Extra panenský olivový olej Mainova Clássico 500 ml

Bestseller Tip od Viléma
Značka: Mainova
320 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Region: Alentejo, Portugalsko
  • Odrůdy: Cobrancosa, Cordovil, Arbequina a Frantoio

 

  • Max. acidita: 0,2%
  • Typ lisování: za studena

 

  • Doporučená spotřeba: 12/2025
  • Cena za litr: 640 Kč

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika oleje

Poměrně dlouhou dobu jsem hledali dalšího výrobce olivového oleje, protože na dodávky z De Prada se nelze spolehnout. Teprve letos se nám podařilo podařilo objevit perfektní olivový olej z Alenteja. Je to poměrně nový projekt, jehož historie se začala psát před 10 lety, kdy rodina Monteiro koupila usedlost Herdade da Fonte Santa v Alenteju. Do projektu vtáhli svojí nejmladší dceru Barbaru Monteiro, která opustila svojí práci v oboru komunikací a odstěhovala se na poklidný venkov. Stala se tak hlavní tváří značky Mainova. A i název firmy se pojí k ní. Je totiž nemladší ze tří sester a v Portugalsku se nejmladší řekne mais nova. Z toho pak snadno vznikl název Mainova

My jsme se zamilovali do jejich olivových olejů snad ještě než jsme je ochutnali díky krásnému designu obalů. Báli jsme se, aby samotný olej nebyl zklamáním, což se nám stalo už mnohokrát předtím. Ale tady to tak nebylo. Olej nádherně voní a skvěle chutná. Ihned po otevření vás do nosu praští neskutečná vůně čerstvě vymačkaných oliv, zelených listů a mírně hořká vůně čerstvých mandlí. V chuti je nejdřív příjemně jemný, ovocný, šťavnatý, ale přeci jen v samém závěru zaškrábe trochu v krku, ale to ke kvalitnímu oleji prostě patří. Je příjemně pikantní a mírně nahořklý. Stejně jako většina olejů, které jsme měli možnost z Alenteja ochutnat, vyniká i tento olej příjemnou ovocnou chutí

Nutriční hodnoty ve 100 ml

  • Tuky: 91,2 g
  • Energetická hodnota: 821 kcal
  • Nasycené mastné kyseliny: 13,1 g
  • Cukry: 0 g
  • Sůl: 0 g
  • Bílkoviny: 0 g

Skladování

Olivové oleje skladujte v dobře uzavřeném balení na suchém a temném místě. Při nízké teplotě olej poměrně rychle tuhne (do pár hodin). Pokud vám olej ztuhne, umístěte ho do místnosti o běžné pokojové teplotě. Doba, za kterou se olej vrátí do původní konzistence, může být mnohem delší než doba, za kterou ztuhl.

Hodí se do salátů, na přípravu ryb a mořských plodů. Fajn je určitě i na jakékoliv pesto. Skvělý je i samotný s čerstvou bagetou. Já osobně miluju namáčet si okraje od pizzy do dobrého olivového oleje.

Doplňkové parametry

Kategorie: Olivové oleje
Region: Alentejo
Acidita: 0,2%
Odrůdy: Cobrancosa, Cordovil,  Arbequina a Frantoio

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat hodnocení. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
5
Avatar autora | 8.3.2022
Úžasná vůně čerstvě posekané trávy a ovoce. Rozhodně doporučuji vyzkoušet.

V roce 2010 se v Alenteju zrodil velmi zajímavý rodinný projekt Mainova. Hlavní tváří tohoto projektu je Barbara Monteiro. V roce 2010 její rodiče koupili usedlost Herdade da Fonte Santa v Alenteju. Následně přemluvili svojí nejmladší dceru Barbaru, aby se stala součástí rodinné firmy. Ta nabídku přijala a opustila svojí práci v oboru komunikací a přestěhovala se do poklidného Alenteja. Od té doby naprosto propadla jeho kouzlu. Název firmy vlastně vznikl také díky Barbaře. Je nejmladší ze tří sester. A v Portugalsku se nejmladší řekne mais nova. Vynecháním písma s vznikl název této ambiciózní firmy, které klade hlavní důraz na udržitelnost. Barbary rodiče si prý často dělají srandu, a říkají že jejich nejstarší dcera je veterinářka, prostřední lékařka a ta nejmladší to je prostě Mainova. Původně rodina žila ve městě Fátima, kde mají firmu na výrobu keramiky - Matceramica. Proto nás nepřekvapilo, že olivový olej Early Harvest je v nádherné keramické lahvi, na jejímž designu se podílel portugalský umělec a ilustrátor Ándré Coelho. 

Celkově preferují minimální zásahy do produkce, jak vín, tak olivových olejů. Snaží se aby jejich obaly byly ze sta procent recyklovatelné. Hrozny i olivy pěstují buď v režimu integrované nebo organické produkce. Produkty mají také certifikaci vegan. S pomocí anglického enologa Davida Booth vysadili v Alenteju 20 hektarů vinic a 90 hektarů olivovníku. Za produkcí vín momentálně v Mainově stojí proslulý portugalský vinař António Macanito. Podle Antónia je horní Alentejo nejvíc vyváženou oblastí na výrobu vín, kde převařuje žulové a břidlicové podloží. Díky těmto podmínkám je možné vyrábět vína, s co nejméně zásahy, a s co možná nejnižším množstvím siřičitanů. V současnosti produkují tři hlavní hlavní značky vín - Mainova, Moinante a Milmat. Nepoužívají kapsle ale hrdlo lahví zalévají voskem. Celkově kladou velký důraz na design svých produktů a to je to, co nás jako první zaujalo na tomto projektu. 

mainova Out 02_-24