Blog, Strana 4

Vliv dubových sudů na aroma a chuť vína

infa-sudy

V našem novém článku jsme se zaměřili na to, proč mají dubové sudy své jisté místo i v moderním vinařství. Existují různé druhy dubových sudů. Společně se na ně právě teď podíváme.

Zrání na kalech metodou Sur Lie

fotky-na-blog-úprava-upravneo

V popisu výroby vín se často setkáte s pojmem Sur Lie, překládaným také jako zrání na kalech. My se teď společně podíváme, co tato metoda obnáší a jaké má její použití výhody.

Nejznámější portugalské vinařské regiony

fotky-na-blog-úprava.jpg-regiony

Portugalské vinařství se dlouho dobu vyvíjelo v izolaci od okolního světa. Díky tomu je velmi pestré, co se týká pěstovaných odrůd. Většina místních odrůd se pěstuje pouze v Portugalsku a nikde jinde na světě je nenajdete.Společně se nyní podíváme na jednotlivé portugalské regiony a jejich typické odrůdy.

Typy portských vín

Douro

Portská vína proslavila v minulosti portugalské vinařství. My se společně podíváme v tomto článku, jaké vlastně existují typy portských. 

Straší nás siřičitany ve víně oprávněně?

obsahuje-siricitany

Dnes jsou velmi populární debaty o zdravém životním stylu. Je fajn, že se o stravování a celkově o gastronomii hodně mluví, protože jsme v této oblasti měli dlouhá léta nedostatky.

2000 let starý způsob výroby vín v amforách

výroba vín v amforách

Před dvěma tisíci let Římané seznámili Portugalce s výrobou vín v hliněných amforách. Tento způsob výroby byl poprvé použitý v malém regionu na jihu Alenteja ve městěčku Vidigueira.

FRESH FESTIVAL BRNO – co nás zaujalo

fresh-Brno

V tomto článku vám přinášíme krátkou reportáž z Fresh festivalu v Brně. Pár věcí nás v okolních stáncích zaujalo, a proto jsme vám tyto tipy sepsali. Tak se pojďme společně podívat, jak probíhal první ročník tohoto festivalu. 

Jaké je to portské víno?

portská

Portské víno je sladké, červené, růžové nebo bílé, dolihované a je z Portugalska. Podává se nejčastěji jako dezertní víno, protože je mohutné a obsahuje vyšší množství zbytkového cukru. My se společně podíváme do historie portských vín, na jejich výrobu a jejich typickou chuť. 

Adega Mae, vína ovlivněná Atlantikem

vinařství Adega Mae

Adega Mae je nově vzniklé vinařství v oblasti Lisabonu. Dříve byla tato vinařská oblast nazývána Estremadura. Vinařství se nachází 40 km severně od Lisabonu v městečku Torres Vedras. Je to první vinařství z této oblasti, které jsme zařadili do naší nabídky.

Umíte si vybrat vhodné víno k těstovinám?

vína

Párování vína s těstovinami neznamená automaticky výběr z bílých vín. V tomto článku se dozvíte, u kterých pokrmů je lepší sáhnout po červeném víně místo bílého. 

Naše cesta na ProWein

Ochutnávka vína Madeira

Doposud jsme navštěvovali pouze portugalský veletrh SISAB. Je to obdoba německého ProWeinu, ale v mnohem menším měřítku. Na SISABu sice můžete navíc ochutnat i spoustu portugalských specialit od olivových olejů po sušená masa a výborné sýry, ale na ProWeinu jsou připraveny tisíce vín z celého světa

Olivové oleje - sklizeň, výroba a další zajímavosti

Olivy na olivovníku

Olivové oleje u nás v posledních letech zdomácněly a jsou téměř nepostradatelnou surovinou téměř v každé kuchyni. Velmi často jsou spojovány se zdravým životním stylem, a to především díky jejich nutričním hodnotám. Ale víte, co vše stojí za tím, než se olivový olej dostane na váš stůl? Sepsali jsme pro vás několik zajímavostí, které možná nevíte.

Podle čeho vybrat správnou skleničku na víno?

výběr-správného-skla-na-víno

Víno můžete pít z čehokoliv. Například z šálku na kávu, ze sklenice na limonádu nebo přímo rovnou z lahve. Vše záleží na tom, zda má víno posloužit pouze k opití, nebo zda jestli si chcete víno vychutnat a užít. Pokud od pití vína očekáváte i příjemný degustační zážitek, pak jistě oceníte pár tipů, v jakém skle víno správně servírovat.

Stránka 4 z 5 - 55 položek celkem

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.