Jaká byla sklizeň v roce 2020?

uvod---jaka-byla-sklizen-v-roce-2020

Rok 2020 byl velmi náročný po všech stránkách. V Portugalsku se ale přesto podařilo sklidit extrémně kvalitní hrozny. Vinaři jsou velmi spokojení s kvalitou sklizně, i vzhledem k tomu, že museli čelit velmi nestabilním klimatickým podmínkám ve spoustě regionů, rekordně horkému létu a komplikacím spojeným s pandemií Covid. Pandemie ovlivnila dokonce i předpovědi počasí. Atmosférických dat bylo s uzemněním komerčních letů výrazně míň. Zatímco se spousta aktivit v celém světě zastavila, tak cyklus vinné révy pokračoval dál. Vinaři a jejich týmy, které se starají o vinice museli upravit svoje pracovní postupy tak, aby vyhovovaly aktuálním opatřením a jejich práce mohla bez přerušení pokračovat. Přestože kvantita sklizených hroznů v některých regionech velmi výrazně klesla, tak vinaři napříč Portugalskem hlásí, že mladá vína vypadají velmi slibně.  

Zeptali jsme se našich vinařů na to, jaká byla podle nich sklizeň v roce 2020 a jaká máme očekávat vína z tohoto ročníku. Mimochodem ochutnat už můžete bílé víno z odrůdy Maria Gomes od vinaře Luíse Pato v ročníku 2020 a růžové Vinho Verde - Casal de Ventozela

Anselmo Mendes – Vinho Verde

Jako první se nám vrátila odpověď od Anselma, který produkuje svá vína na úplném severu Portugalska v regionu Vinho Verde (subregiony Moncao a Melgaco). Abyste se lépe zorientovali, z jeho vín najdete v naší nabídce oblíbený Passáros, Muros Antigos a 100% Alvarinho Contacto.  Jeho specialitou je také červené víno Vinho Verde Pardusco, které je šťavnaté, ovocné a lehké. Tyto vlastnosti jsou důvodem, proč se tato červená vína ze severu Portugalska téměř nevyváží a vypijí se na domácím trhu. Nejsou to totiž typická červená vína, která lidé ve světě z Portugalska očekávají. Ale podle mě stojí za zkoušku. A teď už pojďme na otázky, které jsme Anselmovi položili.

Jaký byl rok 2020 z pohledu enologa?

Rok 2020 byl naprosto jedinečný: perfektní klimatické podmínky během květu vinné révy, květen a červen byly měsíce velmi příznivé, co se týká množství srážek. Už tyto podmínky nám naznačovaly, že se bude jednat o excelentní rok, co se týká kvality vín. V červenci pak panovaly extrémně vysoké teploty a vinná réva díky tomu byla hodně stresovaná nedostatkem vody. V srpnu přišel mírný déšť, který umožnil pomalé a rovnoměrné dozrávání hroznů. To celé vyústilo v jednu z nejrannějších sklizní v regionu vůbec. Září bylo příjemné, nepršelo a teploty byly mírné. Toto všechno se podílelo na tom, že výsledná vína jsou vyvážená s odlišnou vůní a chutí. Už teď můžeme říct, že se bude jednat o jednu z nejlepších sklizní za století v regionu Vinho Verde.

Která odrůda dosáhla v regionu Vinho Verde letos nejlepších výsledků?

Nejlepší je letos odrůda Loureiro. Naše hrozny pochází z údolí Lima, což je region s největším vlivem Atlantského oceánu. A to byla letos velká výhoda, protože teploty během července a srpna tu díky Atlantiku nebyly tak extrémní. To umožnilo zachovat u hroznů velmi dobrou kyselinu a vyváženost.

A teď ještě aktuální otázka. Jaká je situace v Portugalsku nyní kvůli Covidu? Je to velký problém pro vinaře nebo lidé pijí víno jako v předchozích letech?

Většina restaurací utrpěla velké ztráty kvůli Covidu 19 a nedostatek turistů se také podepsal na současné nepříznivé situaci v turistických regionech Portugalska.  Lidé tolik neomezili konzumaci vín, ale je vidět, že nakupují levnější vína v supermarketech. Celkově vzato vinařské firmy mají velké propady v prodejích.

Anselmo-Mendes---Vinho-Verde

Casal de Ventozela - Vinho Verde

Casal de Ventozela je náš dodavatel mírně perlivých tradičních  “zelených” vín.  Naším bestsellerem je jejich mírně perlivé růžové víno z odrůdy Espadeiro. Každoročně se ho prodá spousta během jarních a letních měsíců. A myslím, že kdyby se vždycky nevyprodalo, tak by se prodávalo i během zimy.  I tomuto vinařství jsme položili pár otázek.

Jaká byla sklizeň v roce 2020? Měli jste nějaké problémy v souvislosti s pandemií Covid?

Co se týká sklizně 2020, tak byla jednoznačně perfektní. Panovaly ideální podmínky během letních měsíců a během sklizně bylo velmi dobré počasí. Excelentní klimatické podmínky, se doufáme, podepíší na kvalitě našich vín. Momentálně jsme spokojení a s napětím očekáváme perfektní výsledek. Co se týká Covidu, tak je to náročný rok, respektujeme veškerá opatření a doporučení. Takže doteď jsme neměli žádné problémy. 

Která odrůda dosáhla nejlepšího výsledku?

Nejlepší výsledky má v roce 2020 rozhodně odrůda Loureiro. Hrozny měly perfektní barvu, slupku a nebyly vůbec poškozené. 

Čím to je, že jste vaše růžové víno vyprodali loni tak brzo a to už v červnu?

Po růžovém víně byla velká poptávka. Myslím, že začíná být víc známé a uznávané na mezinárodní trhu. 

Casal-de-Ventozela---Vinho--Verde
 
Adega Mae - Lisabon

Z vinařství Adega Mae vozíme hlavně vína značky Dory a Pinta Negra. Jejich vinice se rozprostírají u města Torrés Vedras a jsou výrazně ovlivněné blízkostí Atlantiku. Červené odrůdy jsou vysázené víc ve vnitrozemí, kde je zaručené pozvolnější dozrávání. Bílé odrůdy jsou blíž Atlantiku. Zdejší vinice ochlazuje Atlantik, a tak jsou zdejší bílá vína hodně svěží s příjemnou kyselinou. Na naše otázky odpovídal enolog Diogo Lopes

Jaký byl rok 2020 ve vašem regionu a jaká byla sklizeň?

Sklizeň začala o něco dřív než minulý rok. Co se týká množství, tak se sklidilo asi o 5% víc hroznů než loni. Slibná je i kvalita sklizených hroznů. Velké horko panující v roce 2020 v našem regionu totiž mělo vždycky za následek výjimečný ročník vín. Konec srpna a začátek září bylo dobré počasí. Vinná réva byla stresovaná nedostatkem vody a to vedlo ke sklizni vyvážených a koncentrovaných hroznů. Perfektní byla hlavně sklizeň bílých hroznů. 

Která odrůda měla v roce 2020 nejlepší výsledky?

Překvapivých výsledků dosáhly odrůdy Vital a Arinto. Z červených odrůd dominovala odrůda Touriga Nacional.  

Adega-Mae---Lisabon

Luís Pato - Bairrada 

Z regionu Bairrada dovážíme jen toto speciální vinařství. Jeho majitel je známý portugalský vinař Luís Pato, který se proslavil hlavně výrobou vín z odrůdy Baga. Z toho důvodu se mu často přezdívá “Mistr Baga”. Zaměřuje se na produkci hodně přírodních vín, experimentuje i s víny bez přidaných siřičitanů. Tuto praktiku vyzkoušel i u produkce šumivého vína Vinha Pan a u vína Baga Natural. A teď už pojďme mrknout na to, jaká byla  sklizeň roku 2020 v Bairradě. 

Jaký byl rok 2020 z pohledu enologa a jaká byla sklizeň?

Naštěstí jsme sklidili velmi kvalitní hrozny, přestože jsme čelili během dubna a května riziku plísní. Vinice se nám naštěstí podařilo ochránit a výsledné hrozny byly perfektní. 

Panovaly v regionu i letos během dozrávání typické ranní mlhy?

Ano, jsou hodně typické pro náš region. Pomáhají nám při dozrávání zachovat přirozenou kyselinu. 

Která odrůda měla letos nejlepší výsledky?

Byla to naše klíčová odrůda Baga. Letos se může pyšnit velmi elegantní a komplexní tříslovinou. 

Luis---Pato-Bairrada

Quinta do Crasto - Douro

Quinta do Crasto je rodinné vinařství s tradicí od roku 1615. Na některé otázky nám odpovídala Rita, která má ve vinařství na starost obchod a export vína a na část odpovídal vinař Manuel Lobo. Na strmých vinohradech produkují perfektní červená, bílá i růžová vína pod značkou Crasto. Zajímavá je jejich vinice v Horním Douru - Quinta da Cabreira. Nachází se totiž v nejsušší části údolí Doura. Vyrábí na ní vína lahvovaná pod značkou Quinta do Crasto Superior.

Jaká byla sklizeň v roce 2020?

Bílé hrozny se začaly sklízet 17.srpna a sklizeň pokračovala následující dva týdny. Je ještě brzo na hodnocení, ale hrozny přijely do vinařství ve velmi dobré kondici. Jsou vyvážené a naznačují velmi dobrý potenciál. Během prvních dnů sklizně napršelo 6 mm srážek, což pomohlo vinné révě překonat nedostatek vody. Déšť byl prospěšný pro další pozvolné dozrávání hroznů na vinohradech v nižších nadmořských výškách. Tam vinná réva trpí extrémním nedostatkem vody. Extrémní horka byly v Douru jak v červenci tak v srpnu. V druhé polovině srpna také výrazněji klesaly noční teploty. Panovaly tu velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí, to vinné révě prospívá během dozrávání hroznů. Enormní povzbuzení vinné révy v podobě srážek napomohlo ke sklizni velmi vyvážených hroznů. Všechno dohromady vyústilo ve velmi kvalitní sklizeň, která dala perfektní předpoklad pro výrobu perfektních vín. Co se týká kvantity, tak jsme zaznamenali pokles o přibližně 15%. 

Budete tento rok vyrábět portské LBV a Vintage?

Určitě budeme mít LBV 2020 a možná i Vintage 2020. Je ale stále ještě hodně brzo na to, abych to mohla potvrdit. V této době teprve prodáváme LBV 2015 a Vintage 2017. Vintage 2018 budeme uvádět na trh teprve letos na jaře.

Vlastníte dvě speciální vinice, ze kterých vyrábíte vína jen v těch nejlepších letech. Budete letos vyrábět víno z vinice Maria Teresa nebo Vinha da Ponte?

Na tohle rozhodnutí je ještě také velmi brzo. Nyní nabízíme teprve ročník 2017 vína Maria Teresa a víno Vinha da Ponte 2017 budeme na trh uvádět až letos na jaře, potřebuje totiž víc času v lahvi. Je to tak, že teprve letos na jaře se bude rozhodovat o lahvování ročníků 2018, o 2019 budeme rozhodovat v roce 2022 a o ročníku 2020 až v roce 2023. 

Měli jste během sklizně nějaké problémy kvůli pandemii Covid? S množstvím pracovníků?

Ne, měli jsme štěstí, neměli jsme pozitivně testovaného žádného zaměstnance. Až dva týdny po sklizni se objevil jeden případ covidu. Majitelé najali testovací firmu a ta přijela otestovat všech 40 zaměstnanců a naštěstí nikdo další nebyl pozitivní. 

Quinta-do-Crasto--Douro

Filipe Palhoca - Setúbal 

S vinařstvím Filipe Palhoca spolupracujeme od loňského podzimu. A jejich vína slaví u zákazníků úspěchy. V naší nabídce najdete jejich jednoodrůdová vína - Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Tourigu Nacional a bílou odrůdu Verdelho. Na moje otázky odpovídala Marta Palhoca, která se ve vinařství stará o obchod, marketing a export vín. 

Jaký byl rok 2020 ve vašem regionu a jaká byla sklizeň?

Tento rok byl velmi složitý pro všechny naše vinohrady. Náročná byla neustálá péče o vinice. V našem regionu čelila většina výrobců útokům hmyzu, vinice tak musely být pečlivě ošetřovány, jinak hrozila úplná ztráta produkce. Z toho důvodu to byl velmi náročný rok, protože jsme museli být stále velmi ostražití. Byl to díky tomu velmi finančně náročný rok. Naštěstí se nám podařilo tento problém zvládnout a sklidili jsme tak velmi kvalitní hrozny. Kvalitní hrozny sklizené ve správný moment, byly velmi vyvážené co se týká cukru a kyseliny.  Celkově jsme s rokem 2020 spokojeni. Sice nebyl tolik štědrý, co se týká sklizeného množství, ale sklizené hrozny byly velmi kvalitní. 

Která odrůda dosáhla letos nejlepších výsledků?

Castelao, Merlot, Touriga Nacional, Verdelho, Fernao Pires …  to teprve ještě uvidíme. 

Filipe-Palhoca---Setubal

Alves de Sousa - Douro 

Vinař Tiago Alves de Sousa je podle mě náš nejzapálenější vinař. Dokáže o regionu Douro a zdejších vínech mluvit hodiny. A to tak poutavě, že si ani neuvědomíte, kolik času už jste ve vinařství strávili. Odpovědi přišly sice jako poslední, ale stálo to za to čekání. Jako vždy nám podal vyčerpávající odpověď na naše otázky. Jen pro připomenutí z jeho produkce pochází suchá vína Vale da Raposa, Quinta da Gaivosa Primeiros Anos nebo Caldas. Z portských vín pak reservy z vinice Caldas a vyšší řady vín z vinice Quinta da Gaivosa. 

Jaký byl celkově rok 2020 z pohledu tebe jako enologa?

Rok 2020 byl pravděpodobně nejnáročnější rok, jaký naše generace zažila. S pandemií Covid 19 v zádech přinášel tento rok další náročné výzvy, což kulminovalo naprosto netypickou sklizní, do které se promítly jak nepříznivé podmínky tak kvalita, ale především byla tato sklizeň jedinečná. 

Od začátku byl rok obecně teplý, což vedlo k urychlení některých fází růstu vinné révy. Deštivé jaro bylo kritické pro vznik plísní. To ovlivnilo fázi květu a bylo tedy jasné, že sklizeň nebude tolik štědrá, co se týká kvantity. Kvantitativní předpověď se ještě zhoršila po tom, co slunce spálilo část produkce v rozmezí mezi 22. a 24. červnem (pozn. červen byl v Douru nejteplejší za posledních 30. let) Mezitím cyklus vinné révy pokračoval dál s normálním vývojem. Fenolická zralost hroznů se vyvíjela velmi dobře, co se týkalo cukru. Na konci srpna pak došlo ke zvratu. 20.sprna přišel déšť, který byl vítaný. Zdálo se, že pomůže vinné révě překonat horko a pomůže jí k lepšímu dozrávání hroznů. Hrozně rychle se ale celý proces dozrávání zvrtnul. Náhle přišla dehydratace vinné révy na několika vinohradech. Zasáhlo to hlavně odrůdu Touriga Franca vysázenou na vinohradech s nižší nadmořskou výškou. 

Vysvětlení tohoto jevu… technicky i vědecky si myslím, že se to teprve snažíme pochopit. Zažil jsem více než 20 sklizní v Douru a se žádnou nemohu najít nějakou paralelu (stejně jsou na tom kolegové, kteří už tu zažili sklizní 50). 

Horko v Douru… to není nic nového. Deštivé jaro… 2016 a 2018 bylo jaro deštivější. Mohl déšť 20. srpna po vlnách veder a spálení části vinné révy, vyvolat takovou neočekávanou reakci místo toho, aby révu osvěžil? Pravděpodobně déšť způsobil následný náhlý pokles vodního potenciálu v půdě a vyvolal náhlý pokles vody v bobulích. Je to jedno z možných vysvětlení. Není to ale jisté. Bude nutné se zabývat dál tím co se stalo, učit se a studovat tento jev, zejména v kontextu stále extrémnějších klimatických podmínek. 

A jaký byl tedy výsledek této neobvyklé sklizně?

Co se týká kvantity, tak ta utrpěla obří ztráty. U hodně vinařů to bylo okolo 50%. Na naších šesti vinohradech byl pokles produkce v průměru o 35%, ale na některých vinohradech to bylo i přes 50%. Ztráty trochu vyvážily vinohrady ve vyšší nadmořské výšce, kde byly ztráty “jen” okolo 20%. Příroda si vzala hodně z kvantity, za to ale nešetřila na kvalitě. Kvalita sklizených hroznů je totiž naprosto perfektní. Intenzita a koncentrace jsou takové, že vyvolaly ihned otázky ohledně efektivity dosažené při kompletní fermentaci. Mošt  ihned odhalil naprosto výjimečný potenciál a podmanivý charakter. U suchých vín z Doura bude ještě důležitá práce ve sklepě, abychom zvládli takovou intenzitu. Je ale jasné, že celková kvalita vín bude hodně vysoká. 

Pro portská vína je to bezpochyby rok, kde ukážou, proč pochází právě z takto unikátního regionu. Koncentrace hroznů byla ohromná, přesto byly cukry, aroma, fenoly a kyselina velmi vyvážené. Zaručená je také úžasná intenzita a vyváženost. Touriga Franca je jednou z odrůd, která si tento rok zaslouží pozornost. Byla největší obětí dehydratace, přesto sklizené hrozny vynikají intenzitou a nesmírně vysokou kvalitou. Vyšla z této situace vlastně jako vítěz. 

Lidé si budou rok 2020 pamatovat hlavně kvůli probíhající pandemii. My v Douru si tento rok budeme pamatovat hlavně kvůli kvalitě vína a jejich jedinečnosti. 

Alves-de-Sousa---vinar-Tiago---Douro