Maria Gomes 2020 suché bílé

230 Kč
Skladem
  • Typ: suché bílé víno
  • Region: Bairrada
  • Obsah alkoholu: 12,5 %

 

  • Odrůdy: 100% Maria Gomes
  • Aroma: tropické ovoce, žluté blumy, květinové tóny, vyzrálé citrusy

 

  • Zbytkový cukr: 4,8 g/l
  • Obsah kyselin: 5,6 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína 

Luís Pato je vyhlášené rodinné vinařství v regionu Bairrada. Specializují se na výrobu vín ze zdejších tradičních odrůd. Jednou z nich je právě odrůda Maria Gomes. V některých částech Portugalska na ní můžete narazit pod názvem Fernao Pires. V Bairradě se na podzim potýkají často s ranní mlhou. Hrozny tu o něco hůř dozrávají. Luís Pato ale zvolil zajímavý postup sklizně. Část hroznů na vinohradu sklidí dřív a vyrobí z nich šumivá vína, u kterých je žádoucí vyšší kyselina. Takové sklizni se říká "zelená sklizeň". O 14 dní později pak sklidí hrozny na výrobu bílého vína. Tím, že hroznů na keři zůstane míň, tak lépe dozrají a jsou koncentrovanější.  

Víno má světlou citrusovou barvu. Aromaticky se dá přirovnat například k muškátu, případně k odrůdě Alvarinho nebo Loureiro. Ve vůni najdete aroma tropického ovoce, žlutých blum, květin a vyzrálých citrusů. Je to mladé svěží víno s příjemnou kyselinou. Je šťavnaté, aromatické, s velmi dobrou strukturou. 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 6-10°C. Vinař doporučuje vypít víno mezi roky 2020- 2030.

Doporučujeme podávat k jemně pikantnímu curry s kokosovou omáčkou, mořským plodům, rybě s mangovým salátem, vepřové panence s meruňkovým chutney. Dobrá je i kombinace s pokrmy, které obsahují ořechy, ať už piniové nebo kešu. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Bílá vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Bílé víno
Region: Bairrada
Odrůdy: 100% Maria Gomes
Aroma: tropické ovoce, květinové tóny, vyzrálé citrusy

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Anselmo Mendes a Luís Pato, dva rozdílní vinaři, dva odlišné regiony, a přesto toho mají tolik společného. Oba totiž změnili trendy ve výrobě vín ve svých rodných regionech. Anselmo změnil trend na severu Portugalska v regionu Vinho Verde a je právem považován za mistra odrůdy Alvarinho. A totéž udělal i Luís Pato v Bairradě. Ten je zase považován za mistra odrůdy Baga. 

Rodina Pato vyrábí vína na vinici Quinta do Ribeirinho už od 18. století. V roce 1970 João Pato začal lahvovovat svá první vína z regionu Bairrada, a stal se tak prvním pěstitelem hroznů v Bairradě poté, co se stala demarkovaným regionem.

V roce 1980 převzal po otci vinařství výše zmiňovaný Luís Pato. Původně chemický inženýr se už od začátku nebál žádných experimentů. V roce 1985 se postaral v Bairradě o dvě takové malé revoluce ve výrobce vína. Tou první bylo, že odrůdu Baga po sklizni odstopkoval a ta druhá, že jí nechal následně zrát v nových francouzských dubových sudech. 

Od roku 1995 obhospodařuje tři vinohrady: Vinha Pan, Vinha Barrosa a Quinta do Ribeirinho Pé Franco. V roce 1998 k nim přibyl vinohrad Vinha Formal, na kterém zahájil produkci vysoce kvalitních bílých vín. 

V roce 2001 zavedl do regionu revoluční metodu sklizně. Kdy jeden vinohrad sklízí nejprve na konci srpna. To sklízí hrozny na produkci šumivých vín. Díky tomu zachová pro šumivá vína více kyselinek. A zbylé hrozny nechá na keřích, aby lépe dozrály a byly koncentrovanější. Vyzrálé je pak sklidí na konci září a vyrobí z nich plné červené víno.

V roce 2008 uvedl na trh šumivé víno z vinohradu Vinha Formal. Je vyrobeno z odrůd Bical a Touriga Nacional. V roce 2010 pak uvedl na trh víno Informal. U toho vína není použitý klasické korek na šumivá vína, ale je uzavřeno zátkou na pivo. 

Všechny tyto experimenty způsobily, že je Luís v současnosti často označován jako nejlepší vinař regionu. On sám se ale považuje za rebela, který se nebojí bourat zavedené postupy. 

popis