Alves de Sousa - vítěz regionální ceny za architekturu

budova-uvod

Vinařství Alves de Sousa se stalo vítězem regionální ceny za architekturu. Tuto cenu získali od portálu “Great Wine Capitals”. Zvítězili se svojí novou budovou postavenou na vinici Quinta da Gaivosa. Pojďme se společně podívat do vnitřku této architektonicky úžasné budovy.

Od města Vila Real jsme pomalu sjížděli po klikaté národní silnici, která mimochodem nabízí úžasné výhledy na terasovité vinice, do vinařství Alves de Sousa. Zanedlouho se po naší levé ruce objevila černá silueta jejich nové budovy. Ačkoliv je fasáda domu tvořena černými pohledovými cihlami, podle nás nijak neruší okolní krajinu. Údolí Doura je nejstarší ohraničený vinařský region. Má své nezaměnitelné kouzlo, které se majitelé snažili co nejvíc respektovat. Pojďme se společně podívat na to, co rozhodlo o vítězi této soutěže.

fotky-na-blog-úprava

Po příjezdu do vinařství nás přivítal majitel Domigos Alves de Sousa se svým synem Tiagem. Hlavním vinařem je právě Tiago. Stará se o veškerou produkci vín ve vinařství. Marketing má na starost jeho sestra Patricia. Společně s otcem tvoří skvěle sehraný tým. Jsou součástí páté generace, která buduje věhlas vinařství Sousa v údolí Doura. O tom, že svoji práci odvádí velmi dobře svědčí četná ocenění. V březnu 2017 získali ocenění za nejvíce oceňovaná a úspěšná vína z údolí řeky Douro v kategorii “Portská a suchá vína vína z Doura”. Domingos Alves de Sousa je považovaný za vizionáře, který od začátku své vinařské kariéry tvrdil, že region Douro je jedinečný a může světu nabídnout úžasná suchá vína. V minulosti se zde totiž produkce suchých vín zanedbávala ve prospěch výroby portských vín. Je to pochopitelné, protože portská vína přeci tento region proslavila.

Pokud by vás zajímalo, jak se k výrobě vín dostal právě Domingos Alves de Sousa, mrkněte na náš dřívější článek o průkopnících výroby suchých vín v údolí Doura.

z-vinic

Nejprve jsme se vydali na prohlídku vinohradu. V terénním autě jsme vystoupali na vinice nad novou budovou. Prohlédli jsme si 40 hektarů vinné révy na vinicích Quinta da Gaivosa a Vale da Raposa. Z vršku vinohradu vypadá údolí jako neskutečně rozlehlý přírodní amfiteátr. Zajímavá je různorodost, co se týká slunečního svitu na jednotlivých vinicích. V sortimentu vinařství dnes nalezneme 35 druhů vín, z toho 25 je vín suchých - červená, růžová nebo bílá. Deset vín v nabídce připadá na portská vína.

vinice

Na vršku nám s pýchou Tiago ukazuje jejich nejstarší vinici Abandonado (v překladu to znamená opuštěný). Vinice je stará přes 80 let. Vyrábí se na ní jedno z nejlepších červených vín, které vinařství nabízí ve velmi omezené sérii.

abandonado

Teď už se klikatou nezpevněnou cestou vracíme zpět k budově vinařství a čeká nás prohlídka budovy zevnitř. Budovu navrhoval architekt Belém Lima. Z venku nás zaujmou elegantní černé cihly, které tvoří fasádu budovy, která sama o sobě velmi citlivě ctí okolní krajinu. Do krajiny je fascinující pohled ze dvou velkých oken v patře. Z určitého místa venku také vidíte dovnitř vinařství.

zezadu

Okna jsou orientovány severně. Je to proto, aby letní žhavé slunce neproudilo přímo do budovy. V údolí Doura bývá v létě až 40°C. Vnější černá silueta je v kontrastu s vnitřkem budovy. Interiér je totiž laděný do světlého dřeva a bílé barvy. V kontrastu se světlým dřevem je tmavá břidlicová podlaha. První pohled do krajiny se vám naskytne hned po příchodu do vinařství. Vstoupíte přes recepci do obchodu s vínem, kde jsou dvě velká okna na obě strany. 

vstup

Vinný sklep je navržen mimořádně funkčně. Lahve jsou schované v temné části místnosti a vám se při degustaci naskytne úžasný pohled do krajiny kolem řeky Douro.

lahve

Ve spodní části budovy je umístěna samotná výroba vín. V úplném temnu ve spodním patře zrají vína ve francouzských dubových sudech. Díky dobrému architektonickému řešení sem neproudí žádně světlo z venku.

sklep

Součástí budovy je i mírně vyvýšená laboratoř, která umožňuje Tiagovi být v kontaktu s výrobními prostory. Místnost je celá bílá, aby se snadněji rozpoznávala barva jednotlivých vzorků vín. Budova je uzpůsobená také pro prohlídky návštěvníků. Ti si mohou udělat jasnou představu, jak zde výroba vína probíhá a mohou nahlédnout do všech prostor vinařství.

výroba

Za zmínku stojí jistě i dvě další místa v budově. Jsou jimi degustační místnost a střešní terasa, která nabízí rozhled na všechny světové strany.

terasa

Pokud vás vinařství zaujalo, můžete mrknout ještě na video.