Koktejly z portugalských vín

uvodni-fotka-koktejly-z-portskych-vin

K létu neodmyslitelně patří koktejly. Já je miluju, snad teda kromě Bloody Mary, skoro všechny :-). A proto přináším v mém dalším článku pár receptů na super koktejly z portugalských vín. Mezi nejznámější portugalský koktejl beze sporu patří Portonic. Portugalská vína jde ale použít i na klasické všem známé koktejly jako je Bellini nebo Hugo Spritz. Tak se pojďme podívat, která vína se na jaký koktejl nejvíc hodí. Snad vás i inspiruji k vyzkoušení koktejlů, které neznáte.

Portonic 

Jak už jsem zmínila, je to nejznámější portugalský koktejl, na který narazíte na každém kroku v Portugalsku. Tak si pojďme říct, jak ho připravit. 

portonic

Ingredience

Postup

Do vinné sklenice dejte ledovou tříšť, přidejte bílé portské a vymačkejte dva plátky citronu. Dolijte tonikem a podávejte ozdobené plátkem citronu. 

Okurkový portonic

Obměnou klasického portonicu je okurkový portonic. Tak určitě vyzkoušejte.

okurkovy-portonic

Ingredience

Postup

Opět vinnou sklenici nejprve naplňte ledem, poté přilijte bílé portské a okurkovou šťávu. Přidejte pár plátků okurky a dolijte tonicem. Podávejte ozdobené plátkem okurky. 

Hugo Spritz

V posledních letech všude frčí Aperol Spritz. Co si budeme povídat po Mojitu je to můj nejoblíbenější koktejl. Znáte ale i další skvělý Spritz, který se jmenuje Hugo? Tento koktejl vymyslel v malém baru v Itálii poblíž hranic s Rakouskem barman Roland Gruber v roce 2005. K vytvoření koktejlu ho inspirovaly všudypřítomné bezy, které divoce rostly v podhůří Alp. Pojďme si ale tento skvělý koktejl původně z Prosecca připravit ze slavného portugalského mírně perlivého vína Vinho Verde. 

Hugo-Spritz

Ingredience

  • 2dl Vinho Verde Goivo 
  • 1dl sodovky
  • 3cl bezinkové šťávy 
  • tři plátky limetky 
  • máta na ozdobení
  • pár kostek ledu

Postup

Do vinné sklenice nalijte Vinho Verde Goivo, přilijte bezinkovou šťávu. Do sklenice přidejte tři plátky limetky. Dolijte sodovkou, přidejte pár kostek ledu, ozdobte mátou a podávejte. 

Bellini a Mimosa

Bellini je další známý italský koktejl. Tradičně se míchá suché šumivé víno s dužinou tradičních italských broskví s bílou dužinou, které jsou hodně aromatické. Dužina se smíchá s šumivým vínem  v poměru 1:2 (1díl štávy, 2 díly vína). Tento koktejl vymyslel Giuseppe Cipriani v Harry´s v baru v Benátkách, někdy v třicátých letech dvacátého století. V  roce 1948 ho pojmenoval po známém benátském malíři Giovanni Bellinim.

Bellini

Ingredience na Bellini

  • 1dl šumivého vína Maria Gomes
  • 0,5 dl dužiny ze zploštělých broskví s bílou dužinou, případně použijte kvalitní 100% broskvový džus

Postup

Do sklenice na šampaňské nalijte jeden díl dužiny z broskví a přilijte šumivé víno Maria Gomes a podávejte ozdobené plátkem broskve. 

Druhým skvělým koktejlem je Mimosa, typický americký koktejl. Je to hit pozdních snídaní zvaných brunch. Často je tento koktejl považovaný i za tzv. vyprošťovák. 

Ingredience na Mimosu

  • 1 dl pomerančové šťávy (pokud by se vám chtělo experimentovat vyzkoušejte šťávu z grepu nebo šťávu z červených pomerančů)
  • 1 dl šumivého vína Maria Gomes  

Postup

Do sklenice na sekt nalijte šumivé víno a dolijte šťávou z pomerančů. Podávejte dobře vychlazené. 

Porto Bliss

Na další koktejl potřebujete portské víno typu Tawny. Je totiž příjemně kořeněné s aroma sušeného ovoce, a tak se perfektně hodí k pomerančům a skořici, dvěma dalším ingrediencím tohoto koktejlu.

porto-biss

Ingredience

Postup

Do sklenice nasypte led, ideální je ledová tříšť. Přilijte portské víno Pocas Tawny. Do sklenice vymačkejte pomeranč a přidejte skořici. Sklenici dolijte pomerančovou minerálkou a podávejte ozdobené plátkem pomeranče. Je to skvělý osvěžující letní koktejl. Já ho mám popravdě ještě raději než Portonic. Tak ho určitě vyzkoušejte.

Alambre ginger 

Na tenhle typický portugalský koktejl potřebujete  speciální dezertní víno a tím je Moscatel de Setúbal. Podle mě ,jeden z nejlepších vyrábí firma José Mária da Fonseca. Mají opravdu dlouhou historii, co se týká výroby tohoto speciálního dolihovaného vína.  Moscatel de Setúbal často zákazníci buď naprosto milují nebo ho nesnáší. Často to není nic mezi tím. Typické je pro něj aroma rozinek a sušeného ovoce. Podává se vždy vychlazené. Ale teď už zpět ke zmíněnému koktejlu Alambre.

alambre-ginger

Ingredience

Postup

Do sklenice dejte led. Přilijte Moscatel Alambre. Do sklenice přidejte asi tři plátky citronu a mírně je vymačkejte. Dolijte zázvorovým tonicem a podávejte ozdobené citronem. 

Summer port 

Na tenhle koktejl jsem našla recept na internetu a trochu jsem ho upravila. Mě osobně chutnal hodně. Snoubí se v něm hořká chuť grepu a tonicu se sladkou chutí portského vína. Ideální koktejl na horké letní večery. 

summer-port

Ingredience

  • 1 dl bílého portského vína Burmester
  • dva plátky grepu 
  • 0,3 cl mátového sirupu (rozvar voda, cukr, máta)
  • 0,5 dl Thomas Henry pink grapefruit (v původním receptu dolévají sodovku)
  • ledová tříšť 

Postup

Do sklenice nasypte ledovou tříšť. Přilijte bílé portské víno Burmester. Do sklenice vymačkejte 1,5 plátku grepu a přidejte matový sirup. Dolijte sklenici grepovou limonádou Thomas Henry, ozdobte mátou a podávejte.