Vinho Verde, víno jako žádné jiné

Vinho Verde vino jako zadne jine

Portugalsko proslavila produkce dvou stylů vín, které nemohou být už více odlišné: Portské víno a Vinho Verde. Portské je nejvíc vyhledávané v zimě. Je pro něho typický vysoký obsah alkoholu (19 - 22 %), mohutná a bohatá chuť. V zimě krásně zahřeje, a je tak ideálním společníkem na křesle před krbem. Vinho Verde je naprostým opakem portského vína. Je lehké, svěží a nejčastěji bílé. Je ideálním společníkem pro jarní a letní měsíce. 

Co je pro Vinho Verde typické?

Vinho Verde se doslova překládá jako “zelené víno”. Souvisí to s jeho typickou svěžestí a charakterem mladého vína. Vinho Verde pochází ze stejnojmenného regionu na severu Portugalska. Region se vyznačuje větším množství srážek oproti zbytku Portugalska. Nevyrábí se tu jen bílá vína ale také červená a růžová. Nejtypičtějším zástupcem přesto zůstává víno bílé. Svojí slávu toto víno získalo hlavně díky svěžímu charakteru. Nejčastěji mají tato vína nižší obsah alkoholu (okolo 9 - 10 %) a typické mírné perlení. Co se týká jejich ceny, tak ta se pohybuje nejčastěji od 160 Kč do 200 Kč. 

vinice v oblasti Vinho Verde

Nový styl vín Vinho Verde

V regionu se vyrábí i odlišný styl vín a to s vyšším alkoholem (okolo 12 - 13 %) a bez typické perlinky. Průkopníkem těchto vín se stal věhlasný vinař Anselmo Mendes. Jeho vína jsou svěží, minerální a zároveň mají potenciál se v lahvi dále zlepšovat. Taková vína bývají často označována jako vína nového stylu. 

Někteří výrobci dokonce svá vína nechávají zrát v dubových sudech několik let. Vína vyráběná tímto stylem jsou plná, chuťově bohatá, ale už postrádají tu typickou svěžest, kterou většina lidí u zelených vín prostě čeká. I proto bývají občas pro někoho zklamáním, přestože se jedná o velmi kvalitní vína. Ceny těchto vín se pak pohybují od 200 Kč výš. Některá vína se šplhají až k částkám okolo 700 Kč. 

Výroba odrůdových vín

Dalším trendem v regionu se stává produkce vín pouze z jedné odrůdy. Mezi typické odrůdy, ze kterých se vyrábí jednoodrůdová vína patří: Alvarinho, Loureiro, Trajadura a Avesso. V minulosti bývaly tyto odrůdy nejčastěji součástí cuvée. Dnes se vyzdvihuje jejich charakter v podobě jednoodrůdových vín. Příkladem vinařství, které se dalo na výrobu vín z jedné odrůdy, je Casal de Ventozela. Součástí jejich portfolia je i cuvée, ale převážnou část produkce tvoří odrůdová vína. Včetně růžového Espadeira. 

Změnami ke kvalitnější produkci

Všechny nové přístupy k výrobě vedou ke zlepšování produkce vín na severu Portugalska. Vinařská komise dodává odvahu vinařům, aby vysazovali své vinice v nových oblastech regionu a zlepšovali své hospodaření a metody pěstování vinné révy. Na místo starých pergol se snaží pěstitelé trénovat vinnou révu novými modernějšími systémy. Místo vysazování dalších vinic v údolí, osazují vinnou révou přilehlé svahy a kopce. Výsledkem je neustálé zkvalitňování produkce vín v regionu Vinho Verde. Vína jsou chuťově bohatší a komplexnější díky novým metodám. 

vv5

Vinho Verde a jeho párování s jídlem

I přesto, že jsou trendy v regionu různé, pro nás zůstává typickým zástupcem regionu svěží lehké mírně perlivé víno. I z vinařství Anselmo Mendes se snažíme vybírat vždy svěží ovocná příjemně minerální vína.  Nemají sice perlinku ale zato  mají úžasnou svěžest. Pojďme se společně podívat na to k jakým pokrmům se hodí naše mírně perlivá vína. 

vv8

Goivo DOC

Asi nejtypičtějším zástupce v naší nabídce je víno Goivo. Je svěží, šťavnaté a má nejvýraznější perlinku. Ve vůni jsou tóny citrusů. Má 15 g/l zbytkového cukru. Díky výraznější kyselince by málo kdo tuto hodnotu odhadl.

S čím tedy párovat?

Nejvíc se hodí ke krevetám připravovaným na másle a pokapaným citronem. Díky citrusům, jak ve vůni vína tak v chuti jídla, se víno ideálně spáruje s pokrmem. Dobrou kombinací je i lehké hráškové rizoto nebo jemně pikantní paella s mořskými plody. Rozhodně neuděláte chybu pokud budete u bazénu kombinovat toho víno s čerstvým sezónním ovoce. Například s jahodami nebo vodním melounem.

vv-1

Loureiro DOC

Odrůda Loureiro se vyznačuje květinovou vůní a příjemným nádechem tropického ovoce.  Ve vůni nadejte tóny grapefruitu, banánu a žlutého melounu. V porovnání s předchozím vínem má menší perlení a vyšší obsah alkoholu

S čím párovat?

Pokud budete popíjet Vinho verde přímo v Portugalsku, tak k němu určitě vyzkoušejte jejich místní sýry. Mezi nejznámější patří sýr z pohoří Serra da Estrela (Queijo da Serra). V Lisabonu si pak dopřejte k tomuto vínu grilované sardinky. Víno ocení i milovníci asijské kuchyně, protože se skvěle hodí například k sushi. Příjemná je i kombinace s mírně pikantními pokrmy jako například Chicken kari. 

vv3

Espadeiro DOC rosé

Dalším zástupcem jednoodrůdového vína je rosé z vinařství Casal de Ventozela. Do nosu vás praští úžasná vůně malin, jahod a smetany. Má jemné perlení a je pekelně šťavnaté a osvěžující. 

S čím párovat? 

Díky výrazné ovocné vůni doporučujeme kombinovat s ovocnými pokrmy. Dobrou kombinací bude lehký piškotový dort s jahodami a kysanou smetanou nebo malinová panna cotta. Neprohloupíte ani kombinací se zeleným chřestem. Inspirovat se můžete na blogu Kitchen story. A co je nejlepší kombinace? Bazén, slunce, čerstvé jahody a sklenka Espadeira. 

vv4