letních měsíců a na podzim narazíte na vyprahlou půdu zkoušenou vysokými teplotami a nedostatkem vody.  

Doprava a ubytování 

Nejjednodušší a asi i nejlepší možnost, jak si Alentejo prohlédnout, je půjčit si auto. Výběr je veliký. My jsme většinou využívali Interrent, auto vám dají na letišti a můžete hned vyrazit. Z Lisabonu vedou přes řeku Tejo dva mosty (Vasco de Gama a 25. dubna) oba jsou placené, ale jen při cestě zpět. Další možností je využít vlak do Évory, cesta trvá asi 1h 30min. V Évoře ale asi není tolik možností dalšího pronájmu automobilu, proto bych doporučila si vůz pronajmout už v Lisabonu. 

Co se týká ubytování, tak nejvíc možností samozřejmě nabízí hlavní město regionu Évora. Pokud byste cestovali po Alenteju dál, tak je možné se ubytovat třeba v hradním areálu Monsaraz. Je to parádní zážitek strávit noc na hradě. Když si přivstanete, uvidíte odsud krásný východ slunce. Večer si zase užijete nezapomenutelný západ slunce se skleničkou dobrého červeného vína, které je pro tento region typické. My bydleli v pensionu Casa Dona Antónia. Nabízí tradičně vybavené pokoje, v přízemí je terasa, kde se dá večer posedět. 

Pokud toužíte po naprosté samotě uprostřed vinic, pak je dobrou volbou vinařství Herdade do Sobroso. Dále pak město Beja není špatné výchozí místo pro poznávání Alenteja, ale večer tu moc zábavy neobjevíte. Jestli vám nevadí absolutní klid, tak je tu spousta možností ubytovat se přímo ve vinařství nebo na farmě. Tzv. agroturistika tu momentálně zažívá velký boom. Ubytování bývá dražší, ale jsou to často nádherná místa uprostřed ničeho. My jste párkrát strávili noc ve vinařství Herdade do Rocim a musím říct, že takovou tmu a tolik hvězd jsem ještě nikde neviděla. Není tady skoro žádný světelný smog. 

herdade-do-sobroso

Co ochutnat?

Kuchyně Alenteja se nejčastěji skládá z polévek, masa, ryb a chleba. Vše doplňují bylinkami a místním olivovým olejem. Zdejší tradiční polévka se jmenuje Acorda Alentejana. Je to vývar s bylinkami, kusem staršího chleba a na něm často leží ještě vajíčko. Neméně proslulá je i zdejší rajčatová polévka. 

sopa-acorda

Další pokrm, na který tu narazíte je Cozido de Grao. Je to směs cizrny, dušeného masa (nejčastěji jehněčí nebo vepřové, v Portalegre pak často hovězí), zeleniny a klobásy. Místní specialitou je maso z černých prasátek (porco preto). Zajímavým tradičním jídlem je i migas. Připravuje se z den starého chleba, ten se doplní olivovým olejem a česnekem. Podává se nejčastěji jako příloha k masu. Narazit můžete i na králíka, v jídelním lístku hledejte název - Coelho à caçador à Alentejana. Králičí maso je doplněné zeleninou a místními bylinkami. 

A nebylo by to Portugalsko, kdyby jste tu nenarazili na jídelním lístku na tresku. Říká se totiž, že Portugalci vymysleli na každý den v roce jeden recept na přípravu tresky. V Alenteju je populární - Bacalhau com broa à Alentejana, tedy treska s kukuřičnou krustou. 

bacalhau-com-broa

A na co se v Portugalsku při stolování nikdy nezapomíná? Přeci na dezert! Ve městě Elvas místní jeptišky vymyslely recept na dezert zvaný Sericaia. Je jemný, krémový, vyrobený z vajec, skořice a často ozdobený švestkou. Dalším dezertem, který pochází ze severu Alenteja a rozšířil se po celém Portugalsku je Barriga de freira com amêndoa, v překladu břicho jeptišky s mandlemi. Je to pudinkový dezert z vajec a cukru, v Alenteju tradičně doplněný mandlemi. 

barriga-de-freira

Pláže

V Alenteju najdete neskutečně rozlehlé nádherné pláže, které ještě stále neplní davy turistů. Pobřeží Alenteja začíná už na poloostrově Troja, kde se nachází úžasná přírodní rezervace Comporta. Široké přírodní pláže pokračují dál na jih až k Algarve, konkrétně končí region Alentejo u města Aljezur. Zdejší pobřeží je považované za jedno z posledních divokých pobřeží v Evropě a také se řadí k nejkrásnějším na světě. Rozprostírá se tu přírodní park - Parque Natural do Sudoeste Alentejano a Costa Vicentina. Ten už zasahuje na jihu do regionu Algarve. Najdete v něm neuvěřitelných 110 km pláží. K návštěvě zdejšího pobřeží je ideální čas v září a na začátku října, pokud se chcete vyhnout hlavní turistické sezóně. Počasí je v tomto období příjemné a není tu tak šílené vedro jako v letních měsících, přesto je stále krásně na koupání. 

Troja 

Na poloostrově Troja si chvílemi člověk připadá jako někde v Karibiku. Je tu nádherný čistý bílý písek a mimo sezónu je tu liduprázdno. Dostanete se sem pohodlně trajektem z města Setúbal. Takže pokud byste chtěli zažít krátce pobřeží Alenteja při návštěvě Lisabonu, tak si sem udělejte jednodenní výlet. Autobusem se za necelou hodinku dostanete do Setúbal a odtud už jezdí zmíněný trajekt (jedna cesta vás vyjde na 4,9 euro). Pokud budete mít štěstí, můžete tu vidět i delfíny. 

poloostrov-troia

Comporta

Jestli toužíte po klidu a přírodě, pak je přírodní rezervace Comporta pro vás ideální. Jsou tu k dispozici nádherná ubytování. Architektonicky úžasně řešená v naprostém souladu s přírodou. Spousta návštěvníků sem jezdí také kvůli pozorování rozmanitých druhů ptactva. Nevýhodou v létě jsou zdejší mokřady, které jsou sice fajn na pozorování ptáků, ale po setmění z nich vylétnou otravní komáři. 

comporta-portugalsko

Odeceixe

V roce 2015 jsme při našem putování na jih objevili vesničku Odeceixe a kousek od ní pláž Praia de Odeceixe. My jsme se ve vesnici ubytovali ,a tak jsme se na pláž vydali pěšky přes zdejší políčka. Do Atlantiku se tu vlévá menší říčka, která se při odlivu dá v pohodě přejít, při přílivu už máte vodu nad pás. Tak je potřeba s tím počítat, pokud si zaparkujete auto přes řeku. 

praia-odeceixe

Další známé pláže

Mezi nejznámější pláže v Alenteju patří Sao Torpes, Porto Covo, Vila Nova de Milfontes a Zambujeira do Mar. V sezóně bývají plnější, proto doporučuji si sem naplánovat cestu třeba na září. Naproto pláži Porto Covo najdete zajímavý ostrůvek - Ilha do Pessegueiro. Najdete na něm pozůstatky římské doby a naplno můžete povolit otěže vaší představivosti, protože zdejší atmosféra vás zavede do doby pirátů.  

Pár mých tipů na skvělá vinařství

Herdade do Rocim

Relativně nové vinařství bylo založeno v roce 2000. Mladá vinařka Catarina Viera tu koupila se svým otcem vinice a postavili nové vinařství. V současnosti zabírá plochu 120 hektarů, z toho 70 hektarů tvoří vinice. Kromě vína vyrábí i skvělý olivový olej. Vinařství najdete mezi městy Cuba a Vidigueira. Na první pohled vás zaujme moderní architektura. Od samého počátku se snaží o to, aby vinařství bylo soběstačné. Je možné si tu dopředu domluvit prohlídku a ochutnávku jejich produktů. 

herdade-do-rocim

Ribafreixo

Další zajímavé moderní vinařství. V jejich nabídce najdete překvapivě víc bílých vín než červených. Vinařství založili Mário Pinheiro a Nuno Bicó. Mário se stará o prodej a marketing, zatímco Nuno o vinice a produkci vín. Je totiž rodákem z Alenteja. Vína si můžete koupit v jejich obchodě přímo ve vinařství. Zároveň se tu můžete stavit i na oběd, protože součástí vinařství je restaurace

ribafreixo-vinarstvi

Herdade do Sobroso

Malé vinařství, tak trochu mimo civilizaci, jsem navštívila v roce 2017. Příjemná rodinná atmosféra a perfektní vína vás určitě okouzlí. Pokud byste chtěli strávit nějaký čas v naprostém klidu obklopeni vinicemi, tak můžete využít jejich nabídku ubytování. Je to taková oáza klidu s bazénem. 

herdade-do-sobroso---alentejo

Herdade do Grous

Vyhlášené vinařství v Alenteju nabízí kromě ochutnávek vín také ubytování v luxusním hotelu s vlastním jezírkem. Využít můžete široké spektrum aktivit - jízda na koni, na kole, kanoe, procházky, pozorování ptactva. Je to spíš pro ty z vás, kteří ocení luxus a relax. Každopádně vína tu produkují skvělá. O produkci se stará enolog Luis Duarte oceněný dvakrát jako vinař roku

herdade-do-grous

Herdade da Comporta 

Vinařství, které je součástí přírodní rezervace Comporta, nabízí několik programů pro turisty. Samozřejmostí je ochutnávka jejich vín. Například prohlídka vinařství s ochutnávka tří druhů vín vás přijde přibližně na 12 euro za osobu. Z Lisabonu sem cesta autem trvá něco málo přes hodinu. Vinice tu vysázeli v roce 2000 a dneska obhospodařují 35 hektarů vinic, převážně s písčitým podložím. 

Další zajímavosti

Přehrada Alqueva

Alqueva je největší uměle vybudované jezero v Evropě. Je ohromně členité a obklopené nádhernou klidnou přírodou Alenteja. Přehrada je vybudovaná na řece Guadiana, je to jedna z nejdelších řek na Iberském poloostrově. Můžete se po ní plavit z města Mértola, které je vzdálené přibližně 68 km, až k přehradě Alqueva. Hlavním důvodem pro stavbu přehrady bylo vybudování elektrárny. Kromě elektrické energie však dnes slouží přehrada jako důležitý zdroj pro zavlažování zdejší hodně vyprahlé krajiny. Zároveň poskytla i spoustu pracovních míst díky zdejšímu turismu. Můžete si vyzkoušet rozmanité aktivity, jako jsou: plavba lodí po přehradě, vodní sporty, horská kola, jízda na koních nebo pěší turistika. Všechny aktivity mají něco společného a tím je zdejší krásná příroda a klid. Například vinařství Ribafreixo nabízí návštěvu vinařství spojenou s projížďkou na lodi po přehradě.

alqueva-alentejo

Korkový dub

Portugalsko je největší producent korku na světě. Pochází odsud 50% z celosvětové produkce korku. Centrem výroby korku je Alentejo. Sklidí se tu 72% z celkové produkce korku v Portugalsku. Korkové duby zabírají 8% z celkové plochy Portugalska a tvoří 28% místních lesů. Dubová kůra se sklízí od poloviny května do poloviny srpna. První sklizeň proběhne, až když je dub 25 let starý. Této sklizni se říká panenská. Následně se pak kůra sklízí každých 9 let. Portugalské zákony nedovolují sklízet kůru dřív než po devíti letech, je to proto, aby se ochránili pěstované druhy dubů. Teprve při třetí sklizni má kůra perfektní kvalitu pro výrobu korkových zátek do vína. Stáří dubu je při třetí sklizni 38 let. V průměru se korkový dub dožívá stáří 150 - 200 let. To znamená, že se kůra sklízí přibližně 15x. 

V Alenteju poblíž městečka Águas de Moura najdete korkový dub starý neuvěřitelných 234 let. Je zapsaný v Guinessově knize rekordů jako největší a nejstarší korkový dub na světě. Je vysoký 16 metrů. A na obejmutí kmene je zapotřebí sehnat alespoň 5 lidí. Dub se jmenuje Whistler (portugalsky Assobiador, česky píšťalka) a zažil sklizeň už 20x. V roce 1991 se z něho sklidilo 1200 kg kůry, z které se vyrobilo více než 100 tisíc korkových špuntů. V roce 2018 získal Whistler titul “Evropský strom roku”. 

korkovy-dub-whistler

Olivové oleje

Portugalsko je sedmým největším výrobcem olivového oleje na světě a čtvrtý největší exportér.  70% olivového oleje se vyrobí právě v Alenteju. Například v roce 2015/2016 se v Portugalsku vyrobilo 89 tis. tun olivového oleje, a z toho 68 tis. tun se vyrobilo v Alenteju. Mezi největší odběratele portugalského olivového oleje patří Brazílie. 

Stejně jako u vín i u olivových olejů závisí chuť na použitých odrůdách. Mezi nejznámější portugalské odrůdy patří Galega, Cordovil a Cobrancosa. Oleje z Alenteja bývají hodně ovocné, nemají výraznou hořkost, najdete u nich tóny zelených jablek, rajčat, fíků a čerstvě posekané trávy. Ochutnávku vín, olivových olejů a případně i piknik nabízí například vinařství Herdade do Esporao. Skvělý olivový olej a vína ochutnáte také ve vinařství Herdade do Rocimolivy-olivove-oleje

Rota Vicentina

Teď by měli zbystřit všichni milovníci pěší turistiky. Rotu Vicentinu totiž tvoří přibližně 400 km dlouhá síť značených stezek podél nádherného západního pobřeží Portugalska. Obklopovat vás bude oceán, pole, louky a květiny. Vicentina zahrnuje dva hlavní dlouhé treky. 

První je tzv. Historical route dlouhý 230 km. Začíná ve městě Santiago do Cacém a končí na mysu Svatého Vincenta. Tenhle trek vede víc vnitrozemím a můžete ho zdolat jak pěšky, tak na kole. Je označený vždy bílý a červeným pruhem. 

Druhý trek se nazývá Fisherman route. Vede po pobřeží, nabízí nádherné výhledy, a proto je považovaný za nejikoničtější část Rota Vicentina. Je označený modrým a zeleným pruhem. Pokud byste nechtěli tahat zavazadla, tak je tu i možnost transferu. Jednou takovou společností, která tuto službu poskytuje je Vicentina Transfers. Počítejte s tím, že v letních měsících je nutné si zamluvit ubytování hodně dopředu.  

rota-vincentina

Cromleque dos Almendres

Nedaleko Évory se nachází také megalitický komplex zvaný Cromeleque dos Almendres. Tvoří ho 95 stojatých kamenů a jedná se o největší megalitický komplex na Iberském poloostrově a jeden z největších v Evropě. Z Évory je to sem 16 km, tedy asi 20 minut jízdy autem. 

Cromeleque-Almendres-Évora

Nebojte se to ještě nebylo zdaleka všechno. Mám pro vás připravený ještě jeden článek o tomhle skvělém regionu, kde najdete tipy na středověké hrady a malebné tradiční vesničky a města. Mrkněte na náš další článek - Alentejo - malebná města a středověké hrady