Nejlepší regiony pro letní dovolenou v Portugalsku

Nejlepsi regiony pro letni dovolenou v Portugalsku

Portugalsko patří mezi nejvíc navštěvované země v Evropě. Důvodů je hned několik - skvělé počasí, dobrá kuchyně, ledový oceán a mnoho dalšího. To vše dělá z Portugalska skvělou destinaci pro letní dovolenou. Pojďme si společně představit ideální regiony pro letní dovolenou. 

Vezmeme vás sice jen do čtyř regionů, ale v podstatě je úplně jedno pro jakou část Portugalska se při výběru dovolené rozhodnete. Všude najdete jedinečnou přírodu, autentickou kuchyni a víno, všude kam se podíváte. Portugalsko nabízí také široké spektrum kulturních památek včetně prastarých maurských hradů. Na co se nesmí zapomenou je také srdečnost místních obyvatel. 

Portugalsko udoli Douro

Portugalsko je sice malá země, ale nabízí jedinečné kontrasty mezi jednotlivými regiony, a to díky své geografické poloze. Na severu najdete stále zelené kopce a vinohrady. V centrálním Portugalsku narazíte na středověké překrásné vesnice a zemědělské usedlosti. V Alenteju vás okouzlí zlatavá pole plná pšenice a olivové háje. A na jihu? Tam jsou dech beroucí kilometry pláží s jemným pískem a horkým středozemním sluncem. Nesmíme zapomenout ani na portugalské ostrovy. Perlou Atlantiku je beze sporu Madeira. Ostrov skýtá spoustu možností pro milovníky turistiky. Vedlejší ostrov Porto Santa zase láká milovníky pláží. K Portugalsku náleží i souostroví Azory. To se skládá z devíti ostrovů a každý z nich nabízí neuvěřitelné přírodní krásy. 

Doufáme, že vás tento článek inspiruje při plánování letní dovolené. Zaměříme se v něm na čtyři regiony: Lisabon, Porto, Douro a Alentejo. Regiony jsou naprosto rozdílné, ale přesto se najde něco, co mají společného. Produkci skvělých vín. 

Letní dovolená v Lisabonu

Lisabon patří mezi nejkrásnější turistické destinace na světě. A je celkem snadné uhodnout proč. V blízkosti města jsou krásné pláže, ať už městské na Cascais nebo přírodní dlouhé pláže na Costa da Caparica. Obojí jsou dosažitelné městskou hromadnou dopravou. Dále to jsou nádherné katedrály, kláštery a další významné monumenty. Za kulturní centrum lze označit čtvrť Belém. Vzhled města dotváří křivolaké úzké uličky. Tyto uličky proslavily čtvrť Alfama spolu s legendárním hudebním stylem Fado.

Mimochodem, věděli jste, že Lisabon se rozprostírá na sedmi kopcích? Díky tomu máte možnost kochat se úžasnými panoramaty z místních vyhlídek (portugalsky miradouro). Z těch se nabízí nejhezčí výhled na řeku Tejo a celý Lisabon odtud máte jako na dlani. Zapomenou nesmíme na skvělou kuchyni. Za zmínku stojí vyhlášené lisabonské grilované sardinky nebo dezert Pasteis de belém. V neposlední řadě stojí za zmínku Lisabonské víno. Oblast podél řeky Tejo nabízí spoustu skvělých vín za velmi pěkné ceny. Jedním takovým výrobcem je i Adega Mae. U nás můžete dopředu ochutnat vína řady Pinta Negra a Dory. Mohli bychom pokračovat v seznamu stále dál a dál, protože Lisabon má opravdu co nabídnout. 

Je to moderní živé město, které nabízí spoustu kontrastů. Na jedné straně se stále modernizuje, na straně druhé je vidět výrazný dopad hospodářské krize, ze které se město snaží poměrně dlouho dostat. Co se týká polohy, je to asi nejlepší výchozí bod pro poznávání dalších regionů. Jak už jsme zmínili, je to v současnosti také velmi zajímavá destinace pro milovníky dobrých vín. V Lisabonu ani tak moc nezáleží jakou roční dobu si pro jeho návštěvu vyberete. V létě tam není takové horko díky proudění chladnějšího vzduchu od oceánu. Naopak v zimě, při troše štěstí na počasí, se teploty mohou pohybovat i okolo 12-15°C. Na podzim a na jaře je trochu rušněji v místních barech a diskotékách. Je to tím, že se Lisabon řadí mezi oblíbené destinace pro studijní pobyt. 

Portugalsko Lisabon

Letní dovolená v Portu

Porto je po Lisabonu druhé portugalské nejvýznamnější město. Přestože není největší, najdete v něm vše. Překrásné centrum, barevné domy podél řeky Douro, pěkné pláže, kulturní památky, kostely, muzea a překrásné parky, které vybízejí k uspořádání pikniku. Ale co Porto proslavilo asi nejvíc? Samozřejmě portské víno. To se i v dnešní době skladuje v budovách ve čtvrti Vila Nova de Gaia. Jsou tu sice sklepy převážně velkých firem, ale stále mají své kouzlo. Jak se říká, dýchá tu na vás historie tohoto lahodného vína. 

Porto se dostává do popředí v žebříčku nejvíc trendy měst v Evropě. Bylo několikrát zmíněno také ve světově známých magazínech jako město, které musíte v roce 2017 navštívit. A ne jen to. Bylo také zvoleno nejlepší evropskou destinací roku 2017. V Portu je kupa nádherných míst, které stojí za navštívení. Zároveň je to také nejlepší výchozí místo pro návštěvu vinic v údolí Doura. 

Portugalsko Porto

Letní dovolená v údolí Doura

Douro, světová památka zapsaná na seznamu UNESCO, a také jedna z nejkrásnějších vinařských oblasti na světě. Je to nejstarší ohraničený vinařský region a světě. Vymezený byl v roce 1756 a pro ohraničení bylo použito 335 žulových kamenů. Prohlédnout si můžete údolí Doura i z lodi. Velké lodě proplouvají celým údolím. Nabízejí vícedenní výlety (společnost Douro Azul). Nebo můžete vyrazit na hodinovou nebo dvouhodinovou plavbu z městečka Pinhao (společnost Magnífico Douro). Domluvit si tu jde i degustaci v některém z místních vinařství. Lepší je si to domluvit dopředu, bez ohlášení nejsou často na turisty připraveni. Kromě vína tu narazíte na spoustu zajímavých jídel. Pokud chcete zažít opravdovou slast v podobě skvělého jídla, pak navštivte restauraci, ve které kraluje vyhlášený portugalský kuchař Rui Paula. Jeho restaurace se nachází přímo na břehu řeky Douro a nabízí tak úžasný výhled na řeku a přilehlé vinice. 

Nádherné je údolí Doura také ze sedla horského kola. Trasy jsou často náročné kvůli vysokému stoupání, ale ty výhledy za to stojí. O tom není pochyb.
V období sklizně je v údolí mnohem větší rušno než ve zbytku roku. Můžete pozorovat, jak tu sklizeň probíhá se sklenkou dobrého vína v ruce. Případně můžete zkusit přiložit ruku k dílu. Neuvěřitelně krásné výhledy na místní vinice dělají z Doura tu nejlepší vinařskou dovolenkovou destinaci

Portugalsko udoli Douro (2)

Letní dovolená v Alenteju

Alentejo je jeden z nejautentičtějších regionů v Portugalsku. Najdete tu moderní menší města. Centrem celé oblasti je město Évora. Je zapsaná na seznamu památek UNESCO. V kontrastu s moderními městy jsou místní vesničky. V nich máte pocit, že čas tu plyne tak nějak pomaleji než jinde. Místní hrají v hospodách u silnice karty a v létě tu teploty dosahují pro náš šílených 40°C

Alentejo jako takové zabírá téměř jednu třetinu z celého Portugalska. Jedná se největší region v Portugalsku. Velkou část zemědělské půdy tu zaujímají vinice a olivové háje. Typické víno z Alenteja je mohutné výrazné červené víno. V Alenteju jsou k vidění staré budovy vinařství v kombinaci s nově vystavěnými honosnými budovami. Vznikla tu i velká spousta úplně nových vinařství. Mezi ně patří například vinařství Herdade do Rocim a Ribafreixo. Zapomenout bychom neměli ani na pěstování korkového dubu. Portugalsko je totiž největším producentem korku na světě. 

Portugalsko Alentejo

Alentejo nenabízí jen zemědělské produkty ale i úžasné písčité pláže. Od města Sines se dlouhé přírodní pláže táhnou až na úplný jih Portugalska. Místní pláže však nebývají tolik přeplněny turisty. Pro milovníky turistických pochodů je tu stezka Rota de Sao Vincentina, která se proplétá po pobřeží směrem k jihu a nabízí úžasné výhledy na rozlehlé pláže a útesy. 

Vyžití tu najdou i historici. V Alenteju je obrovské množství hradních areálů z doby Maurů. Jedním takovým je například hradní areál Monsaraz. Z hradu se naskytne návštěvníkům nádherný pohled na uměle zbudovaná jezera a při dobré viditelnosti můžete zahlédnout i vzdálené město Évora. Pokud hledáte klid a pohodu, pak je pro vás Alentejo ideální destinací. 

Portugalsko Alentejo (2)