Glamping v Portugalsku? Mám pro vás pár tipů!

_uvodni

Glamping je poslední dobou hodně moderní záležitost ve světě cestování. O co se vlastně jedná? Slovo glamping vzniklo spojením dvou termínů Glamour Camping a jde o moderní způsob ubytování, které má za cíl spojit surovou přírodu, dobrodružný nádech kempování a moderní komfortní ubytování často s nadstandardním vybavením. Jak to krásně nazvala moje kamarádka Domča, je to takové kempování pro princezny ;-). 

Prozkoumala jsem pro vás možnosti glampingu v Portugalsku a přináším vám pár tipů. Ne u všech tipů ubytování se úplně ztotožňuji s tím, že se jedná o typ kempování. Některá místa tak berte spíš jako tip na zajímavou možnost ubytování. 

Reserva Alecrim EcoSuite & Glamping - Alentejo

Resort EcoSuite Alecrim se nachází asi 20 minut jízdy od městečka Sines. Necelou půlhodinku cesty je to odsud ke krásným písečným plážím, které se k Sines táhnou podél pobřeží od Comporty. Najdete tu také přírodní rezervaci - Reserva Natural das Lagoas de Santo André e Sancha. Resort se nachází na 28 hektarech půdy. Můžete se tu ubytovat v kopulích, afrických stanech, eco domcích, nebo si pronajmout venkovské stavení. Všechny typy ubytování jsou citlivě zasazeny do okolní přírody. Obklopují vás olivovníky, borovice, korkové duby nebo třeba rozmarýny. Vykoupat se můžete ve třech různých bazénech - přepadový  tzv. infinite pool, přírodní biotop a vyhřívaný vnitřní bazén. Západ slunce můžete pozorovat z místní terasy. Na své si tu přijdou i milovníci jídla. V resortu se nachází pizza bar a restaurant FOGGO. V obou restauracích využívají v co největší míře kvalitní lokální suroviny. Na ty je Alentejo opravdu bohaté. Většina portugalských olivových olejů pochází právě z Alenteja. Zdejší oleje jsou často hodně šťavnaté s výraznou ovocnou chutí a méně výraznou hořkostí. Můžete se o tom přesvědčit například u olejů Mainova. Alentejo také vyniká perfektními plnými červenými víny či masem z typických černých prasátek.

alecrim-1

alecrim

reserva-alecrim-1

Selina Gerês - Peneda Geres

Pokud byste se někdy rozhodli objevovat sever Portugalska, zdejší přírodní rezervaci Peneda Geres, pak pro vás může být Selina Geres ideálním místem, kde se ubytovat. Do národního parku Peneda Geres je to pouhých 7 minut jízdy autem. V docházkové vzdálenosti je říční pláž Albufeira Geres. Čekají tu na vás jak klasické pokoje, tak glampingové iglů stany, ze kterých můžete sledovat hvězdnou oblohu. K dispozici vám tu bude také bar, restaurace, lekce jógy, venkovní bazén nebo komfortní coworkingové místo. Je to tedy i tip pro tzv. digitální nomády, kteří mohou pracovat odkudkoliv ;-). V okolí se nachází spousta krásných trailů, vodopád a historické vesničky.

selina-geres

Casa do Penedo - sever

V tomto případě se nejedná moc o glamping, ale spíš o můj osobní tip. Casa do Penedo je podle mě extrémně zajímavý dům tvořený z balvanů. Bude odsud skvělý výhled do okolní krajiny. Dřív dům sloužil jako muzeum. Dnes by mělo být možné se tu ubytovat. Přímou možnost rezervace jsem zatím nikde nenašla, ale na jejich stránkách se dá vyplnit formulář a oni vám zašlou cenu za pobyt ve vámi zvoleném termínu, samozřejmě pokud bude volný. V domě je 5 jednolůžkových postelí, které jsou umístěné ve třech pokojích. Je tu k dispozici kuchyň s plynovým sporákem. Je sem zavedená voda a najdete tu také venkovní bazén v kamenné prohlubni kousek od domu. Co tu ale je internet, telefon a elektřina.

casa-do-penedo-2

casa-do-penedo-1

casa-do-penedo

Vale do Rossim Eco Resort - Serra da Estrela

Eco Resort Vale do Rossim se nachází v pohoří Serra da Estrela. Sem jezdí většina turistů hlavně v zimě, protože se tu nachází jediné lyžařské středisko v Portugalsku. My jsme údolí Vale do Rossim navštívili v létě a stálo to taky za to. V těsné blízkosti je přehrada, kde si můžete půjčit paddleboardy nebo kajaky. Doplnit zásoby vody tu můžete v místním prameni. Údolí je také skvělým výchozím místem na objevování celého pohoří. Pokud tedy chcete odpočívat v zajetí přírody. Jestli toužíte alespoň po trošce večerního vyžití, pak je lepší se ubytovat ve městě Seia, kde to sice nežije moc, ale aspoň trochu. V Eco resortu se můžete ubytovat v chatkách nebo v jurtách, které jsou vybavené jako hotelové pokoje. V rámci pobytu je možné si objednat snídaně nebo večeře. 

vale-do-rossim

vale-do-rossim-přehrada

Bukubaki eco surf resort - Peniche

Ti z vás, kteří hledají aktivní dovolenou, si tu jistě přijdou na své. Eco resort Bukubaki se nachází 14 minut jízdy od městečka Peniche, které je považované za ráj surfařů. Kromě surfování si tu přijdou na své i milovníci horských kol, turistiky a jógy. Ubytovat se můžete v treehousech, kanadských stanech nebo ve společné vile s bazénem. Součástí resortu je i půjčovna horských kol, surfů nebo skateboardů. Milovníci jídla si pochutnají na lokálních pokrmech v restauraci Gastro Bar Juncal N. 6. Je lepší si udělat rezervaci dopředu. Ubytování si můžete zakoupit jako součást balíčku například společně s lekcemi surfování, jógy a nebo s výukou na skateboardu. V areálu totiž najdete i skatepark. Pokud by vás všechen ten pohyb vyčerpal, tak si můžete zajít do sauny nebo na masáž :-). Můj tip: určitě si udělejte výlet do hradního areálu Óbidos a ochutnejte místní likér Ginja podávaný v čokoládovém kalíšku. Kromě likéru tu také najdete kostel předělaný na knihkupectví, kde seženete i lokální zeleninu. Na začátku března se tu koná také čokoládový festival. V průběhu roku pak ještě festival literární a středověký. 

bukubaki

bukubaki-resort

bukubaki-eco-resort

Casas da Ria - Hausboat Algarve

Další zajímavý tip na ubytování se nachází na Algarve, konkrétně v místě Ria Formosa, kousek od města Faro. Jedná se o katamarán přestavěný na hausbót. Casas da Ria je rodinná firma, která pronajímá tenhle hausbót o rozloze 30m2. Je určený pro 4 lidi. Je to moderní designové ubytování s ekoprvky, jako je například venkovní korkové  obložení. Uvnitř najdete jednu ložnici s manželskou postelí, toaletu a obývací část, kterou pohodlně přestavíte na ložnici pro další dvě osoby. Na střeše můžete relaxovat a pozorovat okolí. Ria Formosa je totiž přírodní rezervace vyhlášená hlavně velkým množstvím různých druhů ptactva. Hausbót je pevně ukotven a motory jsou zapečetěné. K menším výletům můžete využít malý člun, nebo lze objednat lodní taxi, které je k dispozici 24h denně. 

hausboat

hausboat-casas

Soul Glamping - Madeira 

Soul Glamping vznikl na Madeiře teprve nedávno, a to v roce 2018. Za jeho vznikem stojí Germana Francisco, žena, která se narodila na Madeiře, ale od svých 17 let žila v Londýně. Po letech strávených v Londýně se rozhodla na Madeiru vrátit a začala pracovat na tomto skvělém projektu. Soul Glamping je umístěný u městečka Jardim do Mar a je odsud skvělý výhled jak na oceán, tak na hory. Z moderně vybavených stanů je možné pozorovat noční oblohu i okolní přírodu. Součástí vybavení je vířivka, sluneční terasa. Každý ze stanů má k dispozici vlastní terasu s výhledem na hory nebo na moře. K dispozici je také plně vybavená kuchyň a obývací pokoj s krbem. 

soul-glamping

soul-glamping-madeira

Canto das Fontes - Madeira 

Mám pro vás ještě jeden tip v rámci ostrova Madeira. Je to ubytování Canto das Fontes. Ráno se probudíte obklopeni banánovníky s fantastickým výhledem na oceán. Ubytovat se tu můžete v Papaia teepee, Mango jurtě a nebo ve Fig teepee. Obklopovat vás budou jen banánovníky a místní vodopád. Všechny tři typy ubytování najdete v regionu Ponta do Sol. 

canto-das-fontes-madeira

canto-das-fontes

Urzelina Azores - ostrov Sao Jorge

Na portugalských ostrovech ještě zůstaneme, akorát se přemístíme víc do Atlantiku, a to na Azory, konkrétně na ostrov Sao Jorge. Společnost Retiro Atlantico tu nabízí ubytování ve čtyřech krásných jurtách. Najdete v nich manželskou postel, soukromou koupelnu a v ceně ubytování je také snídaně ve společné hlavní budově s nádherným výhledem. Tento glamping disponuje i širokou nabídkou služeb, jako jsou lekce jógy, exkurze na farmě, workshop vegetariánské kuchyně nebo služby průvodce po ostrově. Sao Jorge je vyhledávaný hlavně kvůli nádherným trekům a osadám v těsné blízkosti oceánu, kterým se říká Fajas. Zajímavostí ostrova je také jediná evropská kávová plantáž ve Faja dos Vimes

retiro-atlantico

retiro-atlantico-1

retiro-atlantico-sao-jorge

Azul Singular - Faial

Na Azorech ještě chvíli zůstaneme, ale přesuneme se za dalším zajímavým glamping ubytováním na ostrov Faial. V blízkosti města Horta najdete ubytování v jurtě a v dřevěných chatkách od firmy Azul Singular. Ubytování je krásné, o tom svědčí i vysoké hodnocení na Bookingu (9,5b.). Z hlavní společné budovy a přilehlé terasy je výhled na pobřeží. Samotné ubytování je umístěné v takovém zalesněné pásu v polích, což může působit poněkud kuriózně. Ale díky tomu nabízí relax a soukromí ve stínu stromů a banánovníků. Je to vlastně taková uměle vysázená džungle. Součástí ubytování je vlastní kuchyňský kout a koupelna. K dispozici je také gril. 

azul-faial-3

azul-singular

azul-faial-5

azul-faial

Good Muda - Comporta

Mezi Comportou a městečkem Sines se nachází podle mě snad nejhezčí pláže v Portugalsku. A jsou často liduprázdné, protože většina turistů míří na jih na Algarve za teplejší vodou. Tyhle divoké písečné pláže jsou naprosto úžasné. A právě mezi Comportou a Sines najdete resort Good Muda. Kousek je to také do města Grandola. Co s týká glampingu, tak se tu můžete ubytovat ve třech teepee a jedné jurtě. V ceně ubytování je snídaně z lokálních surovin. Většinu si vypěstují sami na okolních zahrádkách. Kromě nádherných pláží je nedaleko také poloostrov Setúbal, kde se vyrábí fantastická vína za velmi příznivé ceny. Prohlédnout si tu můžete třeba vinařství Filipe Palhoca. Součástí prohlídky vinařství je i malá ochutnávka z jejich produkce. 

good-muda

good-muda-comporta

Quinta Alma - Aljezur

Quinta Alma je farma, která se specializuje na organickou produkci. Najdete jí kousek od divokého pobřeží Atlantiku v blízkosti města Aljezur. Farma je schovaná v přírodě v horách Monchique. Rozkládá se na 45 hektarech půdy. Na pláž se odsud dostanete autem přibližně za 10 minut. Ubytovat se tu můžete v moderních afrických stanech. V blízkosti Quinty se nachází také přírodní jezírko vhodné ke koupání. Věnovat se tu můžete relaxaci, masáži či pozorování ptactva. Co je na Alenteju opravdu super, to je úžasná ničím nerušená hvězdná obloha.

quinta-alma-1

quinta-alma-2

Villa Epicurea - Sessimbra

Pokud chcete být ještě blíž skvělým vínům a lahodným sýrům, tak pro vás mám jeden tip přímo na poloostrově Setúbal. Villa Epicurea se nachází u městečka Azoia kousek od Sessimbry. Nabízí nádherné jednoduché moderní pokoje uprostřed přírody. Kousek to odsud máte i do přírodního parku Pontinho da Arrábida, který je nádherný. Zdejší pláže s bílým pískem vás určitě okouzlí stejně jako mě. Ale proč to zmiňuji v článku o glampingu? Mají tu totiž k pronájmu i malinký domek, tzv. Tiny House, který by mohl být považovaný právě za glampingové ubytování. Součástí areálu je přepadový bazén. Nabízí tu také vyžití v podobě jógy, několika typů masáží, kurzů vaření a lekcí surfování na divokých plážích Costa da Caparica. Objednat si můžete také soukromý piknik při západu slunce. Je to prostě takový malý ráj na zemi ;-). Navíc je to určitě skvělé výchozí místo pro ochutnání zdejšího speciálního vína - Moscatel de Setúbal. Je to dolihované víno podobně jako portské, ale nikdy se mu nedostalo takové slávy, což je podle mě velká škoda. 

vila-epicurea-1

vila-epicurea

vila-epicurea-2

Pedras Salgadas - Chaves 

Na závěr mám pro vás jeden tip na ubytování na severu Portugalska. Jedná se o architektonicky zajímavě řešené domky v korunách stromů (treehouses), které se nachází v moderním lázeňském areálu Pedras Salgadas. Vlastní ho skupina Super Bock. Na zdejší vodu Pedras Salgadas narazíte po celém Portugalsku a víceméně skoro všude na světě, protože se vyváží do 25 zemí. V minulosti do zdejších lázní jezdila královská rodina. Lázně prošly přestavbou, kterou měl na starost věhlasný architekt Siza Viera. Samotné tree houses navrhl architekt Luís Rebelo de Andrade. Najdete tu vždy dvě okna. Jedním můžete pozorovat dění v parku a druhým hvězdnou oblohu. V tomto případě už se moc nejedná o glamping, ale spíš o opravdu unikátní ubytování. Nejbližší větší města jsou odsud Chaves, Vila Real a nebo Guimaraes.

pedras-salgadas

pedras-salgadas-1

pedras-salgadas-2

Tímto jsem vyčerpala všechny svoje tipy na glamping v Portugalsku. Tak doufám, že se třeba do některého z míst podíváte, a když se vám bude chtít, tak nám můžete napsat, jak jste byli spokojeni. Případně pokud máte nějaký zajímavý tip na glamping vy, tak sem s ním ;-).