Vânia Guibarra, žena zářící ve vinařství Rocim

_uvodni-vania-guibarra

Vania Guibarra je bezesporu zajímavou ženou ve světě vín. Pracuje již několik let pro vinařství Herdade do Rocim, ze kterého vám dovážíme vína už od samého začátku fungování Cerfisu. A proto se pojďme podívat, kdo se na produkci těchto skvělých vín podílí. Vania je rodačka z Lisabonu a momentálně také máma dvou dětí, týmová manažerka, organizátorka logistiky a enoložka ve vinařství Herdade do Rocim. Byly ale časy, kdy si její rodiče mysleli, že se stane lékařkou. Nakonec se stali svědky toho, jak se Vania zamilovala do světa vína. Nebylo to pro ně ale zas tak velké překvapení, protože vínu se věnovali i oba její dědečkové. 

Od devatenácti let žije Vania v Alenteju, tady také získala titul v oblasti vinařství a enologie. Vystudovala univerzitu v Évoře. Svoji kariéru vinařky zahájila ve vinařství João Portugal Ramos. Nějaký čas také strávila na Novém Zélandu a ve vinařství Quinta do Gradil v blízkosti Lisabonu. Od roku 2014 vede Vania tým ve vinařství Herdade do Rocim, které vyrábí skvělá odrůdová vína i elegantní cuvée, typické pro region Alentejo. 

Většina červených a bílých vín, která v Alenteju vyrábí, se skládá z tradičních odrůd, jako jsou Touriga Nacional, Alicante Bouschet, Trincadeira, Antão Vaz, Arinto, a Verdelho. Kromě výroby tradičních vín se Vania podílí i na produkci vín z hliněných Amfor, kterým se v Portugalsku říká Talhas. Výroba těchto vín má v Alenteju tradici už více než 2000 let. Většina Amfor, které se v současnosti v regionu používají, jsou více než 100 let staré. K Amforám se Vania dostala už během práce ve vinařství João Portugal Ramos, specializující se na výrobu vín zrajících právě v Amforách. Vania věří v tradiční postupy, ale zároveň hledá i ty moderní, které mohou podle ní posunout Alentejo vpřed a posílit jeho identitu. Expresivní vína z vinařství Herdade do Rocim jsou ukázkou toho, že se vydala správnou cestou. Vania je zajímavou osobností ve vinařském světě, a proto se dostala i do hledáčku časopisu Forbes. Mám tady pro vás překlad rozhovoru, který časopisu Forbes poskytla v březnu 2022. 

vino-z-amfor

Jak jste se v průběhu vašeho dospívání dostala k vínu?

Víno bylo součástí mého života už od dětství. Oba moji dědečkové byli menší výrobci vín. Můj otec pochází z menší vesničky v pohoří Serra da Estrela, umístěné v regionu Beira, a moje maminka pochází ze stejné vesnice, kde se nachází vinařství Herdade do Rocim (Cuba). Můj děda z regionu Beira vyráběl vína v žulových nádržích zvaných lagares a můj druhý děda z Alenteja dělal vína ve velkých hliněných amforách. Během léta jsme vždycky navštívili na pár dní oba dědečky. Pamatuji si, jak jsme vína obou dědečků vždycky ochutnávali.

Co vás přimělo k tomu, že jste se rozhodla věnovat vínu profesionálně?

Začínala jsem po škole jako agronom. Ale v určitém okamžiku jsem si řekla, že bych si potřebovala vydělat víc peněz, abych si mohla dovolit hezké prázdniny. A tak jsem poslala životopis do vinařství João Portugal Ramos, které se nachází v regionu Alentejo u města Estremoz. Zeptala jsem se, jestli bych u nich mohla pomáhat během sklizně. Pracovala jsem u nich tři měsíce a pamatuji si, jak jsem sama sobě říkala: „Tohle je můj svět.” Poté jsem se rozhodla absolvovat magisterské studium v oboru vinařství a enologie. To bylo v roce 2006 a od té doby jsem světu vína propadla. 

13576700_10154289064336115_5603195065689332011_o

Bylo náročné dostat se na tento univerzitní obor?

V Portugalsku je to jednoduché. Minimálně v dnešní době. Je tu spousta různých univerzit napříč celým Portugalskem, které nabízí studium vinařství a enologie. A spousta vinařství má programy, které umožňují studentům zapojit se do sklizně a být součástí jejich týmu. 

Máte pocit, že pro muže v oboru bylo z počátku těžké brát vás vážně? Nebo jsou vinařství v Alenteju otevřená pro ženy?

V Portugalsku to není těžké. Možná před 20 nebo 30 lety to nebylo snadné. Ale dnes v tomto oboru působí hodně žen. Možná v nějakých menších vesnicích můžete slyšet dotazy typu: „Vedoucí enologického týmu je žena?” Ale je to dneska spíš rarita. Myslím, že se nám to krok po kroku daří odbourávat.

vania

Kdo pro vás byl důležitým mentorem na vaší profesní dráze?

Práce v Rocimu byla moje první seriózní práce. Začínala jsem s Antóniem Venturou, což je velmi výrazná postava v Portugalsku v oblasti enologie. Naučil mě všechno, co dneska umím. V současnosti pracuji s Pedrem Ribeirou, který pracuje jako generální manažer a enolog ve vinařství Herdade do Rocim. I od něho jsem se naučila spoustu věcí. 

herdade-do-rocim

Co je vaše neoblíbenější část práce? 

Miluju sklizeň. Pracuje se 12-16 hodin denně po dobu dlouhých tří měsíců. Ale je to i tak ta nejlepší část mojí práce. Pokud chcete vyrábět skvělá vína, musíte tvrdě pracovat na vinohradu během růstového období, to samozřejmě, ale přesto je sklizeň hrozně důležitá. Snad každou minutu sklizně musíte dělat nějaké rozhodnutí. Je to tvrdá hra, ale já jí miluju. 

image2

Co si myslíte, že ženy přinesly do vinařského světa, co ho pomohlo vylepšit?

Citlivost. Je to něco, co nejde úplně přesně vysvětlit. Musíte mít skvělý tým, abyste dosáhla dobrých výsledků. Musíte být citlivá, abyste dobře znala svůj tým, svoje hrozny a svá vína. Myslím a věřím, že jsme do světa vína přinesly také víc růžové barvy :-).  

Jaké jsou vaše cíle pro posunutí značky kupředu?

Držet se své filozofie. Naši klienti jsou jako naše rodina a kvalita vín zůstává vždycky prioritou. Práce s tímto vědomím, a s tím, že se držíme naší vize, nám umožňuje uspět ve světě vín. Přibývá stále nových a nových skvělých projektů na výrobu vín. Vznikají stále nová vinařství. Avšak soustředěná práce je to, co nás dělá jedinečnými. 

Kdybyste si mohla vybrat pracovat s jednou odrůdou nezávisle na klimatu nebo místě, jakou odrůdu byste si vybrala?

Nebbiolo. Podle mě má tato odrůda naprosto úžasnou komplexnost, koncentraci, bohaté aroma a eleganci ve vůni i v chuti. Pár let zpátky jsem byla na výletě v Itálii a velmi příjemně mě překvapilo ochutnávání různých vín z této odrůdy. 

CE2Z1550_small