Jak naplánovat Azory

uvod

Azorské ostrovy stále nepatří k destinacím hojně navštěvovaným turisty. I když každoročně počet návštěvníků stoupá, tak tu pořád není masivní turistický ruch, na který jsme zvyklý v Evropě. Díky tomu se ale také před cestou hůř hledají informace. Proto jsem tu pro vás sepsala pár tipů na cestu.

Azory administrativně patří Portugalsku. I proto mě to tam tolik táhlo. Kontinentální Portugalsko se snažím poznávat průběžně I na Madeiře jsem už byla, i když počasí nám tenkrát rozhodně nepřálo. Tak mě na seznamu, co rozhodně musím navštívit v Portugalsku pořád trčeli Azory. Letos v lednu jsme tak udělali definitivní rozhodnutí, že je konečně navštívíme. 

Letenka na Azory

Hned po rozhodnutí jsme začali shánět letenky. Přes všechny možné přestupové kombinace jsme nakonec zvolili letenku od TAP Portugal Praha - Lisabon a Lisabon - Ponta Delgada (ostrov Sao Miguel). Letenky vyšly na plus mínus 7 500 Kč. V Lisabonu jsme díky tomu měli skoro celý den. Prošli jsme si město a navštívili hipsterské místo pod mostem LX Factory.

Další možnost jak se na Azory dostat je třeba přes Londýn s Ryanair. Pak je ještě varianta přes Porto. Ale TAP Portugal má všechny lety přes Lisabon, takže je to zbytečná ztráta času na letištích při přestupech. Nabízí se ještě možnost letenky od ČSA do Porta. Mají tam teď přímou linku. Ale i lety z Porta na Azory bývaly často přes Lisabon. 

V Lisabonu se nám stala jedna celkem vtipná věc dokazující fakt, že svět je malý. Procházeli jsme se odlehlými uličkami mimo centrum. A koho tu nepotkáme? Portugalskou velvyslankyni Manuelu Franco. Obě jsme byly překvapené, že se potkáváme v Lisabonu na turisty málo navštěvovaném místě. Doporučila nám na Azorech navštívit Lagoa do Fogo. Tak jsme to splnili, ale o tom až v dalším článku.

Doprava mezi ostrovy

Už v lednu jsme věděli, že nechceme být jen na jednom ostrově. A tak jsme začali řešit dopravu na zbylé ostrovy. To byl první problém, protože linky trajektů nebyly strašně dlouho vypsané. A ubytování na Booking.com začalo mizet jedno po druhém. No začali jsme být trochu nervózní, a tak jsme si zamluvili na celou dobu pobytu jedno ubytování na ostrově Pico a jedno na Sao Miguel. Zjistili jsme totiž, že trajekt nejezdí každý den. A co víc, i letenky začaly celkem rychle mizet. Mezi ostrovy létá jen společnost SATA. Případně pár letů zajišťuje i TAP Portugal. 

Linky trajektu nakonec vypsali někdy v březnu. Ze Sao Miguel se do centrální části Azor (ostrovy Pico, Faial, Terceira, Sao Jorge a Graciosa) dostanete žlutou linkou trajektu. Jízdenku si můžete dopředu zakoupit na: https://www.atlanticoline.pt/p/p/. Cesta trajektem vycházela jen o pár euro levněji než letenka. Trajekt ale jede z hlavního ostrova Sao Miguel na Pico plus mínus 15 hodin . Vzhledem k tomu, že cestou potkáte jen širý oceán, tak jsme tuto variantu zavrhli a koupili zpáteční letenku přímo na ostrov Pico. Ta nás vyšla na 3 500 Kč. Let trvá jen 50 minut. 

Dobré je mrknout přímo na nabídku společnosti SATA. Inzerují možnost na jednu letenku navštívit až tři ostrovy. To jsme tenkrát nevěděli, takže jsme tuto šanci promarnili. 

letiste

Mezi ostrovy v centrální části jezdí trajekty každý den. Mění se ale časy, ve kterých trajekt jezdí. Například z Madaleny (Pico) se dostanete za pouhých 30 minut do města Horta (Faial). A cena je příznivá. Jednosměrná jízdenka stála 3,6 euro. A auto by vám naložili za 10 euro. Zpátky jsme se vraceli do jiného města na Pico (Sao Roque) a tam už nás jízdenka stála 12 euro

U vzdálenějších ostrovů Corvo a Flores asi není nad čím váhat. Nejlepší volbou je určitě letenka. Naopak na ostrov Santa Maria je možné se ze Sao Miguel dostat trajektem. Cesta trvá 3h 45 min (102 km). Linka jezdí od května do října. Jednosměrná jízdenka vás vyjde na 30 euro

Doprava na ostrovech

Ideální je zamluvit si auto dopředu. Jak na hlavním ostrově, tak na těch menších. půjčovny najdete nejčastěji přímo na letišti. Ale může se vám stát, že nebudou mít žádné auto zrovna k dispozici. Půjčování scooterů na ostrovech zrovna moc nefrčí. Půjčovny mají 1-2 scootery. Takže buď jsou půjčené nebo je vlastně vůbec nemají.  Samostatnou půjčovnu scooterů  jsme potkali jen na Faialu. Půjčení auta na den vychází na plus mínus 50 euro. Při půjčení na víc dnů se dostáváte na cenu okolo 42 euro. Scooter vychází na 25 - 30 euro na den. Cena benzínu se pohybovala okolo 1,51 euro/litr. 
Kromě ostrovů Flores a Corvo jde využít i místní autobusová doprava. Ale autobus jezdí třeba jen dvakrát za den. Turisté často využívají místní taxikáře na výlety po ostrovech. Ale vychází to celkem draze. 

 silnice

Zdejší silnice

Na většině map máte tři typy silnic. Červená - hlavní, žlutá - je v pohodě, bílá - nemusí být asfaltka. Na ostrově Pico nám paní v půjčovně říkala: Červená je úplně v poho, žlutá ještě jde a na bílou nejezděte. Ale i ty bílé se celkem daly. Na všech ostrovech si vystačíte s mapou. Trochu komplikovanější doprava byla na Sao Miguel, kde narazíte i na dvouproudé silnice. Tak tam se navigace celkem hodí. Trochu nás na Sao Miguel překvapila stísněnost uliček ve městech. Třeba v Ponta Delgadě je to v centru fakt extrémně úzké. Takže kdybyste se rozhodli v uličkách parkovat, což já bych nedělala, tak si aspoň sklopte zrcátka :-). 

Komunikace

Na celých Azorech je úředním jazykem portugalština. Moje učitelka portugalštiny Štěpánka mě varovala před výrazným dialektem. A byla to pravda. S portugalštinou už se v kontinentálním Portugalsku nějak dorozumím. Ale tady to byl trochu problém. Hodně slov usekávají a nedořeknou je celá. Za svoji největší jazykovou výhru považuji objednání taxíka po telefonu v portugalštině. Dokonce i přijel ve smluvený čas :-). Na většině míst se domluvíte úplně v pohodě anglicky. Horší to je jen v odlehlých vesnicích.

Typické znaky ostrovů aneb každý je jiný

Každý ostrov je jedinečný. Nejvíc atrakcí bezesporu naleznete na hlavním ostrově Sao Miguel. Za návštěvu, ale určitě stojí i všechny ostatní. My navštívili celkem tři ostrovy. O těch se podrobněji rozepíšu v dalších článcích.

Východní skupina ostrovů

Skládá se z hlavního ostrova Sao Miguel a menšího ostrova Santa Maria. 

Sao Miguel

Je bezesporu nejvíc navštěvovaný, největší, a má nejvíc turistických atrakcí. Zdejší příroda určitě stojí za návštěvu. Hlavní turistické atrakce - Sete Cidades - modré a zelené jezero, vyhlídky Vista do Rei a Miradouro do Canário, dále pak Lago do Fogo, Caldeira Velha, Furnas, výlety na velryby a delfíny, čajové plantáže. Ostrov je 65 km dlouhý a 14 km široký. Hlavní město Ponta Delgada, zároveň hlavní město celého souostroví. 

setecidades

Santa Maria 

Leží jižně od ostrova Sao Miguel. Spolu s ním patří do východní skupiny ostrovů. A je zároveň nejjižnějším Azorským ostrovem a je nejblíž k portugalské pevnině. Má 18 km na délku a 10 na šířku. Byl také prvním objeveným ostrovem v letech 1427-1432. Hlavní turistické atrakce - Anjos, malá vesnička a rybářský přístav, kde má kapli Krištof Kolumbus. Přistál tu totiž se svojí posádkou na cestě do Ameriky. Pico Alto - nejvyšší bod na ostrově. Praia Formosa - malá písčitá pláž. Farol de Maia - nádherný maják na útesech. 

santamaria

Centrální skupina ostrovů

Pokud se dostanete na některý z ostrovů centrální skupiny, tak pak dál můžete navštěvovat zbylé ostrovy trajektem. U vzdálenějších ostrovů je ideální přespání alespoň na jednu noc.  

Pico

Ostrov, na kterém se nachází nejvyšší hora celého Portugalska - sopka Pico (2351 m.n.m.). je dlouhý 42 km a široký 15 km. Od Faialu je vzdálený pouhých 8 km a od Sao Jorge 20 km. Hlavním městem je Madalena.  Hlavní turistickou atrakcí je bezesporu sopka Pico. Dále je ostrov super na pěší výlety. Místní treky vedou buď po pobřeží nebo do hor. Je tu neskutečně bujná vegetace. Další atrakcí jsou zdejší vinohrady (Lajes, Madalena). 

pico

Faial 

Sopečně nejaktivnější ostrov z celého souostroví. Poslední erupce tu byla v roce 1958. Ostrov je dlouhý 21 km a široký 14 km. Hlavní město je Horta. Hlavními atrakcemi je maják Capelinhos z části zasypaný při poslední erupci. Dalšími atrakcemi jsou Monte Guia a pláž Porto Pim, kráter Caldeira a proslavený námořnický Peter´s bar.

 faial

Sao Jorge 

Ostrov proslavený výrobou stejnojmenného sýra (Queijo Sao Jorge). Produkce sýra je zde hlavním zdrojem příjmů. I proto prý na ostrově žije víc krav než lidí. Je dlouhý 56 km a široký 8 km.  Hlavní město je Velas. Hlavní atrakcí ostrova jsou zdejší treky a nížinaté osídlené oblasti zvané Fajas. Do některých nejsou ani vybudované přístupové silnice. Nejvyšší horou ostrova je Pico da Esperanca (1000 m.n.m.). Algar do Montoso zase láká nadšené speleology. Návštěvníci musí tuhle jeskyně navštěvovat pouze se zkušeným doprovodem. 

saojorge

Terceira 

Tento ostrov byl objevený jako třetí. Což plyne i z názvu ostrova, protože terceira znamená v portugalštině třetí. Ostrov je dlouhý 25 km a široký jen 5 km. Hlavním městem je Angra do Heroísmo. Ostrov je nejvyhlášenějším párty ostrovem v celém souostroví. Mezi hlavní atrakce patří právě hlavní město a pláž Praia da Vitória. Turisté sem jezdí i kvůli většímu počtu míst, kde se dá příjemně vykoupat. V Biscoitos se také koná vždy v září vinný festival. Lidé na Terceiře si potrpí na kulturní akce a na zábavu. Na ostrově probíhají každoročně býčí zápasy. Býk běží ulicí na provaze a místní odvážlivci se ho snaží vyburcovat.  

terceira

Graciosa

Podle názoru jednoho místňáka tu žijí tak trochu bručouni. Ale snad to tak není. Letecky se sem dostanete z Terceiry za pouhých 20 minut. Od května do října tu funguje i trajekt. Cesta trajektem z Terceiry trvá 3 hodiny. Ostrov je dlouhý 12,5 km a široký 8,5 km. Největším městem na ostrově je Santa Cruz da Graciosa. Hlavními atrakcemi jsou Furna do Enxofre (zvláštní vulkanický úkaz, klenba s lagunou, kvůli světlu je ideální čas na návštěvu mezi 11 a 14 hodinou), Caldeirinha (výhled na ostrovy celé centrální skupiny), A Nossa Senhora da Ajuda Mount (tři kaple na kopci, uprostřed aréna). Ostrov je vyhledávaným místem i kvůli lovu hojně se vyskytujících zvířat jako jsou holubi, králíci a křepelky. 

graciosa

Západní skupina ostrovů

Západní skupinu tvoří jen dva malé ostrůvky. Jsou malé ale krásné. Pokud si chcete někde odpočinout od lidí a úplně vypnout, pak se vám to tady určitě podaří. Tak hodně dech beroucích fotek pochází právě z ostrovů Flores a Corvo. 

Flores

Ideální je letecká doprava. Trajekty sem jezdí pouze od června do září. Flores je vůbec nejzápadnějším místem Evropy. Je dlouhý 17 km a široký 12,5 km. Hlavním městem je Santa Cruz das Flores. Hlavní atrakce - Morro Alto (nejvyšší bod ostrova, 914 m.n.m.), Rocha dos Bordoes (lávový útes obrostlý zelení), Ilhéu do Monchique (ostrůvek a nejzápadnější bod Evropy), Cascatas (okolo 20 vodopádů, nejvyšší je Ribeira Grande, neskutečná vegetace, často na fotkách z Azor). 

flores

Corvo  

Nejmenší ostrov, má pouze 17,5 km2. Od ostrova Flores je vzdálený 28 km. Letecky se sem dá dostat právě z  Flores. Použít jde i trajekt. Hlavní atrakce - Monte Grosso (nejvyšší bod 770 m.n.m.), Caldeirao (malá laguna s malými výstupky), Pao de Acucar (letohrádek s nádherným výhledem), Vila Nova de Corvo. (přátelská vesnička, která je zároveň hlavním městem ostrova). Žije tu přibližně 468 stálých obyvatel. 
Oba ostrovy Corvo i Flores byly zapsány na seznam biosférických rezervací UNESCO

corvo