Kdy olivový olej přestává být extra panenský?

výroba olivového oleje

Často se ptáte, jak dlouho si extra panenský olivový olej uchová svoji kvalitu. Proto jsme se rozhodli přidat na náš blog tento článek, kde vám vysvětlíme, jak je to se životností olivových olejů.

Otázku, jak dlouho olivový olej vydrží v optimální kondici, řeší v první řadě výrobce. Ten musí na obal uvádět doporučené datum spotřeby (pozn.: neplést se “spotřebovat do”). Na obalech je toto datum označeno jako “Best before”. Tento údaj nám říká, do kdy máme olivový olej ideálně spotřebovat. Nicméně neříká, že pokud olivový olej otevřete po tomto datu, bude zkažený. Trvanlivost olivových olejů ovlivňuje mnohem více faktorů a my se na ně společně podíváme nyní.

datum spotřeby olivový olej

V první řadě jsou olivové oleje velmi rozdílné. Obsah antioxidantů v olivovém oleji nám ukazuje podíl polyfenolů. Obsah těchto látek v olivových olejích se liší. Antioxidanty jsou nejen důležité pro lidské tělo, ale zároveň prodlužují životnost olivového oleje.

Filtrovaný nebo nefiltrovaný olej

Dalším faktorem je to, zda se jedná o olivový olej filtrovaný nebo nefiltrovaný. Filtrací se odstraní veškeré jemné částice a přebytečná rostlinná voda, která v olivovém oleji zůstala po lisování. Jemné částice i zbytková voda jsou často spojovány s čerstvostí olivového oleje. Nejčastěji se tento olivový olej lahvuje pod názvem Olio Nuovo. Nicméně pokud zůstane voda a částice v kontaktu s olivovým olejem delší dobu, pak se to neblaze podepíše na jeho chuti. Čerstvé oleje, které nejsou filtrované, jsou určené k brzké spotřebě. Doporučuje se je spotřebovat nejdéle do šesti měsíců po sklizni. Pokud by se totožný olej přefiltroval před lahvováním, pak by vydržel rok někdy i dva.

čerstvý nefiltrovaný olivový olej

Správné uskladnění

Nyní jsme si rozebrali prvotní faktory, které ovlivňují délku života olivového oleje. Teď se ještě podíváme na to, jak si jeho životnost prodloužíme správným skladováním. Životnost extra panenských olivových olejů prodloužíte tím, že olej budete skladovat v temnu. Působení přímého světla oleji životnost výrazně zkracuje. Proto bývají kvalitní olivové oleje v tmavých lahvích nebo ideálně v plechovkách. Díky tomu je olej před světlem lépe chráněn. Olivové oleje v průhledných lahvích dostávají zabrat už na pultech obchodů. Pro skladování je vhodná teplota do 22 °C.

Stanovení Best Before

Údaj “Best Before” na lahvích lze volně přeložit tak, že olivový olej si nejlépe vychutnáte, pokud ho spotřebujete před tímto datem. A jak se údaj stanovuje? Určí se na základě vědeckého výzkumu a pozorování v laboratořích. Životnost se liší od typu oleje. Zde uvádíme běžně doporučovanou dobu spotřeby podle druhu olivového oleje:

  • Olio Nuovo - nefiltrovaný olivový olej: 3 - 6 měsíců
  • olej s nižším obsahem polyfenolů - filtrovaný: 1 -2 roky
  • olej s vyšším obsahem polyfenolů - filtrovaný: 18 měsíců až 3 roky, pokud musí odolávat vyšším teplotám při skladování, tak se tato doba může zkrátit pouze na 6 měsíců

Na závěr krátké shrnutí.

  • Nefiltrované olivové oleje konzumujte v co nejkratší době po sklizni.
  • Olej uchovávejte v chladu a temnu. (Pozor: při nízkých teplotách tuhne, a díky tomu není ihned k použití.) 
  • Po otevření ho v co nejkratší době spotřebujte, abyste si ho vychutnali v té nejlepší kondici.
  • Raději kupujte menší balení, která rychle spotřebujete. Je to lepší než mít velké balení dlouhou dobu otevřené.

Poznámka na konec: Olej musí být kvalitní už z mlýna. Pokud kvalitní není, ani správné skladování ho nezachrání.


 Tip na další článek