Blog o víně a Portugalsku, Strana 6

Kdy olivový olej přestává být extra panenský?

Často se ptáte, jak dlouho si extra panenský olivový olej uchová svoji kvalitu. Proto jsme se rozhodli přidat na náš blog tento článek, kde vám vysvětlíme, jak je to se životností ...

Odrůda Touriga Nacional

Touriga Nacional je Portugalci nejvíc ceněná odrůda. Není se čemu divit, je totiž i nedílnou součástí portských vín, která Portugalsko proslavila. V tomto článku vám tuto odrůdu představíme podrobněji...

Recept na horké portské

Venku zima jako blázen a před námi čas Vánoc. To je podle nás ideální doba na šálek horkého portského. Zvládne to naprosto každý. Mrkněte na návod.  Recept na horké portské Na horké portské ide...

Vliv dubových sudů na aroma a chuť vína

V našem novém článku jsme se zaměřili na to, proč mají dubové sudy své jisté místo i v moderním vinařství. Existují různé druhy dubových sudů. Společně se na ně právě teď podíváme. Proč víno zraje pr...

Zrání na kalech metodou Sur Lie

V popisu výroby vín se často setkáte s pojmem Sur Lie, překládaným také jako zrání na kalech. My se teď společně podíváme, co tato metoda obnáší a jaké má její použití vý...

Nejznámější portugalské vinařské regiony

Portugalské vinařství se dlouho dobu vyvíjelo v izolaci od okolního světa. Díky tomu je velmi pestré, co se týká pěstovaných odrůd. Většina místních odrůd se pěstuje pouze v Portugalsku a nikde jinde ...

Typy portských vín

Portská vína proslavila v minulosti portugalské vinařství. My se společně podíváme v tomto článku, jaké vlastně existují typy portských.  Co dělá z portského světový unikát? Hlavní příčinou jso...

Straší nás siřičitany ve víně oprávněně?

Dnes jsou velmi populární debaty o zdravém životním stylu. Je fajn, že se o stravování a celkově o gastronomii hodně mluví, protože jsme v této oblasti měli dlo...

2000 let starý způsob výroby vín v amforách

Před dvěma tisíci let Římané seznámili Portugalce s výrobou vín v hliněných amforách. Tento způsob výroby byl poprvé použitý v malém regionu na jihu Alenteja ve městěčku ...

FRESH FESTIVAL BRNO – co nás zaujalo

V tomto článku vám přinášíme krátkou reportáž z Fresh festivalu v Brně. Pár věcí nás v okolních stáncích zaujalo, a proto jsme vám tyto tipy sepsali. Tak se pojďme společně podívat, jak probíhal první...

Jaké je to portské víno?

Portské víno je sladké, červené, růžové nebo bílé, dolihované a je z Portugalska. Podává se nejčastěji jako dezertní víno, protože je mohutné a obsahuje vyšší množství zbytkov...

Adega Mae, vína ovlivněná Atlantikem

Adega Mae je nově vzniklé vinařství v oblasti Lisabonu. Dříve byla tato vinařská oblast nazývána Estremadura. Vinařství se nachází 40 km severně od Lisabonu v městeč...