Filipe Palhoca Touriga Nacional 2017 suché červené

245 Kč
Skladem
  • Typ: suché červené víno
  • Region: Setúbal
  • Obsah alkoholu: 13,5 %

 

  • Odrůda: 100% Touriga Nacional
  • Aroma: fialky, lesní ovoce, vanilka, koření

 

  • Zbytkový cukr: 3,4 g/l
  • Obsah kyselin: 4,56 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Rodinné vinařství Filipe Palhoca vyrábí svoje vína od roku 1950 na poloostrově Setúbal. Já jsem tohle vinařství navštívila v roce 2017 a zaujalo mě příjemnou rodinnou atmosférou. Skupina, kterou jsem po Portugalsku provázela, si v tomhle vinařství nakoupila největší zásoby vín. Mají totiž velmi dobrý poměr cena versus kvalita, a tak jsem se rozhodla vinařství zařadit do naší nabídky. 

Na Setúbalu probíhá sklizeň v září. Sklizené hrozny se ve vinařství jemně podrtí. Při výrobě využívají metodu prodloužené macerace v nerezových nádržích, díky tomu se do výsledného vína uvolní víc aromatických látek z hroznů. Fermentace probíhá při teplotě okolo 28°C. Výsledné víno poté zrálo 8 měsíců ve francouzských dubových sudech. 

Víno má sytou rubínovou barvu. Odrůda Touriga Nacional je v Portugalsku považována za nejcennější odrůdu. Vyrábí se z ní suchá vína, je ale také součástí portských vín. Pro tuto odrůdu je typické aroma fialek, lesního ovoce (ostružiny, borůvky) a jemný nádech máty. Díky zrání v dubovém sudu jsou ve víně patrné i tóny vanilky a koření. V chuti je víno příjemně ovocné s výraznější tříslovinou a plným tělem.

Můj tip: Vyzkoušejte odrůdu Touriga Nacional i z jiných regionů pro porovnání. Z naší nabídky můžete vyzkoušet například Tourigu z regionů Lisabon (Adega Mae) a Alentejo (Herdade do Rocim). 

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze a v chladu. Víno servírujte při teplotě 16°C. Doporučujeme otevřít minimálně 10 minut před podáváním. Vinař udává potenciál zrání u tohoto vína 5 let od nalahvování. 

Doporučujeme podávat k výraznějším sýrům (mozzarella, brie), oblíbené portugalské tresce, jehněčímu masu, hovězímu Stroganoff a k masovým koláčům. Celkově se hodí k tučnějším pokrmům, které se dobře snoubí s výraznější tříslovinou ve víně. Jídlo by ale nemělo být příliš kořeněné a slané, protože by přebylo květinové aroma.  

Doplňkové parametry

Kategorie: Červená vína
Zbytkový cukr: Suché
Typ vína: Červené víno
Region: Setúbal
Odrůdy: 100% Touriga Nacional
Aroma: fialky, lesní ovoce, vanilka, koření

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Filipe Palhoca je menší rodinná firma, kterou jsem objevila celkem náhodou při sestavování poznávací cesty po Portugalsku pro skupinku moravských vinařů. Nakonec jsme vinařství v roce 2017 navštívili v rámci této cesty. Zaujala mě příjemná rodinná atmosféra a skvělá vína, proto jsme se rozhodli vína zařadit do naší nabídky. A teď něco málo z historie. Vinařství založil v roce 1950 Filipe Jorge Palhoca. Vinařské kořeny této rodinné firmy ale sahají ještě dál a to k jeho otci, který měl malé vinařství. Vinařství postupem času rozšiřovalo své vinice, ale vína do nedávná prodávali takříkajíc ze dvora. Svojí kvalitou si jejich vína získala věrné zákazníky a Filipe Jorge se stal velmi uznávaným vinařem na Setúbalu. V roce 1984 se rozhodli vybudovat nové vinařství na vinici Quinta da Invejosa. Teprve od roku 2016 sdílí své nadšení s návštěvníky v rámci komentovaných prohlídek a ochutnávek ve vinařství.

vina%C5%99stv%C3%AD%20Filipe%20Palhoca