Alentejo - malebná města a středověké hrady

_uvod-2-alentejo

Alentejo to nejsou jen lány vinohradů, olivovníků a hájů s korkovým dubem. Najdete tady nádherné středověké hrady a malebná městečka. V tomhle článku se právě na ně zaměříme. I přes velké kulturní bohatství zůstává Alentejo stále ještě lokalitou neobjevenou davovou turistikou. Užijete si tu určitě chvíle klidu a pohody. Tak se pojďme společně podívat na pár tipů, co rozhodně nevynechat :-). 

Zajímavá města a městečka

Évora

Univerzitní město Évora je kulturním centrem celého regionu. Zdejší univerzita je druhá nejstarší v zemi, byla založena v roce 1559 (nejstarší je univerzita v Coimbře, založená 1537). Historické centrum je zapsané na seznamu UNESCO. Hlavní náměstí se jmenuje Praca do Giraldo, má krvavou historii, protože se tu v minulosti konaly inkvizice. Dnes je to poklidné náměstí s kavárnami a restauracemi. Jednou z dominant města je Dianin chrám s šesti korintskými sloupy, který deklaruje dodnes přítomnost Římanů, kteří Évoru založili. 

Další zajímavostí je kostnice (Capela dos osos), není to pro každého, ale za návštěvu rozhodně stojí. Kostnici najdete v kostele sv. Františka. U vstupu najdete nápis “Nós ossos que aqui estamos, pelos vossos esperamos.” V překladu to znamená: My kosti, co tu ležíme, na tvoje čekáme. Celkem jsou tu kosti asi 5000 lidí. 

Nenechte si ujít procházku krásnými uličkami Évory se spoustou zajímavých krámků. I když jsem o Alenteju mluvila jako o ospalém regionu, tak Évora díky studentskému životu rozhodně ospalá není. Noční život je tu během školního roku divoký. 

evora-alentejo

Alto de Sao Bento 

Kousek dál od centra Évory (cca 3 km) se nachází nejvyšší bod a tím je vyhlídka Alto de Sao Bento. Je odsud krásný výhled na celou Évoru. Je to úžasně fotogenické místo se dvěma opuštěnými větrnými mlýny. Nejlepší čas na návštěvu je východ nebo západ slunce. 

alto-de-sao-bento-evora

Beja

Beja je hlavním městem Dolního Alenteja (Baixo Alentejo), má přibližně 35 tis. obyvatel. Díky svojí pozici ve vnitrozemí je často nejteplejším místem v Portugalsku. Což je dobré vzít v potaz, pokud se do Alenteja chystáte v letních měsících. Beju tvoří historické centrum, hrad a moderní předměstí. Není to špatné místo na přespání, je poklidné a o kavárny a restaurace tu není nouze. I když při naší poslední návštěvě dost brzy zavírali a ve městě to zrovna moc nežilo. Kousek od města se rozprostírají olivové háje firmy De Prado

beja-alentejo

Serpa

Serpa je menší opevněné městečko, které se nachází 28 km jízdy autem od města Beja. Stavba opevnění se datuje do roku 1295. Město bylo založeno ještě před příchodem Římanů a poté bylo pod nadvládou Maurů. My jsme sem zajeli na oběd s naší dodavatelkou olivových olejů De Prado. Město navštěvují hlavně nadšenci do historie a archeologie. Najdete tu ale i dost obchůdků se zajímavým zboží tzv. Lojas Artesanal a nebo obchody s místními sýry (známý je především zdejší ovčí sýr). Další zajímavostí je muzeum hodin. Na světě je jen málo muzeí, které se věnují této tématice. Najdete tu modely od roku 1630 až do současnosti. Celkem je k vidění asi 2500 modelů. 

serpa-alentejo

Mértola

Mértola je dalším krásným opevněným městem, jehož krásu dotváří řeka Guadiana, která město z části obklopuje. Nachází se pouhých 14 km od hranic se Španělskem. Mértola je historický klenot. Dokládá přítomnost Féničanů, Římanů, Arabů, Vizigótů a Maurů. Nad městem se tyčí hrad a pod ním se rozprostírají tradičními bílé domky. Hrad byl postavený někdy mezi roky 930 a 1031. V 11.st bylo město důležitým říčním přístavem. Nadšení fotografové určitě ocení krásný bílý most přes údolí Ribeira de Oeiras s pěti oblouky a perfektní pohled na město z hlavního mostu přes řeku Guadiana. Pokud budete mít dost času, tak můžete navštívit také přírodní park Vale do Guadiana. 

merlola-alentejo

Vila Nova de Milfontes

Alentejo není jen vnitrozemí ale i nádherné pobřeží. Na břehu Atlantiku se nachází město Vila Nova de Milfontes. Je oblíbené jak díky místním plážím tak kvůli gastronomii. Doporučit můžu třeba restauraci Tasca do Celso. Pokud chcete vyzkoušet lokální jídla, tak je to dobrá volba. Na západ slunce je skvělá restaurace A Choupana. Ve městě žije přibližně 5 tis. obyvatel. Do oceánu se tu vlévá řeka Mira. V letní sezóně město čelí velkému náporu turistů, ne nadarmo se mu přezdívá “Princezna Alenteja”. Jednou z dominant města je pevnost, ze které je krásný výhled na řeku Mira a pláž Praia das Furnas. 

vila-nova-milfontes

Sines

Do roku 1970 bylo město Sines rybářským městem. Poté tu byl vystavěn přístav a město se stalo důležitou součástí portugalské ekonomiky. Často narazíte také na to, že Sines je rodištěm slavného mořeplavce. A tím nebyl nikdo jiný než Vasco de Gama. Ve skutečnosti je ale jeho místo narození záhadou. Přesto zdejší městská pláž nese jeho jméno. V letních měsících se na ní odehrává spousta hudebních a gastronomických festivalů. A jeden tip na závěr: jestli si budete chtít vychutnat západ slunce u sklenice točeného piva, pak zajdete do podniku - Sacarrabos Beer Co.. 

sines-alentejo

 Středověké hrady

Monsaraz

Monsaraz je nádherný hradní areál na kopci nad přehradou Alqueva. Je odsud nádherný výhled do okolí. Doporučuji navštívit hrad při západu slunce. Krásný je tu i východ slunce, pokud ale zrovna nejste ranní ptáče jako já, tak západ slunce je jasná volba. Na protější straně od vstupu do hradu najdete malou býčí arénu, můžete se projít po jejích hradbách, ze kterých je parádní výhled.

Pokud byste si měli vybrat jeden hrad, tak mé doporučení zní Monsaraz. Je to, jako kdyby se tu zastavil čas. Je to, jako zažít historii v přítomnosti. O přítomnosti tu svědčí třeba každý večer zaparkovaná auta před malebnými domky. Spousta lidí tu stále bydlí a večer se vrací z práce domů na hrad. Do hradu vedou čtyři velké průchody. Tím hlavním je Porta da Vila, který střeží dvě gotické věže. V roce 2017 získala vesnička Monsaraz titul -  the most beautiful Monument Village in the country. 

monsaraz-alentejo

Marvao 

Hrad Marvao se nachází v nejvyšším bodě pohoří Serra de Sao Mamede v nadmořské výšce 843 m.n.m.. Díky tomu je z hradu perfektní výhled do okolní krajiny. Při dobré viditelnosti dohlédnete až do sousedního Španělska. Velmi dobře zachované jsou i obvodové zdi hradu. Každoročně se tu druhý víkend v listopadu koná festival - Festa da Castanha, tzv. kaštanový festival. 

 Marvao-Alentejo

Elvas

Elvas figuruje na seznamu UNESCO. Nachází se pouhých 8 km od hranic se Španělskem od hraničního města Badajoz. Opevnění města spolu s pevnostmi Santa Luzia a Nossa Senhora da Graca jsou považovány za jedno z největších a nejlépe dochovaných opevnění v Evropě. I centrum města je velmi dobře zachované. Další atrakcí je pondělní trh, který se koná jen některé týdny. Hlavní událostí ve městě je každoročně týdenní festival - Festa Sao Mateus, který začíná 20. září. Zlatý hřeb festivalu je největší přehlídka v jižním Portugalsku. 

elvas-alentejo

Portel

Městečko Portel jsme navštívili vlastně náhodou, když jsme se vraceli z vinařství Herdade do Rocim zpět do Lisabonu. Konala se tu totiž středověká slavnost. V podhradí byla spousta stánků a hrad byl ozdobený vlajkami, které byly vidět už z dálky a to nás nalákalo. Je to příjemné městečko, slavnost byla zajímavým zpestřením. 

portel-alentejo

Castelo de Évora Monte

Pro ty kteří mají rádi odlišnou architekturu je hrad Évora Monte jako stvořený. Nachází se mezi městy Évora a Estremoz. Vesnička s typickými bílými domky je schovaná za hradbami. Hrad byl postavený v roce 1306, má čtyři hlavní vstupní brány. Středověké uličky jsou typickou ukázkou poklidného regionu Alentejo. Z hradeb je perfektní výhled do vyprahlé okolní krajiny. 

Evoramonte-Alentejo

Castelo de Vide

Malebné městečko leží v pohoří Serra de S. Mamede. Historické centrum je považované za jedno z nejlépe zachovaných středověkých měst v Portugalsku a svým způsobem vás přepadne pocit, že se tu od té doby mnoho nezměnilo. Najdete tu i židovskou čtvrť s renesanční fontánu z mramoru a žuly, kde se můžete napít zdejší vyhlášené minerální vody. Ta prý vyléčí téměř vše od vysokého krevního tlaku až po cukrovku. Na okraji židovské čtvrti narazíte na synagogu, která je nejstarší nejen v Portugalsku a také v celé západní Evropě. Castelo de Vide je považované za klenot horního Alenteja. 

castelo-de-vide

Castelo de Valongo

Tento osamělý hrad najdete asi půl hodiny cesty od Évory (cca 30 km). Byl postavený v roce 1283. Na rozdíl od ostatních hradů není obklopený vesnicí. V okolí hradu jsou vinohrady a vodní plocha. Je to místo hodně vyhledávané fotografy. Od roku 1991 je také na seznamu národních monumentů. 

castelo-de-valongo