10 skrytých vyhlídek v Lisabonu

10 skrytych vyhlidek v Lisabonu

Lisabon je vybudovaný na sedmi kopcích. Díky tomu tu naleznete velkou spoustu vyhlídek (portugalsky Miradouro). Některé jsem hodně profláknuté. Jiné zase dobře ukryté. A právě na ty ukryté se my v článku zaměříme. 

Mezi chronicky známé vyhlídky patří například Miradouro Sao Pedro del Alcantara, Santa Luzia, Miradouro da Graca a nebo vyhlídka umístěná na elevadoru Santa Justa. Díky sedmi kopcům nabízí Lisabon mnohem víc výhledů na město. 

Miradouro de Monte Agudo (Ajuda)

Ideální čas k návštěvě této vyhlídky je v odpoledních hodinách nebo při západu slunce. Můžete se tu posadit a v klidu relaxovat. Z vyhlídky máte celý Lisabon jako na dlani. Navíc si tu ještě můžete dát kávu v kiosku Café Esplanada. Pro místní je to často místo setkání s přáteli nebo fajn místo na rande. 
Kde se vyhlídka nachází: Rua Heliodoro, Lisabon
Jak se tam dostanete: autobusem 712, 726, 730, 797, metrem - zastávka Anjos (zelená linka)

agudo-upraveno

Miradouro Penha da Franca

Vyhlídka ačkoliv je velmi malá nabízí pěkný výhled na severní část Lisabonu. Je ideálním místem pro focení města. Vyhlídka je hodně dobře ukrytá a díky tomu často překvapí návštěvníky, kteří na ní náhodou narazí při svém putování městem. 
Kde se vyhlídka nachází: Rua Marques de Silva, Lisabon
Jak se tam dostanete: autobusem 797, metrem - zastávka Anjos nebo Arroios (zelená linka)

franca-upraveno

Miradouro do Torel (Avenida de Liberdade)

Místní považují tuto vyhlídku za jednu z nejhezčích ve městě. Najdete tu příjemně udržovanou zeleň a pěkný výhled na město. Díky zeleni je vyhlídka lépe schovaná a tím pádem na ní nenajdete mnoho turistů. Vyhlídka je vyhledávaná i pro pěkný západ slunce. Je tu úžasný výhled na známou ulici Avenida de Liberdade (na ní naleznete obchody všech světových značek) a na celou západní část města. 
Kde se vyhlídka nachází: Travessa do Torel, Lisabon
Jak se tam dostanete: autobusem 723, 730, 760, 767 nebo lanovkou Elevador do Lavra

 torel-upraveno

Miradouro da Nossa Senhora do Monte (Graca)

Vyhlídka je skvělá díky své strategické poloze. Nabízí totiž výhled na hrad Sao Jorge, řeku Tejo a celé centrum Lisabonu. Vidět je z ní i všech sedm kopců, na kterých se Lisabon rozprostírá. Nachází se kousek od známé vyhlídky Miradouro da Graca. Má oproti ní výhodu v tom, že je umístěná výš. A nabízí tedy i lepší výhled. Je trochu těžší vyhlídku najít, ale výhled určitě stojí za to. 
Kde se vyhlídka nachází: Rua da Senhora do Monte, Lisabon
Jak se tam dostanete: proslavenou tramvají číslo 28

monte-upraveno

Miradouro do Chao de Loureiro (Baixo)

Vyhlídka se rozprostírá na budově obchodního centra Mercado do Chao de Loureiro. Budova slouží také jako parkovací dům. Na vyhlídku se dostanete buď z vrchu z ulice nebo od zdola výtahem. Je to ukrytá vyhlídka přímo v centru města. Je z ní pěkný výhled na celou čtvrť nazývanou Baixo. 
Kde se vyhlídka nachází: Calcada Marques de Tancos 1, Lisabon
Jak se tam dostanete: tramvají číslo 28 nebo pěšky cestou z hradu nebo z centra

loureiro-upraveno

Miradouro Santo Estevao (Alfama)

Tahle vyhlídka je zajímavá tím, že je velmi málo známá a navštěvovaná, přestože se nachází v samém centru čtvrti Alfama. V této čtvrti se pohybuje v každém ročním období spousta turistů. Vyhlídka je v těsné blízkosti známého kostela Santo Estevao. Tento kostel je dominantou čtvrti Alfama a je klasifikován jako národní monument. Ze známé vyhlídky Miradouro das portas do sol pod hradem ho obdivují tisíce turistů. Z této ukryté vyhlídky v srdci Alfamy je dobře vidět na řeku Tejo a do čtvrti Alfama. Pozn. Alfama je nestarší zachovaná čtvrť v Lisabonu, jediná přežila ničivé zemětřesení. Čtvrť proslavit také hudební styl Fado. 
Kde se vyhlídka nachází: Largo de Santo Estevao, Lisabon
Jak se tam dostanete: autobusem 735, 745, 759, 794 nebo tramvají číslo 28

estevao-upraveno

Miradouro Botto Machado (Campo de Santa Clara)

Vyhlídka se nachází v zahradě Botto Machado. je malá skrytá zahrada kousek od Pantheonu. Můžete se tu občerstvit v kiosku uvnitř zahrady. Je to ideální místo pro relaxaci nebo pro odpočinek s dětmi. Zahradu proslavili hlavně bleší trhy, které se tu čas od času konají. 
Kde se vyhlídka nachází: Campo de Santa Clara, Lisabon
Jak se tam dostanete: autobusem 712, 735 nebo tramvají číslo 28

botto-machado-upraveno

Miradouro dos Montes Claros (Monsanto jih)

Tato vyhlídka je trochu z ruky z centra Lisabonu. Nachází se v parku Monsanto. To je rozlehlý lesopark, který se rozprostírá nad čtvrtí Belém. Je to ideální místo na trávení volného odpoledne. Je tu spousta míst, kde se dá v přírodě posilovat nebo se třeba i občerstvit. Tato vyhlídka nabízí pěkný výhled na řeku Tejo, Lisabon a pohoří Sintra. V horkém letě jsou příjemným úkrytem okolní stromy. V pátek a o víkendu park Monsanto navštěvují hlavně místní. Je to takový krátký únik z centra města do přírody. Je tu klid a vy si tu absolutně nepřipadáte jako v hlavním městě. 
Kde se vyhlídka nachází: Parque Florestal de Monsanto, Lisabon
Jak se tam dostanete: autobusem 711, 714, 723, 724, 729

claros-upraveno

Miradouro do Alto da Serafina (Monsanto sever)

Vyhlídka je umístěná v severní části parku Monsanto. Nabízí pěkný výhled na moderní čtvrť Lisabonu - Campolide. Ve čtvrti jsou hodně výškové budovy s kancelářemi. Tato část parku je velmi dobře vybavena. Je tak ideálním místem pro rodiny s dětmi nebo pro setkání s partou přátel. 
Kde se vyhlídka nachází: Estrada Barcal Parque Recreativo da Serafina, Lisabon
Jak se tam dostanete: autobusem 770

serafina-upraveno

Miradouro do Largo das Necessidades 

Vyhlídka se nachází u pěkné zahrady Jardim da Tapada das Necessidades. Z této vyhlídky je asi nejkrásnější výhled na červený most 25. dubna a na řeku Tejo. Ještě jeden krásný výhled na most se vám naskytne z jednoho místa v parku Monsanto. Pokud se však nechcete trmácet do parku pak určitě zavítejte sem. Je to opravdu pěkné místo pro pořízení fotografie mostu. 
Kde se vyhlídka nachází: Largo das Necessidades, Lisabon
Jak se tam dostanete: autobusem 713, 714, 727, 773

necessidades-upraveno