Gaivosa Primeros Anos DOC 2017 suché červené

390 Kč
Skladem
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Douro
  • Obsah alkoholu: 14,5 %

 

  • Odrůdy: 13 místních odrůd (30% Touriga Nacional, 30% Tinta Amarela, 15% Sousao, 25% ostatní)
  • Aroma: lesní ovoce, eukalyptus, fialky, káva, hořká čokoláda, švestky, višně

 

  • Zbytkový cukr: <0,6 g/l
  • Obsah kyselin: 5,6 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Vinařství Alves de Sousa obhospodařuje v Douru velmi starý a slavný vinohrad Quinta da Gaivosa. Vyrábí na něm každoročně vysoce hodnocené červené víno. Dá se říct, že se jedná o jejich extra prémiové víno. Vinař Tiago však myslí na budoucnost a na příští generace. A proto se rozhodl vysázet novou vinici. S použitím inovativních technik, po dlouhém studování staré vinice, vysázeli tzv. mladší dvojče vinice Quinta da Gaivosa. A tak nyní máme možnost představit vám víno Gaivosa Primeiros Anos, v překladu první roky nové vinice. Samozřejmě místní terroir je jiný než na původní vinici. Ale od prvních ročníků dává vinice perfektní vína s dobrým výhledem do budoucna. Než dosáhne tato vinice podobného stáří jako její starší dvojče, tak se budou vína lahvovat pod názvem Primeiros Anos. Máte tak jedinečnou možnost ochutnat skvělé víno za velmi příznivou cenu. V současnosti je část vinohradu stará 9 let a část 3 roky. 

U ročníku 2017 hráli vinařovi Tiagovi do karet perfektní klimatické podmínky panující v Douru. A zároveň se jedná o první víno z této vinice vyrobené jako směs tří hlavních odrůd a 10-ti dalších. Díky tomu je víno úžasně komplexní. Směs velkého množství odrůd pěstovaných na stejné vinici a následní sklizení všech dohromady je tradiční způsob výroby vín v Portugalsku. A proto tento ročník nazývají ve vinařství jako "New Old Vineyard" - v překladu nový starý vinohrad. Zkombinovali tu nový způsob sklizně - odrůdy se sklízí zvlášť (3 hlavní se pěstují a sklízí odděleně) a tradiční starý způsob sklizně (všechny zbylé odrůdy se sklidí dohromady). Snoubí se tu tradice s velmi precizními moderními vinařskými technikami. Tiago si dal do budoucna jeden hlavní cíl a tím je udržitelnost. Snaží se předcházet erozi, zachovávají tradiční kamenné zídky, trénuje vinnou révu na nedostatek vodu, který v budoucnu hrozí, tím že minimalizuje zavlažovaní a vinná réva tak musí hledat vodu hluboko pod zemí. 

Ale teď už se pojďme zaměřit také na toto konkrétní víno. Veškerá sklizeň probíhá ročně. Po převozu hroznů do vinařství následuje odstopkování a  8-denní fermentace s kontrolovanou teplotou. Výsledné víno pak zrálo 20 měsíců ve francouzských a portugalských dubových sudech, který byly 2 nebo 3 roky staré. Víno má hodně sytou rubínovou barvu. Ve vůni najdete tóny lesního ovoce, fialek a eukalyptů, které obklopují vinici. Celkově je okolní vegetace bujná, a tak když si zapamatujete vůně během návštěvy této vinice, tak ty vůně pak určitě rozpoznáte i ve víně. Dále můžete také narazit na aroma vyzrálých švestek, kávy, višní a hořké čokolády. Dejte vínu čas ve sklenici a budete moct objevovat stále nové a nové vůně. To je podle mě na vínech z vinařství Alves de Sousa skvělé, nejsou primárně ovocné ale to množství všech vůní ve víně mě vždycky okouzlí. V chuti je víno elegantní s příjemně zakulacenou tříslovinou. Má dlouhý harmonický závěr. Za mě se jedná o velmi zajímavé víno schované za méně nenápadnou etiketou. 

Servírování a skladování

Servírujte při teplotě 17°C. Doporučujeme otevřít 20-30 minut před podáváním. Skladujte v chladu a temnu v ležaté poloze. Potenciál zrání uvádí vinař 15-20 let. U předchozího ročníku, který jsme nabízeli udával vinař potenciál zrání 8-10 let, což značí perfektní kvalitu ročníku 2017. S tím, že už ročník 2013 stál opravdu za to. 

Doporučujeme podávat k hovězímu masu, huse pečené na víně, grilovaným švestkám ve slanině nebo k boloňským těstovinám. 

Jaký byl celkově rok 2017?

Rok 2017 patřil mezi nejsušší roky v Douru vůbec. Množství srážek bylo poloviční oproti normálu. Denní teploty byly vysoké a během června, července a srpna přišlo několik vln veder. Tyto extrémní podmínky byly vyváženy nízkými teplotami během noci. Díky tomu hrozny velmi dobře dozrávaly. Přesto sklizeň začala oproti běžným rokům velmi brzy. Sklízet se začalo už 22. srpna. Bylo to na většině vinohradů přibližně o 20 dní dřív než normálně. Těsně před sklizní trochu klesly teploty, a to napomohlo k ještě pozvolnějšímu dozrávání. Sklizené hrozny měli perfektní kvalitu. Ačkoliv panovaly obavy kvůli brzké sklizni, tak hned po převozu hroznů do vinařství tyto obav zmizely. Sklizené hrozny byly koncentrované, vyvážené s intenzivní ovocnou chutí a s velmi dobrou strukturou. Perfektní byly hrozny na bílé, růžové, červené i portské víno. Tento rok se pravděpodobně nezapíše do historie jen extrémním nedostatkem srážek ale také nadstandartní kvalitou vín. 

Ocenění

  • Titul "Portugalský vinař roku 1999 a 2006"
  • 4 zlaté medaile Decanter W.W. Awards, Portugal Wine Trophy, Berliner Wine Trophy, Concurso Vinhos de Portugal
  • 4 stříbrné medaile - Intern. Wine Challenge, Intern. Wine & Spirit Competition, Challenge International du Vin, Wines of Portugal Challenge

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Douro
Odrůdy: Sousao,Touriga Nacional, Tinta Amarela a dalších 10 odrůd
Aroma: lesní ovoce, eukalyptus, fialky, káva, švestky, višně hořká čokoláda

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Rodinné vinařství Alves de Sousa dříve pouze pěstovalo hrozny, které následně putovaly k firmám produkujícím portská vína. Současný majitel Domingos Alves de Sousa se ale rozhodnul pro výrobu vlastní značky vín. V současnosti si všechny hrozny pěstují sami na 6 vinicích ("quintas"). Výrobu vín má ve vinařství na starosti syn majitel Tiago Alves de Sousa. Tiago je v Portugalsku povážován za jednoho z nejtalentovanějších vinařů z mladé nastupující generace. Všechny hrozny zpracovávají v budově umístěné na vinici Quinta da Gaivosa. Donedávna měli pouze původní budovu vinařství. Dva roky zpátky vybudovali hned vedle novou velmi moderní budovu. Sem umístili veškeré technologie a loňská sklizeň již probíhala v nových prostorách. Vína vyrábí převážně z místních odrůd. Vinař Tiago zastává názor, že místní odrůdy jsou tak rozmanitézajímavé, že není třeba vysazovat odrůdy mezinárodní. Celkově je velkým milovníkem údolí Doura. Tvrdí, že díky velké členitosti terénu, nevyrobí ani sousední vinař stejná vína.

V nabídce vinařství naleznete suchá bílá, růžová a červená vína. Produkují také portská vína. Hrozny pro portská vína pěstují na vinicích Quinta da GaivosaQuinta das Caldas. Zaujalo vás toto vinařství a chcete se o něm dozvědět víc? Mrkněte na článek na našem blogu.

sousa