Maria Gomes Brut šumivé bílé

260 Kč
Skladem (>6 ks)
  • Typ: šumivé bílé Brut
  • Region: Bairrada
  • Obsah alkoholu: 12,5 %

 

  • Odrůda: 85 % Maria Gomes, 15 % Baga
  • Aroma: citrusy, mirabelky, jablko, bílé květy

 

  • Zbytkový cukr:  3,8 g/l
  • Obsah kyselin:  4,28 g/l
  • Objem lahve: 750 ml

Detailní informace

Detailní popis produktu

Charakteristika vína

Naše nabídka šumivých vín byla v minulosti hodně malá, a proto jsme se rozhodli poohlédnout po zajímavém výrobci šumivých vín. V Portugalsku je TOP regionem na šumivá vína region Bairrada. Tento region se na mapě nachází kousek nad univerzitním městem Coimbra. Objevili jsme tam vinaře, jehož jméno když jsme zmínili, tak ostatní naši vinaři uznale pokyvovali a jeho vína chválili. Tím vinařem, kterého jsme objevili, není nikdo jiný než Luís Pato. V regionu ho považují za rebela, ale jeho práci všichni nad míru uznávají. 

Šumivé víno Maria Gomes je vyrobeno ze dvou typických odrůd pro region Bairrada. Jak značí název převažující odrůdou bude právě Maria Gomes (v jiných regionech se jí říká Fernao Pires) a druhou je tradiční Baga. Šumivé víno je tedy vyrobeno převážně z bílé odrůdy, ale 15% tvoří červená odrůda Baga. Odrůda Maria Gomes byla v minulosti často kritizována za to, že dává vína s nízkou kyselinkou a sklonem k oxidaci. Alternativním obhospodařování vinic se tento nešvar podařilo odstranit. Při správném zacházení mají vína intenzivní aroma vyzrálých citrusů. Svojí výraznější aromatikou má blízko k odrůdám Moscatel, Loureiro a Alvarinho.

U toho vína je zajímavá a velmi inovativní sklizeň. Hrozny pro výrobu šumivého vína se sbírají nejčastěji na konci srpna. Na keřích se část hroznů nechává pro výrobu bílých vín. Tyto hrozny se sklízí až při druhé sklizni přibližně o dva týdny déle. Díky dřívější sklizni si hrozny pro šumivá vína uchovají svoji kyselinku a svěžest.

Víno má světlou citrusovou barvu. Ve vůni jsou patrné tóny citrusů, žlutých mirabelek a zelených jablek. Ovocné tóny jsou doplněny vůní bílých květů. V chuti je hodně svěží a ovocné. Víno má velmi živé a výrazně perlení

Servírování a skladování

Skladujte v ležaté poloze v chladu a temnu. Víno podávejte vychlazené na teplotu 8-10 °C.

Doporučujeme podávat k drůbežímu masu, rybám a k zeleninovým pokrmům. Ideálně se hodí také k mírně pikantní asijské kuchyni. 

Příběh vína

Luís Pato je známý především jako inovátor a rebel. Přesto se mu ale skvěle daří kombinovat inovace s tradičními postupy výroby vín.  Klíčem k úspěchu bylo snížení výnosu z jeho vinohradů ve prospěch větší kvality hroznů. V roce 1990 provedl první tzv. "zelenou sklizeň", kdy hrozny odrůdy Baga sklidil o celé tři týdny dřív než se běžně sklízí na výrobu červeného vína. Tyto hrozny použil právě na výrobu šumivého vína. Jeho zaměstnanci všude hlásali, že se asi zbláznil a že jde proti přírodě. Dnes sklízí vinohrad na dvakrát jednou dřív na šumivá vína a zbytek hroznů déle na klasická suchá vína. Evidentně se tato inovace přes odpor spolupracovníků povedla. To ostatně můžete posoudit vy sami, pokud ochutnáte jeho vína :-)

Doplňkové parametry

Kategorie: Šumivá vína
Zbytkový cukr: Brut
Typ vína: Šumivé víno
Region: Bairrada
Odrůdy: 85 % Maria Gomes, 15 % Baga
Aroma: citrusy, mirabelky, jablko, bílé květy

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Anselmo Mendes a Luís Pato, dva rozdílní vinaři, dva odlišné regiony, a přesto toho mají tolik společného. Oba totiž změnili trendy ve výrobě vín ve svých rodných regionech. Anselmo změnil trend na severu Portugalska v regionu Vinho Verde a je právem považován za mistra odrůdy Alvarinho. A totéž udělal i Luís Pato v Bairradě. Ten je zase považován za mistra odrůdy Baga. Rodina Pato vyrábí vína na vinici Quinta do Ribeirinho už od 18. století. V roce 1970 João Pato začal lahvovovat svá první vína z regionu Bairrada, a stal se tak prvním pěstitelem hroznů v Bairradě poté, co se stala demarkovaným regionem.

V roce 1980 převzal po otci vinařství výše zmiňovaný Luís Pato. Původně chemický inženýr se už od začátku nebál žádných experimentů. V roce 1985 se postaral v Bairradě o dvě takové malé revoluce ve výrobce vína. Tou první bylo, že odrůdu Baga po sklizni odstopkoval a ta druhá, že jí nechal následně zrát v nových francouzských dubových sudech. 

Od roku 1995 obhospodařuje tři vinohrady: Vinha Pan, Vinha Barrosa a Quinta do Ribeirinho Pé Franco. V roce 1998 k nim přibyl vinohrad Vinha Formal, na kterém zahájil produkci vysoce kvalitních bílých vín. V roce 2001 zavedl do regionu revoluční metodu sklizně. Kdy jeden vinohrad sklízí nejprve na konci srpna. To sklízí hrozny na produkci šumivých vín. Díky tomu zachová pro šumivá vína více kyselinek. A zbylé hrozny nechá na keřích, aby lépe dozrály a byly koncentrovanější. Vyzrálé je pak sklidí na konci září a vyrobí z nich plné červené víno.

V roce 2008 uvedl na trh šumivé víno z vinohradu Vinha Formal. Je vyrobeno z odrůd Bical a Touriga Nacional. V roce 2010 pak uvedl na trh víno Informal. U toho vína není použitý klasické korek na šumivá vína, ale je uzavřeno zátkou na pivo. Všechny tyto experimenty způsobily, že je Luís v současnosti často označován jako nejlepší vinař regionu. On sám se ale považuje za rebela, který se nebojí bourat zavedené postupy. 

B_RCP4265