Faial, sopečně nejaktivnější ostrov

Faial, sopecne nejaktivnejsi ostrov

Faial je ostrov vzdálený od Pica pouhé tři kilometry a z Madaleny trvá cesta pouhých 30 minut. My jsme si na tenhle ostrov vyčlenili jeden den. V plánu jsme měli půjčit si scooter a projet se po ostrově. Jenže nám počasí změnilo plány…

Brzo ráno jsme vyrazili naší půjčenou károu do Madaleny. Auto jsme vrátili a nastoupili na trajekt. Z Faialu jsme se měli v plánu vrátit rovnou do Sao Roque, kde jsme bydleli. Plán to byl fajn. Cestou máte krásný výhled na Pico, jen počítejte s výrazně dražší jízdenkou než do Madaleny (Madalena - Horta 3,6 euro/30min, Horta - Sao Roque 12 euro/1h10min). Jinak kdo by chtěl, tak je možné se na ostrov přeplavit i s půjčeným autem. Nemusíte pak řešit žádnou dopravu po ostrově. Posléze nám to vůbec nepřišlo jako špatný nápad a příště bychom to tak udělali. 

Horta

Trajekt připlul do hlavního města Horta. Malebné městečko, o něco živější než Madalena, s dominantním přístavem se spoustou plachetnic a jachet. Ostrov je totiž velmi oblíbený u námořníků.

Faial Horta

Hned vedle přístavu jsme narazili na půjčovnu scooterů (cena na den: 25-30 euro). Náš plán ale překazilo počasí. Všude bylo zataženo a vypadalo to na pěknou bouřku. Proto jsme se nakonec rozhodli strávit den v Hortě a vylézt na horu Monte da Guia, ze které je krásný výhled na město, pláž Porto Pim a zátoku Caldeira do Inferno. Při dobré viditelnosti je odsud také dobrý výhled na Pico. Z města je nejkratší cesta přes pláž Porto Pim. Nahoře jste za půl hodiny. Přístav budete mít stále po levé ruce a půjdete rovně úzkou uličkou, kterou projdete přímo na pláž. Z druhé strany pláže vedou strmé schody přímo nahoru. Nad vyhlídkou si prohlédněte malou nenápadnou vinici.

Faial Horta (2)

Dolů jsme pak šli pěšinou podél pobřeží a vyšli jsme u akvária Porto Pim. Tady si můžete zaplatit prohlídku s některým ze zaměstnanců. Je to specializované pracoviště, kde mají speciální druhy ryb, které se pak převáží do různých akvárií po celém světě. Jezdí sem spousta biologů a dokumentaristé z BBC. Na první pohled to vypadá jako nepřístupné pro návštěvníky. Lidé tu pracují, ale vždy se najde někdo, kdo vás provede. Prohlídka trvá asi hodinu a vstupné je 4 eura. 

Faial Horta (3)

Odpoledne se nakonec udělalo celkem pěkně a tak jsme se i vykoupali na pláži Porto Pim. Jsou tu převlékárny, sprchy i toalety. Počasí ale nevydrželo dlouho a než jsme vylezli z vody přihnala se bouřka.

Faial Horta (4)

Naše další směřování tedy bylo do vyhlášeného námořnického Peter Café sport baru. Je to přímo naproti přístavu, aby to námořníci neměli daleko. Vyhlášeným drinkem je tu gintonic vyráběný z domácího ginu (Peter´s gin do mar). Cena je příznivá (2,9 euro) a tak člověk nezůstane u jednoho drinku. Říká se, že kdo se doplaví do Horty a nenavštíví tento bar, tak jako by tu ani nebyl. Přes 100 let starý bar je plný vlajek posádek z různých koutů světa. Prohlédnout si můžete i spoustu dobových fotografií a navštívit zdejší muzeum. 

Faial Horta Peters bar

Co dál navštívit?

Nejvyhledávanější dvě místa jsou bezesporu Caldeira a maják Capelinhos. Caldeira je dva kilometry široký a 400 m hluboký kráter ve středu ostrova. Pokud budete mít čas a pěkné počasí, tak si na tento přírodní úkaz určitě udělejte čas. Nejlepší výhled získáte z vulkánu Cabeço Gordo (1043 m. n. m.). Ten je zároveň nejvyšším bodem na Faialu. Po obvodu kráteru vede pěšina a při pěkném počasí to bude určitě příjemná procházka. Zároveň se dá sejít i na dno kráteru. Trail začíná i končí na vyhlídce nad kráterem a při cestě dolů můžete pozorovat bujnost vavřínového háje. Caldeira je vzácný přírodní úkaz, a proto podléhá určitým pravidlům. Jedním z nich je, že se do kráteru smí sestupovat pouze ve dne a pouze s certifikovaným průvodcem. Noční sestupy nejsou možné. Je stanoven i maximální počet osob, které smí denně vstoupit do kráteru. Povoleno je 40 lidí. Trail je označený jako náročný, měří 3 kilometry a v průměru vám cesta zabere asi 3,5 hodiny. Nejvyšším bodem je počáteční vyhlídka (908 m. n. m.) a nejnižším je dno kráteru (574 m. n. m.).

Faial Caldeira

Druhou atrakcí je z části zasypaný maják Capelinhos a okolní krajina. K majáku to je z Horty asi 30 minut autem. Vulkán dos Capelinhos byl aktivní během roku 1957 a jeho aktivita pokračovala dlouhých 13 měsíců. Z vědeckého hlediska je klenotem. Je to totiž jediný vulkán, který byl filmován, fotografován a zaznamenáván od první erupce (27.srpna 1957) do momentu, kdy se stal opět spícím. Z lidského hlediska se, ale jednalo o katastrofu. Výbuch připravil velkou spoustu lidí o střechu nad hlavou. Přibližně 15 000 lidí následně emigrovalo do Ameriky. Populace na Faialu se díky tomu snížila téměř o polovinu. Výbuch vytvořil měsíční krajinu, kterou jezdí každoročně obdivovat spousty turistů. Návštěvníci se mohou všechny informace o výbuchu dozvědět ve zdejším Capelinhos Volcano Interpretation Centre. Vstupné je 10 euro a v závěru prohlídky je možné prohlédnout si okolní krajinu přímo z vršku majáku. 

Faial maják Capelinhos

Pokud budete chtít kromě obdivování přírodních úkazů i odpočívat, pak se zastavte na pláži Praia do Almoxarife. Je tu jemný sopečný písek a v něm spousta oblázků různých velikostí. Super je i výhled přímo na sopku Pico. Kdyby vám pláž nevyhovovala, tak můžete navštívit vesničku Varadouro, kde najdete přírodní bazénky. Jestli se pro návštěvu Faialu rozhodnete, tak budu ráda za každý další tip na to, co na Faialu stojí za návštěvu. Počasí hold člověk neporučí, tak snad až se tam příště vydám bude azuro!  

Faial Horta (5)