Filipe Palhoca Cabernet Sauvignon 2022 suché červené
Detailní popis produktu
Charakteristika vína
Rodinné vinařství Filipe Palhoca vyrábí svoje vína od roku 1950 na poloostrově Setúbal. Já jsem tohle vinařství navštívila v roce 2017 a zaujalo mě příjemnou rodinnou atmosférou. Skupina, kterou jsem po Portugalsku provázela, si v tomhle vinařství nakoupila největší zásoby vín. Mají totiž velmi dobrý poměr cena versus kvalita, a tak jsem se rozhodla vinařství zařadit do naší nabídky.
Na Setúbalu probíhá sklizeň v září. Sklizené hrozny se ve vinařství jemně podrtí. Při výrobě využívají metodu prodloužené macerace v nerezových nádržích, díky tomu se do výsledného vína uvolní víc aromatických látek z hroznů. Fermentace probíhá při teplotě okolo 28°C. Výsledné víno poté zrálo 8 měsíců ve francouzských dubových sudech.
Cabernet Sauvignon je v současnosti nejpěstovanější červená odrůda na světě. I proto se s ní rozhodli experimentovat ve vinařství Filipe Palhoca. Vysadili jí na písčitých půdách poloostrova Setúbal, a dosahují tu s ní velmi dobrých výsledků. Cabernet patří mezi plná červená vína se sytou rubínovou barvou. Ve vůni převažují tóny džemu z červeného ovoce (rybíz, brusinky, maliny, višně) a zajímavé tóny zelené papriky. Díky zrání v dubovém sudu je ve víně lehký nádech dřeva a koření. Právě vlivem chladnějšího vzduchu proudícího od Atlantiku najdete ve víně spíš tóny červeného ovoce. V chuti je tělnaté se zakulacenou tříslovinou a příjemnou ovocnou dochutí. Cabernet patří mezi nejvíc komplexní vína.
Servírování a skladování
Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte při teplotě 16°C. Doporučujeme otevřít minimálně 10 minut před podáváním. Vinař udává potenciál zrání u tohoto vína 5 let od nalahvování.
Doporučujeme podávat k pizze s rajčatovým základem s houbami, dušeným hovězím žebrům, marinovanému ribeye steaku, masovým kuličkám s rajčatovou omáčkou, grilovanému steaku se salsou verde. Nehodí se k čokoládě, protože ta by přebila ovocnou chuť vína.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Červená vína |
---|---|
Zbytkový cukr: | Suché |
Typ vína: | Červené víno |
Region: | Setúbal |
Odrůdy: | 100% Cabernet Sauvignon |
Aroma: | džem z červeného ovoce, zelený pepř, koření |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Filipe Palhoca je menší rodinná firma, kterou jsem objevila celkem náhodou při sestavování poznávací cesty po Portugalsku pro skupinku moravských vinařů. Nakonec jsme vinařství v roce 2017 navštívili v rámci této cesty. Zaujala mě příjemná rodinná atmosféra a skvělá vína, proto jsme se rozhodli vína zařadit do naší nabídky. A teď něco málo z historie. Vinařství založil v roce 1950 Filipe Jorge Palhoca. Vinařské kořeny této rodinné firmy ale sahají ještě dál a to k jeho otci, který měl malé vinařství. Vinařství postupem času rozšiřovalo své vinice, ale vína do nedávná prodávali takříkajíc ze dvora. Svojí kvalitou si jejich vína získala věrné zákazníky a Filipe Jorge se stal velmi uznávaným vinařem na Setúbalu. V roce 1984 se rozhodli vybudovat nové vinařství na vinici Quinta da Invejosa. Teprve od roku 2016 sdílí své nadšení s návštěvníky v rámci komentovaných prohlídek a ochutnávek ve vinařství.