Odrůda Touriga Nacional

upravené-1

Touriga Nacional je Portugalci nejvíc ceněná odrůda. Není se čemu divit, je totiž i nedílnou součástí portských vín, která Portugalsko proslavila. V tomto článku vám tuto odrůdu představíme podrobněji.

Odrůda Touriga Nacional je původní portugalská odrůda, která dává mohutná červená vína. Potenciál pro zrání u těchto vín je podobný jako u odrůdy Cabernet Sauvignon. Odrůda je součástí naprosté většiny ročníkových portských. Pokud je odrůda použitá na výrobu jednoodrůdových vín, pak jsou tato vína ve většině případů hodně ceněná. Pro milovníky mohutných vín je téměř vždy Touriga Nacional dobrou volbou. Vedle moderních odrůd jako je Cabernet Sauvignon a Chardonnay stojí Touriga stále v pozadí. Její popularita ale roste nejenom v Portugalsku. 

upravené-2

Touriga Nacional je i zajímavou alternativou pro všechny, kteří mají zálibu v mohutných vínech z teplých oblastí. Například suchá vína z odrůdy Touriga Nacinal jsou srovnatelná s Cabernetem z oblasti Napa Valley (Chile) nebo s opulentním vínem Shiraz z oblasti Barrosa (Austrálie). 

Aroma a třísloviny

Přestože se jedná o nejpopulárnější portugalskou odrůdu, tak v údolí Doura tvoří pouhá 2% z celkové rozlohy vinic. Hodně oblíbená je i v oblasti Dao, která je považována za její rodiště. Stejně jako Jekyll a Hyde má i Touriga Nacional dvě tváře. Tou první lepší stranou je výrazné ovocné aroma. Mezi typické vůně, které můžete ve víně nalézt patří fialky, borůvky, švestky, mátové lístky a mokrá břidlice. V chuti jsou vína velmi ovocná a mají výraznou tříslovinu. Ta je potřebná pro výrobu kvalitních ročníkových portských vín. Výrazná tříslovina totiž předurčuje víno k dalšímu zrání v lahvi. Zároveň hrozny Tourigy dávají vínům plné tělo, sytou rubínovou barvu a výrazný ovocný charakter

fotky-na-blog-úprava4

Typické vlastnosti

A teď ta stinná stránka odrůdy. První problémy přichází již na vinici. Touriga má totiž velmi nízký výnos. Z jednoho keře se vylisuje často méně než půl litru moštu. Je také velmi náročná na kultivaci. Tedy nízký výnos a ještě náročné obhospodařování. Přes tyto dva problémy zůstává velkým pozitivem vysoká kvalita hroznů. Keře mají rády kamenitou relativně neúrodnou půdu v nižších polohách, kde je dostatek slunce. Ideálně se odrůdě daří na níže položených vinohradech v údolí Doura, kde teplota v letních měsících dosahuje ke 40°C. V údolí Doura se vinohrady klasifikují podle nadmořské výšky a podle vhodnosti polohy pro pěstování hroznů na portská vína. Stává se tak, že i vinohrad s nižším hodnocením může být skvělý pro výrobu suchých červených vín. Touriga je sice klíčovou odrůdou pro portská vína, ale i suchá vína z ní vyrobená jsou ve špičkové kvalitě. Částečnou nevýhodou odrůdy v dnešním uspěchaném světě je i to, že potřebuje čas. Skvělá komplexnost vín se rozvine až se zráním. 

fotky-na-blog-úprava3

Touriga nejen v Douru

Touriga dnes není vysázena pouze v regionu Douro. Stále má své místo i v regionu Dao. Vinní nadšenci si pamatují zdejší vína před patnácti lety. V té době měla vína super cenu a díky stále rostoucímu fanklubu vín z Dao byla tato vína vždy do šesti měsíců od uvedení na trhu beznadějně vyprodána. O pár let později se na pultech objevilo víno se stejnou etiketou, ale přesto chutnalo jinak. Čím to je jsme se zeptali odborníka Manuela Oliveiry z vinařství Quinta dos Roques. „Původní víno bylo s největší pravděpodobností pouze z odrůdy Touriga Nacional a nové víno bylo s příměsí odrůdy Baga. Jedná se o odrůdu s mnohem větším výnosem. Odrůda se na začátku přidávala hlavně kvůli barvě. Postupně převážilo kritérium vyššího výnosu a snadnějšího pěstování. Dnes vína s označením  Dao DO, musí obsahovat alespoň 20% odrůdy Touriga Nacional. V současnosti se při výrobě kontrolují třísloviny, aby vína, která opustí brány vinařství, byla pitelná ihned. Díky tomu se dnes liší styl některých vín.  Málo vinařů dnes vyrábí vína s mohutnou těžkou pitelnou tříslovinou. Tato vína mají často velmi dlouhý potenciál zrání v lahvi. Ale ruku na srdce, kdo dnes chce nechat svá zakoupená vína zrát ve sklepě dlouhou dobu. V průzkumu byla u nás zjišťována průměrná doba zrání vína od zakoupení do konzumace. Tato doba je 3 hodiny. I díky přání konzumentů je styl vín dnes elegantnější a pitelnější ihned po zakoupení. 

Touriga se dnes pěstuje i v centrálním Portugalsku v oblasti Alentejo. Vinař David Baverstock vidí právě ve směsích vín potenciál do budoucna. Jeho oblíbené cuvée tvoří Trincadeira, Touriga Nacional a Aragonez. Podle něho se jedná o cuvéé budoucnosti. Touriga se nyní pěstuje v Portugalsku a jeho okolí. Pro své vlastnosti při výrobě portských vín si ale získává obdiv už i v Austrálii a v Jižní Africe. Ale světový potenciál této odrůdy pro výrobu červených vín zatím ještě nebyl objeven. 

S čím Tourigu servírovat?

Ideální jsou tučnější pokrmy, které zjemní často výrazné tříslovinky ve víně. Jídla by neměla být příliš kořeněná a slaná. To by přebilo vůni fialek a květin ve víně. Dobré je pokrmy zjemnit například přílohou jako je jogurtová omáčka. Zde je pár příkladů s čím víno kombinovat:

Maso

Thajské jemně kořeněné hovězí s kokosovou rýží, hovězí s Barbecue, hovězí Stroganoff, masové koláče.

Sýry

Mozzarella, Gruyere, švýcarské sýry, Stilton, Brie, jogurtové dipy, krémové sýry, kokosové mléko.

Bylinky a koření

Černý pepř, máta, koriandr, fenykl, kokos, šalotka, petržel, bazalka, citronová tráva, muškátový oříšek, bobkový list.

Zelenina a ovoce

Brambory, restovaný květák, celer, čočka Beluga, černé fazole, mandle, jablko, tropické ovoce a citron.