Gaivosa Primeros Anos DOC 2013 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Název vína "Primeiros Anos" znamená v překladu první roky. Proč právě tento název vína? Protože se vinohrad renovoval a hrozny pro výroby tohoto vína jsou jedny z prvních, které se na vinohradu sklidily. Stáří vinohradu je 7 let. Hrozny se sbírají ručně. Po příjezdu do vinařství se odstopkují a následuje osmidenní fermentace při kontrolované teplotě. Výsledné víno zrálo 18 měsíců ve francouzských a portugalských dubových sudech, které jsou 2-3 roky staré.
Víno je velmi komplexní s jemnou aromatikou. Ve vůni jsou patrné tóny balsamica, vyzrálých švestek, lékořice,dehtu a hořké čokolády. Třísloviny jsou krásně zakulacené. Má dlouhý závěr s příjemnou ovocnou dochutí.
Jaký byl celkově rok 2013?
V zimě a na jaře bylo množství srážek lehce nadprůměrné. Vinná réva si tak mohla udělat dostatečné zásoby vody na růstové období. V létě teploty hodně kolísaly. Před sklizní díky tomu vinná réva vykazovala určitý deficit vody. Rekordní kolísání teplot způsobilo velmi rozdílné dozrávání hroznů v závislosti na odrůdě a vinohradu. Složité dozrávání některých odrůd zachránil déšť koncem září. Určení správného data pro sklizeň bylo v tomto roce klíčové. Při dobrém datu sklizně byla vyrobena vína svěží, elegantní s příjemnou aromatikou a velmi dobrou strukturou.
Servírování a skladování
Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 8-10 let.
Doporučujeme podávat k hovězímu masu, huse pečené na víně, grilovaným švestkám ve slanině nebo k boloňským těstovinám.
Příběh vinohradu
Příběh zdejších vín se začíná psát už na vinici Quinta da Gaivosa. I proto je potřeba vinici dále rozvíjet. Víno "Primeiros Anos" je toho důkazem. Vinohrad pro výrobu tohoto vína byl předělám s použitím současných inovativních technik. Tiago Sousa se všechny změny snažil dělat s ohledem na staré keře vinné révy. Jeho cílem bylo ještě lepé do vína promítnout zdejší "terroir tzn. charakter zdejší krajiny.
Ocenění
- Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"
- 4 zlaté medaile Decanter W.W. Awards, Portugal Wine Trophy, Berliner Wine Trophy, Concurso Vinhos de Portugal
- 4 stříbrné medaile - Intern. Wine Challenge, Intern. Wine & Spirit Competition, Challenge International du Vin, Wines of Portugal Challenge
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Douro |
Odrůdy: | Sousao,Touriga Nacional, Tinta Amarela |
Aroma: | vyzrálé švestky, hořká čokoláda, lékořice |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanité a zajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.
V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da Gaivosa a Quinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.