Představujeme vám rodinné vinařství Filipe Palhoca

_uvod-vinarstvi-Filipe-Palhoca

V září 2017 jsem se skupinou vinařů navštívila jako průvodce vinařství Filipe Palhoca na poloostrově Setúbal. Příjemná rodinná atmosféra a výborná vína mě už tenkrát zaujala. Nicméně trvalo nám celkem dlouho než jsme rozšířili naši nabídku vín ze Setúbalu. Podle mě je to region s velkým potenciálem. Zdejší vína jsou kvalitní a ceny zůstávají pořád rozumné. Specifické je tu i písčité podloží, ve kterém se daří odrůdě Moscatel de Setúbal, ze které se vyrábí speciální dezertní vína. 

Filipe Palhoca je rodinné vinařství založené v roce 1950. Založil ho Filipe Jorge Palhoca. Vinařské kořeny v rodině Palhoca sahají ještě mnohem dál. Jedno malé vinařství už vlastnil Filipův otec Joao Loureiro Pallhoca. Své poznatky z oblasti vinařství si tak předávají z generace na generaci a pokračují dál v tradici výroby vín na Setúbalu. 

Filipe-Palhoca-prodejna

Po dlouhou dobu se soustředili převážně na prodej vín tzv. ze dvora. Až v posledních letech se rozhodli více času věnovat marketingu a zaměřili se i na turismus. Ve vinařství se konají každoročně různé akce a turisté si tu mohou domluvit prohlídku vinařství spojenou s ochutnávkou. V roce 1984 také postavili nové moderní vinařství na vinici Quinta da Invejosa a  začali prodávat vína pod novou značkou. My jsme pro vás vyzpovídali Martu Palhoca, která je součástí rodinného týmu. Celý rozhovor s Martou si nyní můžete přečíst. 

Marta-Palhoca

Rodinné vinařství Filipe Palhoca bylo založeno v roce 1950. Bylo vždycky tvým snem přidat se do rodinného týmu?

Nemůžu říct, že by to byl můj cíl nebo sen od prvního dne. Ale jak šel čas, tak jsem postupně poznávala náš rodinný business. Takže se s mým vstupem do rodinné firmy počítalo. Nakonec se to ale ještě o pár let odložilo, protože se mě narodila dcera. 

Kdy jsi začala pracovat ve vinařství a co je tvoje hlavní náplň práce?

Částečně jsem ve vinařství pomáhala už dřív, ale na plný úvazek jsem začala pracovat až od roku 2015. Dnes jsem zodpovědná za chod obchodu u nás ve vinařství, marketing a také za organizování exportu vín. 

Když srovnáš region Setúbal s ostatními vinařskými regiony v Portugalsku, v čem se liší?

Myslím, že máme speciální klima a podloží. Nacházíme se mezi dvěma řekami, těmi jsou Tejo a Sado. V létě jsou tu velmi horké dny, ale noci jsou tu naopak příjemně chladné. Teploty ve dne se pohybují okolo 40-42°C a v noci klesají k 10°C. Zdejší písčitá půda je velmi chudá, to ale vyhovuje odrůdám jako je Castelao, Fernao Pires, Moscatel i dalším našim odrůdám.  

Která odrůda je na Setúbalu nejlepší nebo řekněme ikonická?

Myslím, že je to odrůda Moscatel (Moscatel Alexandria a Moscatel Roxo). Z červených odrůd je to Castelao.  

Jaká je tvoje nejoblíbenější odrůda a proč?

To je velmi dobrá otázka. Já ale asi nemám žádnou preferovanou odrůdu, ráda zkouším nové odrůdy. Je ale také potřeba říct, že stejná odrůda dává velmi rozdílná vína v závislosti na regionu ve kterém se pěstuje. Pokud bych si ale měla přesto zvolit jednu nejoblíbenější odrůdy, tak bych si vybrala Moscatel Roxo. Je to hodně náročná odrůda na pěstování, takže je to vždy velká výzva.  

V Portugalsku máte velké množství domorodých odrůd. Naopak Merlot a Cabernet Sauvignon nejsou zrovna typické portugalské odrůdy. Proč jste ve vinařství vysázeli právě tyto dvě odrůdy?

Byla to výzva. Chtěli jsme vyzkoušet, jak se odrůdy adaptují na zdejší specifické podmínky a jaká budou výsledná vína. 

Filipe-Palhoca-vinice

Mám na tebe ještě pár technických otázek, které často zajímají naše zákazníky. Jakou rozlohu zaujímá vinařství Filipe Palhoca a kolik z toho připadá na vinice? 

Vinařství má celkem 112 hektarů a z toho 110 hektarů tvoří vinohrady.

Jaká odrůda je u vás nejvíc vysázená?

Nejvíc zastoupená je u nás odrůda Castelao. Velké zastoupení mají ale také odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot, Fernao Pires, Arinto a Moscatel. 

Kolik lahví vína ve vinařství ročně vyprodukujete?

V současnosti vyprodukujeme přibližně 200 000 lahví vína za rok.

Kolik lidí normálně pracuje u vás ve vinařství a kolik lidí potřebujete v období sklizně?

Máme tým deseti lidí, kteří běžně pracují ve vinařství. Během roku, v závislosti na sezónní práci na vinici, potřebujeme víc lidí.  Jednou takovou prací je například prořezávání. To pak potřebujeme cca 30 dalších lidí. Při sklizni nám pomáhá technika, ale i přesto potřebujeme přibližně 10-20 dalších lidí pro ruční sklizeň, hlavně na starých vinohradech. 

Kdy běžně začíná na Setúbalu sklizeň a kdy končí? Jaká odrůda se sklízí jako první, a která naopak poslední?

Běžně začínáme sklízet na samém konci srpna. V posledních dvou letech jsme ale začali dřív, a to mezi 20. -24. srpnem. Končíme vždy přibližně na konci září. Jako první se sklízí odrůda Fernao Pires a jako poslední Moscatel.

Filipe-Palhoca-sklep