Co Portugalci jedí k pivu? Přece tremoco!

tremoco

Tato luštěnina je v Portugalsku obrovsky populární. Často se jí říká mořské plody chudých (marisco  de pobres) nebo populární mořské plody (marisco poplular). A o co se vlastně jedná? To se dozvíte v tomto článku. 

Nejčastěji narazíte na tremoco v pivnicích, které se v Portugalsku skrývají pod názvem cervejaria. Portugalci totiž rádi konzumují tremoco k pivu. Samotný plod má kromě lusku ještě jeden obal. Ten můžete buď sníst a nebo plody vyloupat. Nebojte, jde to snadno a mě osobně chutnají tremocos víc vyloupané. Když jsem to ochutnala poprvé, tak mě ta chuť přišla zvláštní. Ale když už vím, co očekávat, tak se po nich mohu utlouct. Je to opravdu skvělá pochoutka večer k televizi místo brambůrků nebo buráků. 

Kde se pěstují?

Na polích podobně jako obilí. Velká část Alenteja je osázena žlutými lupiny, ze kterých se tremoco získává. Velká spotřeba v pivnicích způsobila, že se osévá touto plodinou stále větší plocha. Dnes můžete v určitých částech Portugalska narazit i na servírování tremocos k vínu. Je tradicí, že při oznamování zásnub má s sebou budoucí nevěsta tremocos a nabízí je svým kamarádům spolu s typickým dezertem, který se jmenuje nektar bohů. Dezert je hodně sladký a tremoco pak výborně plní funkci slaného aperitivu. 

Jak už jsem naťukla, tremoco se získává z plodiny zvané “tremociero” v Česku známé jako lupina. Lupiny často hrají všemi barvami, ale k výrobě tremocos se používá pouze žlutá lupina. Jen ta má totiž plody ideální ke konzumaci. Pěstuje se na polích a sklízí se podobně jako třeba obilí. Tremoco se ukrývá v lusku. Rostlina se nechá na poli tak dlouho, dokud nejsou lusky suché. Sklizeň na poli probíhá stejně jako u nás sklizeň obilí. Před samotným zpracováním se namáčí na několik hodin do vody. Proplachují se a poté se vaří. Když jsou plody uvařené, tak se nakládají do slaného nálevu, ve kterém se pak také lahvují do skleniček nebo se v nálevu prodávají na váhu v supermarketech nebo na tržnicích. Bývají často dost slané. Pokud nemáte rádi slanější pokrmy, tak stačí tremoco před podáváním propláchnout ve studené vodě. 

tremoço

Jak to chutná? 

Samotné tremocos bez slaného nálevu nemají výraznou chuť. To, proč nemají chuť,vysvětluje Virgílio Nogueira Gomes legendou, která se k nim váže. Je spojená s biblickým příběhem útěku svaté rodiny do Egypta. V příběhu svatý Josef utekl se svojí ženou Marií a novorozencem Ježíšem do Egypta, protože se doslechl, že chce král Herodes nechat vyvraždit všechny novorozence. Při své cestě musela rodina překračovat pole se schnoucími lupiny a to dělalo hrozný hluk, který naštval Boha, a ten pak tremocos proklel a zbavil je jejich chuti. 

Zdravotní benefity

Tremoco má podobné zdravotní benefity jako fazole, čočka, zrní nebo fava fazole. V syrovém stavu tremocos obsahují aminokyseliny a neurotoxické alkaloidy. Tyto látky se ale odstraní několikadenním proplachováním ve vodě a následným vařením.

Pojďme zmínit hlavní zdravotní benefity tremocos:
  • obsahují vitamíny B a E
  • mají nízký obsah kalorií (vhodné při redukci hmotnosti)
  • obsahují vápník, zinek, fosfor, železo
  • mají vysoký obsah vlákniny (3x víc vlákniny než oves nebo obilí) a proteinů
  • mají nízký glykemický index (snižují hladinu cukru v krvi a tím pádem i chuť k jídlu, to je fajn při redukční dietě, po jejich konzumaci vás totiž nehoní mlsná)
  • obsahují mastné kyseliny omega 3 a omega 6
  • snižují hladinu cholesterolu

Tak to je plus mínus vše k téhle zajímavé portugalské potravině. Doufám, že vás vyprávění o tremocos zaujalo a vyzkoušíte je. Objednat si je můžete rovnou na našem e-shopu

tremoço2